Δύο δεξαμενόπλοια επλήγησαν από καταιγίδα στο στενό του Κερτς στις 15 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα το ένα να βυθιστεί και το άλλο να προσαράξει
Η Ρωσία εξέδωσε προειδοποίηση για την πιθανή εμφάνιση μεγάλης πετρελαιοκηλίδας στη Μαύρη Θάλασσα, που προκλήθηκε όταν δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από καταιγίδα κοντά στην Κριμαία.
Στις 15 Δεκεμβρίου, ένα δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε και ένα άλλο προσάραξε στο στενό του Κερτς, μεταξύ της Ρωσίας και της παράνομα προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας.
Χιλιάδες εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί για τις επιχειρήσεις καθαρισμού, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «ανεπαρκείς» από ορισμένους Ρώσους επιστήμονες.
Τα δεξαμενόπλοια μετέφεραν συνολικά 9.200 τόνους μαζούτ, ένα πετρελαϊκό καύσιμο χαμηλής ποιότητας. Πιστεύετε ότι περίπου 40% του φορτίου των πλοίων ενδέχεται να έχει διαρρεύσει στη θάλασσα, σύμφωνα με τις αρχές.
Υπάλληλοι του ρωσικού υπουργείου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών συλλέγουν άμμο από παραλία στο Κερτς που έχει εμποτιστεί με πετρέλαιο/ Φωτογραφία: EPA, αρχείου
«Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως αναφέρουν ρωσικά πρακτορεία Τύπου.
«Είναι δυστυχώς αδύνατο να υπολογίσουμε προς το παρόν την έκταση της περιβαλλοντικής ζημίας, αλλά οι ειδικοί εργάζονται τακτικά για αυτό», είπε.
Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, δήλωσε στο Telegram ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «λόγω της διαρροής πετρελαιοειδών στο στενό του Κερτς».
Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε το Σάββατο ότι «όλες οι μολυσμένες υδάτινες περιοχές που έχουν εντοπιστεί έχουν καθαριστεί» και «δεν έχει εντοπιστεί επαναλαμβανόμενη ρύπανση».
Υπάλληλοι του ρωσικού υπουργείου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών συλλέγουν άμμο από παραλία στο Κερτς που έχει εμποτιστεί με πετρέλαιο/ Φωτογραφία: EPA, αρχείου
Ωστόσο, ο υπουργός αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, Αλεξάντερ Κουρένκοφ, ήταν πιο επιφυλακτικός. Δήλωσε: «Η απειλή μιας νέας διαρροής μαζούτ στη Μαύρη Θάλασσα από τα δεξαμενόπλοια, αλλά και διαρροές στις ακτές, εξακολουθεί να υφίσταται».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα αυτό το μήνα χαρακτήρισε τη διαρροή πετρελαίου «οικολογική καταστροφή».