Αρχική Uncategorized Βρέθηκε αρχαίο νερό χαμένης θάλασσας στις ΗΠΑ
Uncategorized

Βρέθηκε αρχαίο νερό χαμένης θάλασσας στις ΗΠΑ

Share
Share

usa-water-found

Επιστήμονες της Αμερικανικής Γεωλογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας (USGS) ανακάλυψαν στον Κόλπο Τσέσαπικ θαλασσινό νερό, ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών.

Πριν 35 εκατομμύρια χρόνια ένας αστεροειδής προσέκρουσε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, προκαλώντας γιγάντια τσουνάμι και δημιουργώντας στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο Κόλπος Τσέσαπικ έναν κρατήρα διαμέτρου 90 χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το αρχαιότερο

θαλασσινό στον κόσμο τυχαία, ενώ διεξήγαγαν γεωτρήσεις για να μελετήσουν τον κρατήρα.

Το νερό, που εντοπίστηκε σε βάθος 800 μέτρων, είναι ό,τι επιβίωσε από μια θάλασσα που χάθηκε πριν εκατομμύρια χρόνια.

Όπως δήλωσε ο υδρολόγος Ward Sanford που συμμετείχε στην έρευνα, οι επιστήμονες στην ουσία ανακάλυψαν παγιδευμένο νερό της Πρώιμης Κρητιδικής Περιόδου με διπλάσια αλατότητα από το σημερινό θαλασσινό νερό.

Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι το νερό είναι ηλικίας 100 με 150 εκατομμυρίων ετών.

Ο κρατήρας του Κόλπου Τσέσαπικ ανακαλύφθηκε το 1999 από ερευνητές της Αμερικανικής Γεωλογικής Ερευνητικής Υπηρεσίας και επιστήμονες του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ποιότητας της Βιρτζίνια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πριν εκατομμύρια χρόνια ένας αστεροειδής προσέκρουσε στην αρχαία Γη, εκτοξεύοντας συντρίμμια προς όλες τις κατευθύνσεις και στέλνοντας γιγάντια τσουνάμι σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων στην ενδοχώρα.

Με την πάροδο των χρόνων ο κρατήρας του Κόλπου Τσέσαπικ κρύφτηκε κάτω από 360 μέτρα άμμου, ιλύος και αργίλου, με αποτέλεσμα να μείνει ανεξερεύνητος.

Πέντε χρόνια μετά την ανακάλυψή του, οι επιστήμονες ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις, με χρηματοδότηση από το Διεθνές Πρόγραμμα Ηπειρωτικών Γεωτρήσεων, για να μελετήσουν πως ο φλοιός της Γης απορρόφησε την πρόσκρουση.

Share
Υπάρχει λύση!
Σχετικά Άρθρα
Default Featured Image
UncategorizedΚύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Από το Μαύρο στο Πράσινο: Χριστουγεννιάτικη πορεία ελπίδας πλημμύρισε το κέντρο της πόλης

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων η...

Default Featured Image
Uncategorized

Διεθνής πίεση στο Ισραήλ: 15 χώρες υπογράφουν διακήρυξη για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Η Γαλλία και άλλες 14 χώρες συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη που δείχνει ότι...

Default Featured Image
Uncategorized

Απέλαση ακτιβιστών του Madleen από το Ισραήλ – Ανάμεσά τους η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ακτιβιστές του Madleen-ανάμεσά του...