Σε επιφυλακή η Κύπρος για τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ – Πρώτες ασκήσεις επί χάρτου

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Μπορεί η Κύπρος να μην επηρεάζεται σε αυτή τη φάση άμεσα από τον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε τις ασκήσεις επί χάρτου για τις πιθανές επιπτώσεις που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα, ιδιαίτερα αν η αναστάτωση κρατήσει καιρό και ακολουθήσουν περισσότερα αντίποινα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, ο αντίκτυπος δεν θα είναι μεγάλος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν περιλαμβάνονται στη δεκάδα των χωρών στις οποίες η Κύπρος εξάγει σημαντικές ποσότητες προϊόντων. Μπορεί η έκθεση στους αμερικανικούς δασμούς να είναι μικρή, όμως υπάρχει προβληματισμός για τον επηρεασμό των επιχειρήσεων και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν. Πάντως, εκείνο που εκτιμάται είναι πως οι όποιες επιπτώσεις πιθανόν να προκύψουν για την Κύπρο θα γίνουν αντιληπτές σε μεταγενέστερο χρόνο. Από τον περασμένο Ιανουάριο, πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μελέτη για ενδεχόμενα προβλήματα από υλοποίηση των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ, διαπιστώνοντας πως δεν θα είναι μεγάλος ο επηρεασμός. Υπό το φως όμως του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει σε πολλά επίπεδα, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πιο δύσκολη και περίπλοκη.

Υπηρεσιακή σύσκεψη

Χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός συγκάλεσε υπηρεσιακή σύσκεψη με τους επιτελείς του, κατά την οποία εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις. Οι επικεφαλής του κάθε τμήματος του υπουργείου παρέθεσε τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης στον τομέα ευθύνης του. Ο Υπουργός Οικονομικών τους έδωσε ρητές οδηγίες να παρακολουθούν την κατάσταση, έτσι ώστε να μπορούν να δράσουν άμεσα αν παραστεί ανάγκη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, παρόλο που η Κύπρος δεν αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα, υπάρχει η ανησυχία κατά πόσο οι αρνητικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία μπορούν να επηρεάσουν έστω και μακροπρόθεσμα μια ανοικτή και μικρή οικονομία όπως της Κύπρου. Αρμόδια πηγή ανέφερε πως η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών δεν εφησυχάζουν και παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά.

Παράλληλα θεωρεί πως η σωστή στάση που πρέπει να τηρηθεί  για τις εξελίξεις είναι η συνεχής εφαρμογή μιας σωστής και ορθολογιστικής οικονομικής πολιτικής βασισμένης στη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και θα συνεχίσει την σταθερά ανοδική πορεία που επιδεικνύει η οικονομία.



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img