Νέος περιορισμός που αφορά την περιεκτικότητα μολύβδου σε αντικείμενα από πολυμερή χλωριούχου βινυλίου (Poly Vinyl Chloride – PVC) δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σύμφωνα με ενημερωτική ανακοίνωση προς τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες και τους καταναλωτές, ο περιορισμός τροποποιεί το σημείο 63 του Παραρτήματος XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH και σύμφωνα με αυτόν τα αντικείμενα που είναι κατασκευασμένα από PVC δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να διατίθενται στην Κυπριακή και Ευρωπαϊκή αγορά εάν η περιεκτικότητα του μολύβδου σε αυτά είναι ίση ή μεγαλύτερη από 0,1% κατά βάρος.
Ο πιο πάνω περιορισμός τίθεται σε ισχύ στις 29 Νοεμβρίου 2024 και δεν εφαρμόζει σε αντικείμενα που διατέθηκαν στην αγορά πριν από την ημερομηνία αυτή. Για τα αντικείμενα που περιέχουν ανακτημένο εύκαμπτο PVC η μεταβατική περίοδος εφαρμογής του περιορισμού επεκτείνεται έως τις 28 Μαΐου 2025.
Σημειώνεται ότι, για αντικείμενα από ανακτημένο άκαμπτο PVC, η μεταβατική περίοδος εφαρμογής του περιορισμού είναι η 28η Μαΐου 2033. Το όριο περιεκτικότητας Μολύβδου σε τέτοια αντικείμενα, όπως εξωτερικά πάνελ επένδυσης και πλαστικές επιφάνειες για χρήση σε οικοδομές, σωλήνες πολλαπλών στρώσεων (εξαιρουμένων των σωλήνων για πόσιμο νερό, για τις οποίες δίδεται αναλυτική περιγραφή στο κείμενο του Κανονισμού) και διάφορα εξαρτήματα είναι 1,5% κατά βάρος.
Οι προμηθευτές αντικειμένων που είναι κατασκευασμένα από ανακτημένο άκαμπτο PVC, οι οποίοι επωφελούνται από τις πιο πάνω παρεκκλίσεις, θα πρέπει να αποδείξουν ότι το πλαστικό υλικό προέρχεται από ανάκτηση, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία που βασίζονται στις τεχνικές προδιαγραφές του προτύπου EN 15343:2007. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίζουν πριν από τη διάθεση στην αγορά ότι τα εν λόγω αντικείμενα φέρουν κατά τρόπο ευδιάκριτο, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο την ακόλουθη σήμανση: «Περιέχει ≥ 0,1 % μόλυβδο». Εάν το αντικείμενο δεν μπορεί να φέρει την εν λόγω σήμανση λόγω της φύσης του, τη σήμανση τη φέρει η συσκευασία.
Εξαιρούνται από τον Κανονισμό τα πλαστικά παιχνίδια, τα ηλεκτρικά είδη, τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα, οι μπαταρίες μολύβδου και οι συσκευασίες. Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609, 22405611 και 22405637.
Πηγή: ΚΥΠΕ