Αρχική Κύριες Ειδήσεις ChatGPT: Ευγένεια με ενεργειακό και οικονομικό κόστος
Κύριες ΕιδήσειςΤεχνολογία

ChatGPT: Ευγένεια με ενεργειακό και οικονομικό κόστος

Share
Default Featured Image
Share

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI και δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Σαμ Άλτμαν, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι οι χρήστες που απευθύνονται με ευγένεια στα chatbot τεχνητής νοημοσύνης του κοστίζουν πολύ.

Ένας χρήστης στο Χ αναρωτήθηκε «πόσα χρήματα έχει χάσει το OpenAI από ανθρώπους που έλεγαν “ευχαριστώ” και “παρακαλώ” στα μοντέλα τους», ο Άλτμαν απάντησε: «Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια».

Αν και μπορεί να φαίνεται άσκοπο να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, ορισμένοι αρχιτέκτονες τεχνητής νοημοσύνης λένε ότι η ευγένεια είναι μία πολύ είναι μια σημαντική κίνηση.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σημαντικές. Έρευνα της Washington Post, που έγινε σε συνεργασία με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μελέτησε τις επιπτώσεις της δημιουργίας ενός email 100 λέξεων. Διαπίστωσαν ότι μόνο ένα email απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια 0,14 κιλοβατώρες ή αρκετή για να τροφοδοτήσει 14 φώτα LED για μία ώρα. Αν στέλνατε ένα email με τεχνητή νοημοσύνη την εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός έτους, θα χρησιμοποιούσατε το εντυπωσιακό 7,5 kWh, περίπου ίση με την ηλεκτρική ενέργεια μιας ώρας που καταναλώνουν εννέα νοικοκυριά στην Ουάσιγκτον DC.

Επιπλέον, η Goldman Sachs εκτιμά ότι κάθε ερώτημα στο GPT χρησιμοποιεί περίπου δέκα φορές περισσότερη ενέργεια από μια τυπική αναζήτηση στο Google.

Τώρα φανταστείτε τις δεκάδες χιλιάδες διαδράσεις που έχουμε με chatbots όπως το ChatGPT και το OpenAI.

Share
Σχετικά Άρθρα
Κύριες ΕιδήσειςΤεχνολογία

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και ο Πόλεμος για την Παγκόσμια Κυριαρχία

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δεν είναι απλώς τεχνολογική μετάβαση, αλλά γεωοικονομικός ανταγωνισμός...

ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Απόφαση-σταθμός του ΕΔΔΑ για τα βακούφια και τα δικαιώματα της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε παράνομο τον αποκλεισμό κληρικών από...

ΠολιτικήΤεχνολογία

Η Βρετανία απαγορεύει TikTok, Instagram και Snapchat σε παιδιά κάτω των 16

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι θα απαγορεύσει την πρόσβαση...

ΚόσμοςΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Στις κορυφαίες οικονομικές επιδόσεις της ΕΕ η Κύπρος, λέει ο Κεραυνός

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση...