Όταν ο κρατικός μηχανισμός στην Κύπρο δουλεύει «ρολόι»

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Το καλοκαίρι υπήρξαν πολλές πυρκαγιές στον κόσμο. Καμένα σπίτια, απανθρακωμένα ζώα, νεκροί, τραυματίες και φυσικά αρκετά στρέμματα γης κάηκαν ολοσχερώς. Εξαιτίας των πληγέντων ορεινών περιοχών των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, οι κάτοικοι μέτρησαν τις πληγές τους.

Για παράδειγμα, τον Ιούλιο στο χωριό Αρακαπάς της επαρχίας Λεμεσού είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και επεκτάθηκε στα χωριά της γύρω περιοχής (Επταγώνια, Ακαπνού, Ορά, Μελίνη, Συκόπετρα, Οδού, Αγιοι Βαβατσινιάς και Βαβατσινιά).
Αυτή η καταστροφή άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και καμένη γη, καλλιεργήσιμη και δασική, φτάνει –σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από το τμήμα δασών και την πυροσβεστική υπηρεσία– τα 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα και επηρέασε 10 κοινότητες, εκ των οποίων οκτώ χρειάστηκε να εκκενωθούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με το κέντρο αριστείας Ερατοσθένης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και Excelsior H2020 Teaming και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η έκταση που κάηκε φτάνει τα 67 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Όμως γιατί προκλήθηκε τόση ζημιά; Η απάντηση είναι απλή. Διότι η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει. Θα μπορούσαν κάλλιστα να πραγματοποιηθούν περισσότερες προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, αντί να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε προσλήψεις συνοριοφυλάκων και αστυνομικών.

Δε θέλει κόπο αλλά ούτε ιδιαίτερο τρόπο. Θέλει απλώς την κοινή λογική. Εν παραδείγματι, στη Λευκωσία, περίπου, το ποσοστό πρασίνου υπερβαίνει τα 50 τ.μ. ανά κάτοικο, δίχως το πράσινο των πεζοδρομίων. Στη Λεμεσό, εξαιτίας και του Εθνικού Δασικού Πάρκου Πολεμιδιών (1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα), ο μέσος όρος πρασίνου ανά κάτοικο είναι τουλάχιστο 6 τ.μ.

Όμως για να πάμε και στα πιο βαθιά, η χώρα μας είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 925.050 εκτάρια. Να τονιστεί πως τα δάση καλύπτουν έκταση 174.836 εκτάρια που αντιπροσωπεύει περίπου το 19% της ολικής έκτασης του νησιού. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κυπριακών δασών (161.469 εκτάρια) είναι κρατικά δάση, από τα οποία 1.617 εκτάρια είναι κοινοτικά. Παράλληλα υπάρχουν περίπου 13.577 εκτάρια με ιδιωτικά δάση.

Αφού λοιπόν μιλάμε για ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό δασικής έκτασης, εάν ληφθεί υπόψη πως το πράσινο είναι είδος υπό εξαφάνιση λόγω της κερδοσκοπίας, γιατί η Πολιτεία δεν ήταν έτοιμη; Θα υπάρξουν κι άλλες πυρκαγιές και μάλιστα πιο φονικές. Τι πρέπει να γίνει προκειμένου να γίνει κατανοητή η ανάγκη ύπαρξης των πυροσβεστών και εθελοντών;
Δυστυχώς αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν από τον απλό πολίτη, αλλά από αυτούς που, ισχυρίζονται, θέλουν το καλύτερο για το σπίτι μας, τη χώρα μας, την Κύπρο μας.

Διαβάστε κι άλλες απόψεις της Πράσινης Ασπίδας.

Διαβάστε επίσης: Η κλιματική αλλαγή μπορεί όντως να σε αφανίσει

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img