Αρχική Uncategorized Καλά νέα για τις μέλισσες και τη διατροφή μας
Uncategorized

Καλά νέα για τις μέλισσες και τη διατροφή μας

Share
Default Featured Image
Share

melisses

Η Ευρώπη ψήφισε αναστολή της κυκλοφορίας των τριών επικίνδυνων για τις μέλισσες φυτοφαρμάκων για τα επόμενα 2 χρόνια, ξεκινώντας από τον Δεκέμβρη. Κακά νέα για τις πολυεθνικές αγροχημικών, καλά νέα για τις μέλισσες και κυρίως για όλους μας, αφού από την επικονίασή τους εξαρτάται η ποιότητα και ποσότητα του φαγητού που καταλήγει στο πιάτο μας.

Η ιστορία έχει ως εξής: Η έκθεση που δημοσίευσε η Greenpeace με τίτλο «Αντίο Μέλισσες- Γιατί οι μέλισσες αφανίζονται και η διατροφή μας κινδυνεύει;» αποδεικνύει ότι η δραματική μείωση του πληθυσμού των μελισσών οφείλεται κυρίως στα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που εφαρμόζονται στις καλλιέργειες. Χωρίς τις μέλισσες και την επικονίαση (γονιμοποίηση με τη μεταφορά γύρης στα φυτά) κινδυνεύουν ολόκληρα οικοσυστήματα, κινδυνεύει η ίδια η γεωργία και βέβαια η παραγωγή τροφής. Η Greenpeace εντόπισε επτά νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα που πρέπει να απαγορευθούν άμεσα, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρότασή της, ζήτησε να απαγορευθούν τα τρία.

Με δεδομένο ότι όλες οι εταιρείες αγροχημικών έχουν σημαντικά κέρδη από την εκτεταμένη χρήση των φυτοφαρμάκων τους στη γεωργία, δεν αποτελεί έκπληξη ότι στην πρώτη ευρωπαϊκή ψηφοφορία η πρόταση της Επιτροπής καταψηφίστηκε. Η Επιτροπή επανέφερε την πρόταση σε ψηφοφορία χθες και σε σύνολο 27 κρατών-μελών, 15 ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, 8 κατά και 4, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, απείχαν.

Μένει να δούμε την Ελλάδα να υλοποιεί την ευρωπαϊκή απόφαση, στη λήψη της οποίας δεν συμμετείχε. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Τσαυτάρη, να μην «απέχει» από την εφαρμογή της απαγόρευσης των τριών φυτοφαρμάκων. Αντίθετα, να εργαστεί προς την απαγόρευση και των επτά επικίνδυνων νεονικοτινοειδών, στηρίζοντας ταυτόχρονα έμπρακτα τη βιώσιμη γεωργία, ως τη μοναδική μόνιμη λύση για τις καλλιέργειες, τη διατροφή μας και το περιβάλλον.

Share
Σχετικά Άρθρα
Uncategorized

Νέα παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει τους βασικούς “ενόχους” της πλαστικής ρύπανσης

Οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών αποτελούν τα κυρίαρχα είδη θαλάσσιων απορριμμάτων...

Uncategorized

Ανησυχία για τον τουρισμό στην Κύπρο λόγω κόστους και πολιτικής αβεβαιότητας

Ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ACΤTA) βρίσκεται σε συνεχή επαφή με...

UncategorizedΠολιτικήΠολιτισμός

Eurovision: Βουλγαρία η μεγάλη νικήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της

19η η Κύπρος και 10η η Ελλάδα. Η φετινή βραδιά του μεγάλου...