Αρχική Uncategorized Νούρης: 151 σημαντικά έργα ύψους 116 εκατ. ευρώ για μεταναστευτικό
Uncategorized

Νούρης: 151 σημαντικά έργα ύψους 116 εκατ. ευρώ για μεταναστευτικό

Share
Default Featured Image
Share

Περισσότερες από 10.868 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στην Κύπρο από τις αρχές του έτους μέχρι την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου, ενώ από τα 48.357 πρόσωπα που υπέβαλαν αίτηση για διεθνή προστασία από το 2015 μέχρι σήμερα, τα μισά και πιο συγκεκριμένα 23.474 προέρχονται από «ασφαλείς χώρες» καταγωγής. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή κατά τις εργασίες της 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο Υπουργός παρουσίασε, επίσης, τα πέντε αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υποβλήθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Νίκος Νουρής είπε ότι ο Πρόεδρος με την επιστολή του, ημερομηνίας 10 Νοεμβρίου, κατέδειξε το πρόβλημα και ζήτησε:

(α) την ενεργοποίηση του άρθρου 78(3) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη λήψη προσωρινών μέτρων προς όφελος της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την μαζική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο, όπως είναι το δικαίωμα αναστολής της αποδοχής νέων αιτήσεων ασύλου έως ότου η κατάσταση καταστεί διαχειρίσιμη.

(β) την άμεση θέσπιση ενός υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης για την Κύπρο.

(γ) την έκτακτη οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών δαπανών των κέντρων υποδοχής.

(δ) την παροχή υποστήριξης, μέσω οικονομικής βοήθειας και εξοπλισμού, για την επιτήρηση της πράσινης γραμμής και,

(ε) την επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος χρηματοδότησης της Κύπρου για την κατασκευή και λειτουργία του νέου Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες» και την κατασκευή προαναχωρησιακού κέντρου στην ίδια περιοχή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως αυτή την περίοδο, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει ασυνήθη μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. «Η Κύπρος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, αποτελεί το πρώτο κράτος μέλος που δέχεται τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων και αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογία πληθυσμού, με το ποσοστό τους να αντιστοιχεί στο 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε ένα σημείο που είναι εκτός των δυνατοτήτων της Κυβέρνησης να ελέγξει ή να διαχειριστεί τους δυσανάλογους αυτούς αριθμούς», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για το έτος 2021, μέχρι και την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 10.868 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων το 85% (9.206 αιτητές) έχει περάσει στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, δια μέσου της πράσινης γραμμής.

Κάθε μήνα φέτος υποβάλλονται περισσότερες από 1.000 νέες αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με τον κ. Νουρή, ενώ μόνο για τον μήνα Οκτώβριο έχουν ληφθεί περισσότερες από 2.000 αιτήσεις και για το Νοέμβριο καταγράφουμε ήδη 1.670 αιτήσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το τέλος του. Αξιοσημείωτο, είπε, είναι και ότι το ποσοστό της αύξησης στις αιτήσεις ασύλου (ποσοστιαία μεταβολή) μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2021 ανέρχεται στο 70% που αντιστοιχεί σε 10.083 άτομα, έναντι των αντίστοιχων 5.879 της ίδιας περιόδου του 2020.

«Ενδεικτικό της βεβαρημένης θέσης στην οποία βρίσκεται η Κύπρος είναι το γεγονός ότι 48.357 πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για διεθνή προστασία από το 2015 μέχρι σήμερα με τις μισές από αυτές και συγκεκριμένα 23.474 να αφορούν άτομα με χώρα καταγωγής που συγκαταλέγεται στις «ασφαλείς χώρες», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως «το σύστημα ασύλου και υποδοχής της χώρας έχει ξεπεράσει τα όριά του. Στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», χωρητικότητας 800 ατόμων, ο αριθμός των διαμενόντων έχει ξεπεράσει σήμερα τα 2400 άτομα με τη χωρητικότητα του εν λόγω Κέντρου να ξεπερνά το 300%. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων μεταναστών», τόνισε.

«Η Κύπρος βιώνει σήμερα μια πρωτόγνωρη μεταναστευτική κρίση, με αριθμούς εισδοχών στο έδαφος της Δημοκρατίας τόσο υψηλούς, που επιβεβαιώνουν τις υπόνοιες μας για οργανωμένο σχέδιο και αύξηση της δράσης των κυκλωμάτων μεταναστών, τα οποία εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη των μεταναστών για μια καλύτερη ζωή», είπε ο Υπουργός.

«Όση όμως υποχρέωση έχουμε ως πολιτεία να υποδεχτούμε και να προστατεύσουμε τους πραγματικά έχοντες ανάγκη, άλλο τόσο οφείλουμε να προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, την ασφάλεια μας και την κοινωνική μας συνοχή. Είναι ακριβώς γι’ αυτό που ζητάμε την άμεση στήριξη και πραγματική αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εταίρων μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η μέχρι σήμερα οικονομική στήριξη που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία από ευρωπαϊκούς πόρους, υπό τη διαχειριστική εποπτεία της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου μας, αναμφίβολα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια.

«Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του εθνικού προγράμματος του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, τα οποία καταρτίστηκαν στη βάση των αναγκών της Κύπρου, αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών, υλοποιήθηκε και συνεχίζει να υλοποιείται σειρά σημαντικών έργων για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την εσωτερική ασφάλεια», είπε.

Πρόκειται συγκεκριμένα για 151 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 116 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν €107 εκατ. αποτελούν πιστώσεις από τα δύο ευρωπαϊκά ταμεία. Από αυτά τα €39 εκατ. αφορούν το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, τα €59 εκατ. το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-Σύνορα και Θεωρήσεις και τα €9 εκατ. το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-Αστυνομική Συνεργασία.

Επιπλέον, παραχωρήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Επείγουσα Βοήθεια πέραν των €10 εκατ., που αξιοποιήθηκαν για έργα όπως η κάλυψη αναγκών σε προσωπικό και εξοπλισμό του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα», καθώς και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, η ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης με προσωπικό, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

«Είμαι πεπεισμένος πως μέχρι την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τον Δεκέμβριο του 2022, η Κύπρος θα πετύχει την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων, πάντα χάρη στη σημαντική δουλειά που επιτελείται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπό τη διαχείριση της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων», ανέφερε ο κ. Νουρής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, για την επόμενη προγραμματική περίοδο ‘21-‘27, έχουν ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση τα πολυετή προγράμματα των τριών νέων χρηματοδοτικών εργαλείων: του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, του Μέσου για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Νουρής, πρόκειται για τρία προγράμματα καταρτισμένα στη βάση των αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που περιλαμβάνουν έργα που θα συμβάλουν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στην προστασία των κυπριακών και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και στην πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Ενδεικτικά, είπε, έχουν ενταχθεί στα υπό έγκριση προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα έργα για τη λειτουργία κέντρων φιλοξενίας και τις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών που δεν πληρούν τα κριτήρια για παραχώρηση διεθνούς προστασίας, τα οποία θεωρούνται σημαντικά για την Κυβέρνηση και τα οποία αναμένεται να απορροφήσουν μεγάλο ποσοστό των ευρωπαϊκών πόρων.

Χαρακτήρισε ως θετικό το ότι το ποσό της αρχικής κατανομής προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027 ανέρχεται στα €133.194.000.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως πέραν από την οικονομική στήριξη και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου με τις συνεχείς προωθούμενες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται από την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης: Τατάρ: Αναγκαστική προσγείωση στην Άγκυρα

Καταλήγοντας, ο κ. Νουρής επεσήμανε ότι «η πραγματική αλληλεγγύη προς την Κύπρο και γενικότερα προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής είναι δυνατή με την επίτευξη τελικής Συμφωνίας για το ΕΕ Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον καθορισμό ενός νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στη βάση της κοινής ευθύνης και της αποτελεσματικής αλληλεγγύης».

«Είμαι βέβαιος πως οι εταίροι μας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και ευελπιστώ πως θα σταθούν συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας για διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», είπε και σημείωσε πως «η υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, που να ρυθμίζει με ορθολογισμό και αλληλεγγύη τα ιδιαιτέρως σοβαρά μεταναστευτικά ζητήματα, αποτελεί, κατά την άποψή μας, απαραίτητο εργαλείο για αντιμετώπιση των κινδύνων και προβλημάτων που δημιουργούνται από την παράτυπη μετανάστευση σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

GREEN PRESS CYPRUS. NEWS

Share

Κύριες Ειδήσεις

Κύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον, αλλά το πόσο κινείται καθημερινά ο άνθρωπος, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία του. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η αύξηση της ζέστης καθιστά τη φυσική δραστηριότητα λιγότερο ελκυστική και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και επικίνδυνη. Καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται, αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα των ανθρώπων να παραμένουν δραστήριοι. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 156 χώρες για την περίοδο 2000 με 2022 και δημιούργησαν μοντέλα για το πώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα επηρεάσουν τη φυσική δραστηριότητα έως το 2050. Κλιματική αλλαγή: Τι διαπιστώθηκε για τους θανάτους Διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον μήνας με μέση θερμοκρασία άνω των 27,8°C συνδέεται με αύξηση της σωματικής αδράνειας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα παγκοσμίως. Η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, έως 1,85 μονάδες, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, ορισμένες μορφές καρκίνου και διαταραχές ψυχικής υγείας, παράγοντες που μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Ήδη σήμερα, η σωματική αδράνεια αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και ευθύνεται για περίπου το 5% των θανάτων στους ενήλικες παγκοσμίως. Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν πληροί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για εβδομαδιαία άσκηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, η περαιτέρω αύξηση της αδράνειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπου 500.000 επιπλέον πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο έως το 2050, καθώς και σε απώλειες παραγωγικότητας που εκτιμώνται μεταξύ 2,4 και 3,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κλιματική αλλαγή: Πού θα παρατηρηθούν οι θάνατοι Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται σε ήδη θερμές περιοχές, όπως η Κεντρική Αμερική, η Καραϊβική, η ανατολική υποσαχάρια Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία κοντά στον ισημερινό, όπου η αδράνεια μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τον μήνα. «Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα κλίματος, αλλά και ανισοτήτων», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης, Κρίστιαν Γκαρσία-Βιτούλσκι. «Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι συχνά εκείνες που διαθέτουν λιγότερους πόρους για να προσαρμοστούν». Όπως εξηγεί, σε μέρη όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε δροσερούς χώρους, λιγότερες ασφαλείς εναλλακτικές για άσκηση σε εσωτερικούς χώρους και λιγότερη ευελιξία στο καθημερινό πρόγραμμα, η ζέστη οδηγεί πιο εύκολα σε μείωση της δραστηριότητας. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η αύξηση της αδράνειας ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, κάτι που μπορεί να οφείλεται τόσο σε βιολογικούς παράγοντες όσο και σε κοινωνικές συνθήκες, όπως λιγότερος χρόνος ή περιορισμένη πρόσβαση σε κατάλληλους χώρους άσκησης. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα βασίζονται σε μοντέλα και σε αυτοαναφερόμενα δεδομένα, ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες ή τροπικούς κυκλώνες. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι η φυσική δραστηριότητα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα δημόσιας υγείας που επηρεάζεται από το κλίμα, και όχι απλώς ως ατομική επιλογή.

Σχετικά Άρθρα
Default Featured Image
UncategorizedΚύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Από το Μαύρο στο Πράσινο: Χριστουγεννιάτικη πορεία ελπίδας πλημμύρισε το κέντρο της πόλης

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων η...

Default Featured Image
Uncategorized

Διεθνής πίεση στο Ισραήλ: 15 χώρες υπογράφουν διακήρυξη για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Η Γαλλία και άλλες 14 χώρες συνυπέγραψαν κοινή διακήρυξη που δείχνει ότι...

Default Featured Image
Uncategorized

Απέλαση ακτιβιστών του Madleen από το Ισραήλ – Ανάμεσά τους η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι ακτιβιστές του Madleen-ανάμεσά του...