Η Ανόρθωση ήταν η νικήτρια του ντέρμπι στο ΓΣΠ, επικρατώντας 2-0 του ΑΠΟΕΛ, τον προσπέρασε και ανέβηκε στη δεύτερη θέση. Οι κυανόλευκοι έδωσαν συνέχεια στην παράδοση που χτίζεται από τότε που ανέλαβε τον πάγκο τους ο Τιμούρ Κετσπάγια, αφού είναι αήττητοι για οκτώ ματς απέναντι στους γαλαζοκίτρινους, ενώ τους κέρδισαν για τέταρτη σερί φορά (σε όλες τις διοργανώσεις). Παραλλήλως έσπασαν το αήττητο των πρωτευουσιάνων, που κρατούσε για 17 παιχνίδια από το μεταξύ τους ματς του α’ γύρου.
Πλέον, η απόσταση της «Μεγάλης Κυρίας» από τον πρωτοπόρο Απόλλωνα έφτασε στους οκτώ βαθμούς. Πρωταγωνιστές της νίκης των φιλοξενουμένων οι σκόρερ Χριστοδουλόπουλος (26’) και Χρυσοστόμου (72’), σε ένα παιχνίδι που η ομάδα τους ήταν καθαρά καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο άντεξε στην πίεση και πήρε δικαίως τη νίκη.
Όσο για τους γηπεδούχους, είχε την ευκαιρία να μπουν δυνατά στη μάχη του τίτλου και να πλησιάσουν στους έξι βαθμούς την κορυφή. Παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, με πολλά λάθη, έλλειψη καθαρού μυαλού και τελικά το πλήρωσαν.
Το παιχνίδι
Το ματς άρχισε με απόφαση πέναλτι για τον ΑΠΟΕΛ στο 5’, για χέρι του Αμπαρτζουμιάν, το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα. Σωστά πήρε πίσω την απόφασή του ο Χρυσοστόμου αφού πήγε στο on field review, καθώς ήταν σε απόλυτη φυσιολογική θέση το χέρι του Αρμένιου.
Διαβάστε επίσης: Κακουλλής: «Με τα λόγια δεν γίνεται τίποτα…»
Το σχέδιο του Κετσπάγια λειτούργησε σχεδόν στη εντέλεια στο πρώτο ημίχρονο. Λέμε «σχεδόν», καθώς θα ήταν ολοκληρωτικά εάν αξιοποιούσαν οι ποδοσφαιριστές στο έπακρο τις ευκαιρίες τους και έπαιρναν μεγαλύτερο προβάδισμα από το εύθραυστο 1-0. Προηγήθηκαν με κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου με τον τρόπο, που ο Γεωργιανός προπονητής επέλεξε να εφαρμόσει ως τακτική. Ψηλή πίεση, κλέψιμο, πάσα, αντεπίθεση, ευκαιρία.
Στο 26’ ήταν μία από τις πολλές φορές, απλής ήταν η μοναδική που μετουσιώθηκε σε γκολ. Ο Χριστοφή έκλεψε από τον Σαμπάλα, έδωσε στον Χριστοδουλόπουλο, αυτός στον Αμπαρτζουμιάν, ο οποίος σέντραρε. Ο Ελλαδίτης έτρεξε την περιοχή και σκόραρε. Εάν το επαναλαμβανόμενο σκηνικό έως το 35’ είχε άλλη μία τέτοια κατάληξη θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση για τους γαλαζοκίτρινους.
Οι ποδοσφαιριστές του Αυγουστή τα είχαν χαμένα έως εκείνο το σημείο, δεν υπήρχε ηρεμία στο κέντρο, χανόταν η μπάλα μετά από συνεχόμενα αβίαστα λάθη. Προς το τελευταίο δεκάλεπτο άρχισαν να βελτιώνονται κάπως και να πιέζουν για την ισοφάριση, χωρίς καθαρό μυαλό όμως στην τελική πάσα. Καλύτερη στιγμή τους, το δοκάρι μετά από κεφαλιά του Σόουζα και κόντρα στον Αμπαρτζουμιάν (45’+1).
