Αρχική Κύπρος Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την οργάνωση εγκλημάτων από φυλακές και τον εμπρησμό στο Δικ. Λεμεσού
Κύπρος

Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την οργάνωση εγκλημάτων από φυλακές και τον εμπρησμό στο Δικ. Λεμεσού

Share
Default Featured Image
Share
«Κατακεραυνώνει» την οργάνωση εγκλημάτων μέσα από τις φυλακές, το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρόκειται για ομόφωνη απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο και φέρει τις υπογραφές τριών δικαστών, του Τεύκρου Οικονόμου, της Λένας Δημητριάδου – Ανδρέου και της Στάλως Χατζηγιάννη.

Με την απόφαση αυτή, απορρίπτεται η έφεση που άσκησε ένας 33χρονος με στόχο να μειώσει την ποινή φυλάκισης των επτά χρόνων που του επέβαλε το Κακουργιοδικείο Λεμεσού. Είναι για την γνωστή υπόθεση φωτιάς που τέθηκε κακόβουλα στο δωμάτιο φύλαξης τεκμηρίων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, τον Ιούλιο του 2021. Στην υπόθεση αυτή, ο εφεσείων εκτελούσε χρέη «τσιλιαδόρου». Ο “εγκέφαλος” του εμπρησμού ήταν ένας υπόδικος τότε, που θυμίζουμε, με βιντεοκλήση από το κελί του στις Φυλακές, κατεύθυνε άλλα δύο πρόσωπα για το πως θα εισέλθουν, να διαρρήξουν, να κλέψουν τα τεκμήρια της υπόθεσης παραγωγής μεθαμφεταμίνης και στη συνέχεια να θέσουν φωτιά στην αίθουσα τεκμηρίων του Δικαστηρίου.

Οι δύο δράστες τοποθέτησαν μεταλλική σκάλα στην εξωτερική πλευρά του Δικαστηρίου, έσπασαν το τζάμι και έριξαν κάποιο αντικείμενο με εύφλεκτη ύλη.

Είχε γίνει χαμός τότε. Εκδηλώθηκε φωτιά στην αποθήκη και έγιναν στάχτη ο server του δικαστηρίου, τηλεφωνικές συνδέσεις και διάφορα τεκμήρια όπως και μια ψησταριά που αφορούσε την υπόθεση των ναρκωτικών σε φουκούδες, μισό κιλό μεθαμφεταμίνης αλλά και κυνηγετικά όπλα που βρίσκονταν στην αποθήκη.

Ακούγοντας όλα αυτά που τέθηκαν και ενώπιον του Κακουργιοδικείου, το Ανώτατο κάνει λόγο πρωτοφανή υπόθεση. Αφορούν, όπως αναφέρει, καλά οργανωμένο σχέδιο εναντίον της δικαιοσύνης, το οποίο εκπονήθηκε από υπόδικο εντός των Φυλακών και με οδηγίες του, που έλαβαν δι’ επικοινωνίας, εκτελέστηκε από συνεργάτες του. Το σχέδιο αυτό, προστίθεται στην απόφαση, είχε ως στόχο το ίδιο το δικαστήριο και την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης και ειδικότερα τον επηρεασμό της εξέλιξης σοβαρής ποινικής υπόθεσης δια της καταστροφής των τεκμηρίων της.

Κατά λέξη, αναφέρει το δικαστήριο: «Χωρίς αμφιβολία η υπό κρίση περίπτωση είναι πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα, εφόσον, χωρίς υπερβολή, ήταν κτύπημα στην καρδιά της απόνομης δικαιοσύνης και μάλιστα, το τονίζουμε με ιδιαίτερη ανησυχία, εκκινούμενο από τον χώρο των Κεντρικών Φυλακών».

Και αλλού συνεχίζει: «Το γεγονός της εκπόνησης ενός τόσου οργανωμένου σχεδίου εντός των Φυλακών, όχι μόνο εκθέτει ανεπανόρθωτα το όλο οικοδόμημα του σωφρονιστικού ιδρύματος, αλλά προκαλεί ισχυρότατους τριγμούς σε όλο το σύστημα της απονομής δικαιοσύνης, καθώς και στο κράτος δικαίου. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ευκολία δράσης εγκληματικών στοιχείων, που βρίσκονται εντός των φυλακών και η συνεργασία τους με άλλα πρόσωπα, τα οποία είναι εκτός, προς το σκοπό διάπραξης τόσων σοβαρών εγκλημάτων».

Aποκαλυπτικά στοιχεία, αποτυτπώνουν τα όσα συνέβαιναν και συμβαίνουν στο σωφρονιστικό ίδρυμα για τα διακίνηση και χρήση κινητών και ναρκωτικών από καταδίκους. Της σημερινής απόφασης του Ανωτάτου, προηγήθηκαν οι υποθέσεις Μαμαλικόπουλου, αλλά και η υπόθεση Φόνου του καταδίκου Τσιτάν. Τα όσα λέγει σήμερα το Ανώτατο τα έγραφαν σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους και οι Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά την έφεση του «τσιλιαδόρου» του εμπρησμού στο Δικαστήριο, το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν θα μειωθούν τα επτά χρόνια φυλάκιση. Το Ανώτατο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση που χειρίστηκε η Νομική Υπηρεσία. Είπε μάλιστα στον εφεσειώντα ότι η πρωτόδικη ποινή δεν είναι καν αυστηρή. Αντιθέτως ήταν και επιεικής, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δικαστήριο.

 

 

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Στο Ανώτατο η υπόθεση «Σάντη»: Επιφυλάχθηκε απόφαση για το ένταλμα έρευνας στην οικία Κληρίδη

Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου τέθηκε την Πέμπτη το πρωί η αίτηση ακύρωσης...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Η Κύπρος στο επίκεντρο της Ευρώπης: Ξεκινά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με κρίσιμη ατζέντα

Στην Κύπρο διεξάγεται για πρώτη φορά σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, το...

ΚοινωνίαΚύπροςΚύριες ΕιδήσειςΠαιδεία

Νεανική παραβατικότητα σε έξαρση: Ανησυχία μετά τον ξυλοδαρμό 14χρονης μαθήτριας

Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, με πρόσφατο...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Καταγγελία Φαίδωνα Φαίδωνος για οργανωμένη επίθεση εις βάρος του και εξέλιξη δικαστικής υπόθεσης

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, καταγγέλλοντας οργανωμένη επίθεση εις βάρος του με...