Γιατί τα χτυπήματα ΗΠΑ και Βρετανίας δεν έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν τους Χούθι

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πως προχώρησαν χθες Σάββατο σε νέους βομβαρδισμούς, πλήττοντας δεκάδες «στόχους», θέσεις και εγκαταστάσεις των Χούθι της Υεμένης, σε ανταπόδοση για τις δεκάδες επιθέσεις των ανταρτών, που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν, εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Οι αμερικανοβρετανικές επιδρομές στην Υεμένη καταγράφονται την επομένη σειράς αμερικανικών βομβαρδισμών εναντίον ιρανικών επίλεκτων δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ, σε αντίποινα για την επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί την 28η Ιανουαρίου.

Με βάση όσα είναι γνωστά, η χθεσινή ήταν η τρίτη κοινή επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Χούθι. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μόνες αρκετές άλλες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ανταρτών, που από την πλευρά τους συνεχίζουν παρ’ όλ’ αυτά να προχωρούν σε επιθέσεις.
Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί έπληξαν «36 στόχους» σε «13 τοποθεσίες στην Υεμένη σε ανταπόδοση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας καθώς και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων έξι χωρών (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία) που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες, ραντάρ και άλλες εγκαταστάσεις.

Σε χωριστό δελτίο Τύπου, ο Aμερικανός Yπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σημείωσε πως τα πλήγματα σκοπό είχαν να μειώσουν «τις δυνατότητες των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών Χούθι να διεξάγουν ανεύθυνες και αποσταθεροποιητικές επιθέσεις»,

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού έβαλαν στο στόχαστρο 13 τοποθεσίες αποθήκευσης όπλων βαθιά θαμμένες, πυραυλικά συστήματα και εκτοξευτήρες, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ», πρόσθεσε.

Το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σημείωσε σε δικό του χωριστό δελτίο Τύπου ότι αεροσκάφη της RAF έπληξαν δυο εγκαταστάσεις από τις οποίες γινόταν ο τηλεχειρισμός drones αναγνώρισης και επίθεσης.

Μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς, εκπρόσωπος των Χούθι, ο Νασρ αντ Ντιν Αμέρ, διεμήνυσε μέσω X: «Είτε θα υπάρξει ειρήνη για εμάς, την Παλαιστίνη και τη Γάζα, ή δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για εσάς στην περιοχή μας».

«(Θα απαντήσουμε) με κλιμάκωση στην κλιμάκωση».

Με βάση τα στοιχεία όμως, τα χτυπήματα των Χούθι από την μία πολλαπλασιάστηκαν και το χειρότερο σενάριο είναι πως πλέον οι αντάρτες της Υεμένης δεν στοχεύουν πλέον μόνο πλοία τα οποία συνδέονται με το Ισραήλ.

Στα συνολικά 28 χτυπήματα που οι Χούθι έχουν εξαπολύσει από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, μόλις τα 6 συνδέονται άμεσα η έμμεσα με το Τελ Αβίβ… Όλα τα υπόλοιπα είναι αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων, γεγονός πως επιβεβαιώνει σε πρόσφατο ρεπορτάζ της και η ειδική υπηρεσία επαλήθευσης ειδήσεων του BBC.

Παράλληλα, οι Χούθι, μέσα σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα από την αρχή της κοινής επιχείρησης εναντίον τους, έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 150 επιθέσεις με drones και βαλλιστικούς πυραύλους κατά στόχων σε Ιράκ και Συρία οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αμερικανικές υποδομές και βάσεις. Συμπερασματικά λοιπόν φαίνεται πως η επιχείρηση Αμερικανών και Βρετανών, κάθε άλλο παρά «κατευναστικό» χαρακτήρα έχει μέχρι στιγμής.



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img