Αρχική Uncategorized Ινδία: Βλέψεις για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας
Uncategorized

Ινδία: Βλέψεις για τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας

Share
Share

fotovoltaika

 Η εγκατάσταση στην οποία θα προχωρήσει η Ινδία, αναμένεται να τριπλασιάσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας της χώρας, συρρικνώνοντας παράλληλα τις συστοιχίες φωτοβολταϊκών.

Δέκα φορές μεγαλύτερο έργο για την παραγωγή ηλιακής

ενέργειας από οποιοδήποτε άλλο που πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής, το οποίο θα εξαπλωθεί σε πάνω από 77 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ετοιμάζει η Ινδία. Η μονάδα παραγωγής θα έχει χωρητικότητα 4.000 μεγαβάτ, συγκρίσιμη με εκείνη των τεσσάρων πλήρους μεγέθους πυρηνικών αντιδραστήρων.

Έξι εταιρείες του δημοσίου θα αναλάβουν την εκτέλεση του έργου από κοινού και εκτιμούν ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στα επόμενα επτά χρόνια με κόστος των 4,4 δισ. δολαρίων. Η προτεινόμενη τοποθεσία βρίσκεται κοντά στη λίμνη Sambhar Saltστο βόρειο κρατίδιο Rajasthan.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η εν λόγω μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας θα έχει διάρκεια ύπαρξης 25 ετών και θα παράγει 6,4 δισ. κιλοβατώρες τον χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Ινδίας κατά περισσότερο από 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η Ινδία σήμερα έχει την ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας των 2.208 μεγαβάτ, σημαντικά μεγαλύτερη από την παραγωγή των μόνο 17,8 μεγαβάτ που είχε το 2010, όταν η κεντρική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει το Jawaharlal Nehru National Solar Mission. Ο στόχος της αποστολής αυτής για τη χώρα είναι να καταλήξουν σε εγκαταστάσεις με δυνατότητα παραγωγής ισχύος 20 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2022.

Οι περιβαλλοντολόγοι, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνούν με τα “μεγαλομανή” σχέδια της ινδικής κυβέρνησης. Πιστεύουν πως μια αποκεντρωμένη προσέγγιση, με πολλαπλά μικρότερα έργα να κατανεμηθούν σε αγροτικές περιοχές, θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια, σημαντικότερο κοινωνικό όφελος και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανθρώπινη ανάπτυξη από ένα γιγάντιο εργοστάσιο.

Share
Σχετικά Άρθρα
Uncategorized

ΕΔΑΔ: Παράνομη η μη επιστροφή απαλλοτριωμένης γης σε 10 Κύπριους

H Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε το δικαίωμα στην περιουσία 10 Κυπρίων υπηκόων σχετικά...

Default Featured Image
UncategorizedΚύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Από το Μαύρο στο Πράσινο: Χριστουγεννιάτικη πορεία ελπίδας πλημμύρισε το κέντρο της πόλης

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων η...

Default Featured Image
Uncategorized

Διεθνής πίεση στο Ισραήλ: 15 χώρες υπογράφουν διακήρυξη για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Η Γαλλία και άλλες 14 χώρες συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη που δείχνει ότι...