Σε δύο άξονες κινείται η Τουρκία προκειμένου να επιτύχει του ευρύτερους στόχους της σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο. Είτε μέσα από εκβιασμούς είτε μέσα από κινήσεις τακτικής η τουρκική κυβέρνηση η Άγκυρα προσπαθεί να πετύχει αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στο Κυπριακό και να αποφύγει μέτρα σε βάρος της σ’ ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ερσίν Τατάρ δηλώνει ότι “Το Κυπριακό είναι αποδεκτό από όλους”, αφού καθημερινά ο πλέον αποκλειστικός στόχος της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας είναι να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες οι μορφές λύσης του Κυπριακού. Μια τακτική η οποία ακολουθεί η τουρκική πλευρά είναι να εκβιάσει προκειμένου να το καταφέρει.
Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν ότι οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στο θέμα της Αμμοχώστου (άνοιγμα του παραλιακού μετώπου και επίσκεψη Οκτάι με παράλληλη πρόσκληση προς Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση) στοχεύουν στις συνομιλίες. Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να πιέσει ώστε να μπουν στο τραπέζι όλες οι μορφές λύσης του Κυπριακού.
Στο παρών στάδιο από την άλλη οι ίδιοι κύκλοι δεν βλέπουν, να υφίσταται διασύνδεση των κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο (Κυπριακή ΑΟΖ και ελληνική υφαλοκρηπίδα) με τις επόμενες προσπάθειες στο Κυπριακό. Δεν αποκλείουν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή και ειδικότερα σε βάρος της Ελλάδας να συνεχιστούν μέχρι και τον Δεκέμβριο οπόταν θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκτιμά ότι, μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει και η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει τις έρευνές της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενδεχομένως και την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Οπόταν και αναμένονται κινήσεις ανάλογες με την προηγούμενη απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις. Κινήσεις οι οποίες σίγουρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ερμηνευθούν και πάλι ότι συμβάλλουν σε αποκλιμάκωση. Και υπό αυτά τα δεδομένα η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας θα καθίσταται δύσκολη.
Υπό αυτά τα δεδομένα μπαίνει ερωτηματικό ως προς τις δυνατότητες νέων κινήσεων στο Κυπριακό και κυρίως στο πόσες πιθανότητες θα έχει μια νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Παρά το αρνητικό σκηνικό που έχει στήσει η Τουρκία, υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να πάνε αμέσως σε μια άτυπη διαδικαστική συνάντηση. Οι κύκλοι που υποστηρίζουν την άμεση σύγκληση διαδικαστικής διάσκεψης 5+1 θεωρούν πως είναι και ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι ενέργειες της Τουρκίας.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα ωστόσο, η εκλογή Τατάρ φαίνεται να δυσκολεύει την άμεση σύγκληση άτυπης διάσκεψης και όλα δείχνουν πως ο Γενικός Γραμματέας θα επιδιώξει πρώτα να διερευνήσει την κατάσταση πραγμάτων ως έχει και μετά να λάβει τις αποφάσεις της. Αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο το σενάριο καθόδου της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί και την πραγματοποίηση επαφών με τους δύο ηγέτες. Ένα ταξίδι Λουτ στην περιοχή θεωρείται δεδομένο ότι θα συμπεριλάβει (όπως και στο παρελθόν) τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία.
Ο χρόνος πραγματοποίησης του ταξιδιού της Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται ότι θα καθοριστεί μετά την κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ. Ο χρόνος πραγματοποίησης της συνάντησης αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ως πιθανές ημέρες φαίνονται η Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ή η Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.
ΠΑΕΙ ΑΓΚΥΡΑ Ο ΤΑΤΑΡ ΓΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ
Ο Ερσίν Τατάρ πάει στην Άγκυρα όπου θα έχει τις πρώτες του επαφές ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σκοπός της επίσκεψης είναι να λάβει συγκεκριμένες οδηγίες από την τουρκική ηγεσία ενόψει κινήσεων στο Κυπριακό.
Ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, αναφέρθηκε στη μάχη του για αναγνώριση του ψευδοκράτους και επίτευξη λύσης δύο κρατών.Μάλιστα ο Τατάρ είπε ότι δεν θα επικεντρωθεί μόνο σε διαπραγματεύσεις όπως προηγούμενοι “πρόεδροι”, αλλά θα εργαστεί ιδιαίτερα για την οικονομία, καθώς και στους κοινωνικούς και αθλητικούς τομείς, ώστε οι Τουρκοκύπριοι να αναγνωριστούν στον κόσμο ως ξεχωριστό έθνος.
“Υπάρχουν δύο ξεχωριστά έθνη, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Συνεχίζουμε να το λέμε σε όλο τον κόσμο”
Εάν δεν αναγνωριστούμε διπλωματικά, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη το εμποδίζουν, είπε, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές για να επιτύχει διπλωματική αναγνώριση.
Υποστηρίζοντας ότι παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, η στάση της ελληνικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν σαφής κατά τη διάρκεια των διαπραγματευτικών διαδικασιών, ο Τατάρ είπε ότι πρέπει να τεθούν στο τραπέζι εναλλακτικά μοντέλα λύσεων και επέμεινε στη θέση του για τη λύση δύο κρατών.
Πήγε Βαρώσι ο Φουάτ Οκτάι
Ο Φουάτ Οκτάι τούρκος αντιπρόεδρος, βρέθηκε στα κατεχόμενα για την ανάληψη των καθηκόντων του Ερσίν Τατάρ βρέθηκε και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σε δηλώσεις του ο Οκτάι ανέφερε ότι η διατήρηση της πόλης των Βαρωσίων κλειστής για 46 χρόνια, είναι ένα δείγμα «υπερβολικής καλής θέλησης».
«Η κλοπή μιας τέτοιας οικονομικής αξίας από το μέλλον των παιδιών μας δεν είναι σύμφωνη με τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, το δίκαιο ούτε το διεθνές δίκαιο», είπε.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Τουρκία και το ψευδοκράτος κράτησαν τα Βαρώσια κλειστά με την ελπίδα λύσης, αλλά η πόλη έγινε πατρίδα των ποντικιών.
Πρόσθεσε ότι τώρα θα μετατραπεί σε ένα μέρος όπου όλοι θα βγάζουν το ψωμί τους και θα βρίσκουν μια δουλειά και όπου τα παιδιά και οι νέοι του ψευδοκράτους θα έχουν μέλλον.