Αρχική Uncategorized Σημαντική η ώρα της ημέρας στην άμυνα του οργανισμού κατά των μολύνσεων
Uncategorized

Σημαντική η ώρα της ημέρας στην άμυνα του οργανισμού κατά των μολύνσεων

Share
Default Featured Image
Share

blastokittara

Το βιολογικό ρολόι ενός οργανισμού επηρεάζει την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματός του στις μολύνσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ώρα της μέρας μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο για το πόσο κινδυνεύει κάποιος να πάθει μόλυνση και πόσο σοβαρή θα είναι αυτή.

Η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι τα φάρμακα και τα εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά αν δίνονται σε ορισμένες ώρες της μέρας και όχι σε άλλες, ενώ νέα φάρμακα στο μέλλον μπορεί να καθοδηγούν κατάλληλα το βιολογικό ρολόι, έτσι ώστε να ενεργοποιεί καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γιέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Έρολ Φίκριγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ανοσολογίας «Immunity», σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με ποντίκια και έδειξαν ότι η ποσότητα μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος, η TLR9, δεν είναι σταθερή στη διάρκεια της μέρας, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τις γενικότερες βιοχημικές αλλαγές στο σώμα λόγω του βιολογικού ρολογιού. Ανάλογα επηρεάζεται και η σοβαρότητα μιας μόλυνσης από έναν παθογόνο μικροοργανισμό.

Η ανακάλυψη αυτή, που έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον για την αποτελεσματικότερη φαρμακευτική θεραπεία. Το βιολογικό ρολόι αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία να έχει επίπτωση στην ιατρική και τη φαρμακολογία, επιτρέποντας τον καλύτερο χρονισμό (timing) των θεραπειών.

Share
Σχετικά Άρθρα
Uncategorized

ΕΔΑΔ: Παράνομη η μη επιστροφή απαλλοτριωμένης γης σε 10 Κύπριους

H Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε το δικαίωμα στην περιουσία 10 Κυπρίων υπηκόων σχετικά...

Default Featured Image
UncategorizedΚύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Από το Μαύρο στο Πράσινο: Χριστουγεννιάτικη πορεία ελπίδας πλημμύρισε το κέντρο της πόλης

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων η...

Default Featured Image
Uncategorized

Διεθνής πίεση στο Ισραήλ: 15 χώρες υπογράφουν διακήρυξη για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Η Γαλλία και άλλες 14 χώρες συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη που δείχνει ότι...