Μπήκε πολύ δυνατά το δεύτερο ημίχρονο ο ΑΠΟΕΛ και άσκησε ασφυκτική πίεση στην Ανόρθωση. Έως το 50’ ο Λόρια μετρούσε δύο αποκρούσεις σε σουτ του Νατέλ (48’,49’), με τη δεύτερη ιδιαίτερα δύσκολη και εντυπωσιακή. Οι γηπεδούχοι πίεζαν ασφυκτικά στη συνέχεια για να φτάσουν στην ισοφάριση. Εντούτοις, έλειψε πάλι το καθαρό μυαλό.
Την ίδια ώρα, οι κυανόλευκοι έδειχναν να περιμένουν το λάθος για να χτυπήσουν στην κόντρα. Το έκανε ο Ντε Βινσέντι, που έχασε την μπάλα από τον Χρυσοστόμου και διένυσε τα δύο τρίτα του γηπέδου, πέρασε τον Καρώ, πλάσαρε και νίκησε τον Σκουφέτ στο 72’. Όταν αποβλήθηκε στο 76’ ο Σαμπάλα, εάν υπήρχε κάποιος που περίμενε ότι μπορούσε να αλλάξει η έκβαση του ματς, θα άλλαξε γνώμη κι αυτός.
H TAYTOTHTA TOY ΑΓΩΝΑ
ΑΠΟΕΛ (Σωφρόνης Αυγουστή): Σκουφέτ, Τσεπάκ (46′ Θεοδώρου), Καρώ, Βινίσιους, Σαμπάλα, Εντονγκαλά (67′ Οκριασβίλι), Νταουσβίλι, (Μάγκλιτσα 46′) Σόουζα, Νατέλ (Πολυκάρπου 84′), Ντε Βινσέντι (77′ Γαβριήλ), Κβιλιτάια.
Ανόρθωση (Τιμούρ Κετσπάγια): Λόρια, Κορρέα, Αντωνιάδης, Κορέια, Χριστοφή (51′ Ρισβάνης), Αρτυματάς, Χουσμπάουερ, Ουάρντα (68′ Ιωάννου), Χριστοδουλόπουλος (68′ Χρυσοστόμου), Νόβοτνι (59′ Ρουσιάς).
Σκόρερ: – / Χριστοδουλόπουλος 26′, Χρυσοστόμου 72′
Κίτρινες: Βινίσιους / Ουάρντα, Αρτυματάς, Ρισβάνης (6η)
Αποβολές: – / Σαμπάλα
Στάδιο: ΓΣΠ
Διαιτητής: Χριστοφόρου Μάριος.
Α’ Βοηθός: Καλογήρου Μάριος.
Β’ Βοηθός: Γεωργίου Παύλος.
4ος: Κουμή Δημήτρης.
VAR: Φερνάντες Φερέιρα Βίτορ Ζορζ.
AVAR: Τζιωρτζής Όμηρος.
Παρατηρητής Διαιτησίας: Καραϊσκάκης Μιχάλης.
ΤΟ LIVE ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
1′ Έναρξη παιχνιδιού.
2′ Πρώτη ευκαιρία με τον Νατέλ, ο οποίος σούταρε από πλάγια θέση. Θα μπορούσε να πασάρει πάντως στον ελεύθερο Κβιλιτάια.
4′ Καλό μακρινό σουτ του Κβιλιτάια, απόκρουση του Λόρια.
5′ Πέναλτι υπέρ του ΑΠΟΕΛ για χέρι του Αμπαρτζουμιάν. Η μπάλα βρίσκει στο χέρι, είναι κλειστό και το θέμα είναι αν κάνει κίνηση. Θα εξεταστεί η φάση από το VAR.
7′ Πάει να δει τη φάση ο διαιτητής στο on fiel review.
8′ Αλλάζει την απόφασή του ο Χριστοφόρου. Ήταν κλειστό το χέρι και δεν έκανε κίνηση, όπως φάνηκε από τα ριπλέι.
10′ Καλή εκτέλεση φάουλ του Χριστοδουλόπουλου, δεν πρόλαβε ο Νόβοτνι.
11′ Σουτ του Χριστοδουλόπουλου, κόντραρε η μπάλα στον Νόβοτνι και έδιωξε δύσκολα ο Σκουφέτ.
13′ Μετά το δυνατό μπάσιμο του ΑΠΟΕΛ στο ματς, ανέβηκε η Ανόρθωση στα τελευταία λεπτά.
15′ Άστοχη κεφαλιά από κοντά του Νόβοτνι μετά από κόρερν του Χριστοδουλόπουλου.
19′ Σουτ του Νατέλ από πλάγια θεση, εύκολα ο Λόρια.
20′ Κάτω ο Χριστοφή στην περιοχή, ζήτησαν πέναλτι οι κυανόλευκοι, συνεχίζεται λέει ο Χριστοφόρου. Δεν φάνηκε κάτι στο ριπλέι, δεν παρενέβη το VAR.
22′ Σπουδαία απόκρουση του Σκουφέτ σε δυνατό, καλό σουτ του Χριστοδουλόπουλου από ευνοϊκή θέση. Προηγήθηκε λάθος του Νταουσβίλι.
24′ Σουτ του Νόβοτνι εκτός περιοχής και χωρίς ιδιαίτερη πίεση, η μπάλα άουτ.
26′ ΓΚΟΛ 0-1! Ο Χριστοδουλόπουλος άνοιξε το σκορ με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Αμπαρτζουμιάν.
30′ Κάτω στην περιοχή ο Νόβοτνι, παίζεται λέει ο διαιτητής, σωστά.
31′ Μεγάλη ευκαιρία με τον Ουάρντα, ο Τσεπάκ πρόλαβε και έβαλε το πόδι του, διώχνοντας σε κόρνερ.
36′ Νέο άστοχο σουτ του Νατέλ.
37′ Μακρινό άστοχο σουτ του Χριστοδουλόπουλου.
40′ Κεφαλιά Τσεπάκ, απόκρουση Λόρια μετά από κόρνερ τυ Ντε Βινσέντι.
44′ Τρία λεπτά καθυστέρηση.
45′ + 1 Δοκάρι μετά από κεφαλιά του Σόουζα, κόντρα στο κεφάλι του Αμπαρτζουμιάν και παρέμβαση του Λόρια.
45’+3 Τέλος πρώτου ημιχρόνου.
46′ Έναρξη δεύτερου ημιχρόνου.
48′ Όχι του Λόρια σε δυνατό συρτό φάουλ του Νατέλ.
49′ Μεγάλη απόκρουση του Λόρια σε σουτ του Νατέλ.
52′ Ευκαιρία από κοντά με τον Καρώ μετά από κόρνερ.
54′ Φωνές για χέρι του Κορέια.
55′ Εξετάζεται η φάση από το VAR. Δεν καταλογίζεται παράβαση. Υπάρχει χέρι, προφανώς θωρήθηκε πως ήταν σε φυσική θέση.
63′ Αντεπίθεση και σουτ του Μάγκλιτσα, η μπάλα άουτ.
70′ Άστοχη κεφαλιά του Κβιλιτάια, μετά από σέντρα του Σαμπάλα.
72′ ΓΚΟΛ 0-2! Ο Χρυσοστόμου δίνει γερό προβάδισμα στην Ανόρθωση.
76′ Αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα ο Σαμπάλα σωστά, επειδή σταμάτησε τον Ιωάννου, ο οποίος έφευγε μόνος του στην αντεπίθεση.
87′ Παίζει με εννιά παίκτες ο ΑΠΟΕΛ, καθώς τραυματίστηκε ο Οκριασβίλι και αποχώρησε.
89′ Διαγώνιο σουτ του Αρτυματά από κοντά, η μπάλα άουτ.
90′ Πέντε λεπτά καθυστέρηση.
90’+1 Καλή ενέργεια, κακό σουτ του Κβιλιτάια.
90’+5 Τέλος παιχνιδιού.
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS