Αρχική Κόσμος Γερμανία: Εκλογές – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς
ΚόσμοςΠολιτική

Γερμανία: Εκλογές – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς

Share
Default Featured Image
Share
Εκλογές Γερμανία: Χάνει έδαφος το CDU/CSU - Ενισχύεται το AfD

Αξιοσημείωτη πτώση για την προπορευόμενη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και άνοδο για την ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) δείχνει το τελευταίο πριν από τις εκλογές «Πολιτικό Βαρόμετρο» του Ινστιτούτου Wahlen, για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Οι CDU/CSU καταγράφουν απώλειες πριν τις εκλογές στη Γερμανία, αλλά διατηρούν το σαφές προβάδισμά τους με ποσοστό 28% (-2), ενώ η AfD παραμένει δεύτερη και ενισχύεται, φθάνοντας στο 21% (+1). Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ακολουθεί με 16% και χωρίς μεταβολή των ποσοστών του, όπως και οι Πράσινοι με 14%. Η Αριστερά εξακολουθεί να αυξάνει τις δυνάμεις της και φθάνει στο 8% (+1), ενώ Φιλελεύθεροι (FDP) και Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) ενισχύονται κατά μισή μονάδα, αλλά παραμένουν κάτω από το όριο του 5%, με 4,5%. Οι αναποφάσιστοι, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, ανέρχονται σε 27%. Παρόμοια ήταν η εικόνα και πριν από τις εκλογές του 2021, ωστόσο τότε η διαφορά μεταξύ πρώτου (SPD) και δεύτερου κόμματος (CDU/CSU) ήταν οριακή.

Με τα δεδομένα της δημοσκόπησης, ο μόνος πολιτικά ρεαλιστικός συνασπισμός θα ήταν εφικτός μεταξύ της Ένωσης και του SPD, με οριακή ωστόσο πλειοψηφία. Καθοριστικής σημασίας θα είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα κατορθώσουν τελικά να βρεθούν στην επόμενη βουλή, καθώς όσο περισσότερα είναι, τόσο περιορίζεται η πιθανότητα να αρκούν δύο κόμματα για τον σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού συνασπισμού.

Στην ερώτηση για την απευθείας επιλογή καγκελάριου, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματoς (CDU) Φρίντριχ Μερτς συγκεντρώνει το 32% της προτίμησης (-1), ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ το 21% (-3), ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) το 18% (+1) και η υποψήφια της AfD Αλίς Βάιντελ το 14% χωρίς μεταβολή στα ποσοστά της. Επιπλέον, το 57% θεωρεί ότι ο Όλαφ Σολτς δεν κάνει καλά την δουλειά του, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 39%.

Share
Σχετικά Άρθρα
ΑθλητικάΚύπροςΠοδόσφαιρο ΚύπροςΠολιτική

Ξιούρουππας: “Η καλύτερη Ομόνοια των τελευταίων 25 χρόνων – Ξεχωριστό το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ”

Ραδιοφωνικές δηλώσεις από τον παλαίμαχο άσο της Ομόνοιας, Πανίκο Ξιούρουππα, ο οποίος...

ΚόσμοςΠολιτική

Στο στόχαστρο η Τουρκία από το HALC για παραβιάσεις θρησκευτικής ελευθερίας

Εκστρατεία άσκησης πίεσης προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη στάση των Ηνωμένων...

ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Πανηγυρισμοί στην Τεχεράνη μετά την κατάπαυση πυρός – «Νικήσαμε» δηλώνουν οι Ιρανοί

Μεγάλο πλήθος υποστηρικτών της κυβέρνησης του Ιράν κατέκλυσε δρόμους της Τεχεράνης κατά...

ΠαιδείαΠολιτική

Ανησυχία ΠΟΕΔ για αύξηση της σχολικής βίας – Έρχονται δράσεις ευαισθητοποίησης

Το επόμενο διάστημα η ΠΟΕΔ θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις στο πλαίσιο...