Αρχική Κόσμος ΝΑΤΟ: Συμφωνία των μελών του για βοήθεια 40 δισ. ευρώ για την Ουκρανία
ΚόσμοςΠολιτική

ΝΑΤΟ: Συμφωνία των μελών του για βοήθεια 40 δισ. ευρώ για την Ουκρανία

Share
Default Featured Image
Share

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία με 40 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος, δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο Reuters την Τετάρτη, μια εβδομάδα προτού οι ηγέτες της συμμαχίας συναντηθούν στην Ουάσιγκτον.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τους συμμάχους να δεσμευτούν πολυετής για να διατηρήσουν τη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο στο ίδιο επίπεδο με αυτό από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αθροίζοντας περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ενώ τα κράτη μέλη δεν υποστήριξαν το αρχικό αίτημα του Στόλτενμπεργκ για μια τέτοια πολυετή δέσμευση, το σύμφωνο περιλαμβάνει διάταξη για την επαναξιολόγηση των συμμαχικών συνεισφορών σε μελλοντικές συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωμάτη.

Οι Σύμμαχοι αποφάσισαν επίσης να υποβάλουν δύο εκθέσεις τον επόμενο χρόνο για να καθορίσουν ποια χώρα προμηθεύει τι στην Ουκρανία, είπε ο διπλωμάτης, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον επιμερισμό του βάρους στη συμμαχία.

Τα κράτη μέλη «θα επιδιώξουν να εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευση μέσω αναλογικών συνεισφορών», ανέφερε η συμφωνία.

Η οικονομική δέσμευση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου για την Ουκρανία, το οποίο θα συμφωνήσουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ όταν συγκεντρωθούν για τη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσινγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου.

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Θέουτα: Η μεταναστευτική κρίση φέρνει εντάσεις στην ΕΕ και νέες πιέσεις για τη Σένγκεν

Μετά τις μαζικές διελεύσεις στη Θέουτα, η Ιταλία προχώρησε σε προσωρινή αναστολή...

ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

«Μην κυνηγάτε τις τέλειες διακοπές» – Οι συμβουλές ψυχιάτρου για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Το καλοκαίρι δεν αποτελεί απαραίτητα περίοδο χαλάρωσης για όλους, καθώς οι κοινωνικές...

ΚύπροςΠολιτική

Ανασχηματισμός Χριστοδουλίδη: Ενισχυμένο το ΔΗΚΟ – Οι νέοι υπουργοί και οι αποχωρήσεις

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Προεδρικού για τον ανασχηματισμό, η τελετή...

ΚοινωνίαΚόσμοςΚύπροςΠολιτική

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα στις πυρκαγιές

Τη βαθιά του θλίψη για τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν διάφορες περιοχές...