Έτοιμοι να θέσουν τέλος στην υποχρεωτική προσκόμιση safepass είναι, όπως όλα δείχνουν, οι επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας, την ώρα που ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου οδηγείται σήμερα το πλάνο αναπροσαρμογής των υφιστάμενων μέτρων. Ξανά στο προσκήνιο το θέμα του test to stay, ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και το θέμα της χορήγησης αναμνηστικής δόσης στην ηλικιακή ομάδα των 12-17 ετών μετά και την έγκριση του ΕΜΑ σε σχετικό αίτημα της Pfizer. Το ζήτημα αξιολογείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και δεν αποκλείεται να υπάρξει σχετική απόφαση πριν από τα μέσα Μαρτίου.

Εν συντομία, στο τραπέζι τέθηκε η οριστικοποίηση της κατηγοριοποίησης των χώρων και υποστατικών βάσει επικινδυνότητας, αλλά και η μείωση της καραντίνας για κρούσματα και επαφές. Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση, αναμένεται να κλειδώσουν τα τρία επίπεδα επικινδυνότητας. Στους χώρους χαμηλής επικινδυνότητας θα περιλαμβάνονται χώροι όπως περίπτερα, φαρμακεία, φούρνοι και υπεραγορές. Αξιόπιστη πηγή ανέφερε στον «Π» ότι η πλειοψηφία των επιδημιολόγων τάχθηκε υπέρ στην ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς να απαιτείται δηλαδή η προσκόμιση safepass, εισήγηση που αναμένεται να κλειδώσει αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Ως χώροι μέσης επικινδυνότητας θα θεωρούνται οι χώροι εστίασης, καφετέριες και χώροι εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να προκύπτει κάποια αλλαγή στις απαιτήσεις. Υψηλής επικινδυνότητας χώροι θα θεωρούνται τα κέντρα διασκέδασης και κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι, με το ειδικό πρωτόκολλο που υιοθετήθηκε πριν από ούτε δέκα ημέρες να τροποποιείται μετά τις αντιδράσεις.

Όσον αφορά τα tests, χθες συζητήθηκε και το ενδεχόμενο η απαίτηση 24ωρου τεστ από ανεμβολίαστους να γίνει 48ωρο τεστ, αλλά και η κατάργηση της απαίτησης για προσκόμιση τεστ από τους τριπλά εμβολιασμένους για είσοδο σε κέντρα διασκέδασης. Άλλη μία εισήγηση που ακούστηκε χθες αφορά τη διαφοροποίηση του 15ωρού τεστ για χώρους εστίασης υψηλής επικινδυνότητας, το οποίο θα αντικατασταθεί με τεστ διάρκειας 24ωρών. Όπως όλα δείχνουν, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου οδηγείται η πρόταση για άρσης της υποχρεωτικής προσκόμισης αρνητικής βεβαίωσης rapid test για όσους έλαβαν την ενισχυτική δόση, αλλά και ο τερματισμός του τεστ διάρκειας 15 ωρών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 24ωρο τεστ για τους ανεμβολίαστους παραμένει, ενώ οι εμβολιασμένοι θα χρειάζονται τεστ 48 ωρών και όχι 24ωρών. Τέλος, αναμένεται να αυξηθεί και η χωρητικότητα στα γυμναστήρια προκειμένου να λειτουργήσουν τα αποδυτήρια. Διαφοροποιήσεις ενδέχεται να υπάρξουν και όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων σε γάμους και βαπτίσεις, με το πλαφόν να ανέρχεται στα 500 άτομα, ανάλογα και με τα τετραγωνικά του χώρου.

Ακόμα ενα θέμα που απασχόλησε  τη συνάντηση υπουργού και επιδημιολόγων είναι η μείωση της καραντίνας για κρούσματα και επαφές. Κάποιοι εκ των ειδικών θεωρούν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα και η μετάλλαξη Όμικρον επιτρέπουν τη μείωση της υποχρεωτικής καραντίνας για κρούσματα και στενές επαφές στις επτά μέρες, από τις δέκα που ισχύει σήμερα. Όπως ανέφερε χθες το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, δρ Πέτρος Καραγιάννης, υπάρχει εισήγηση που αφορά τον τερματισμό της καραντίνας στις 7 ημέρες με δύο αρνητικά τεστ την 6η και την 7η ημέρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αποδέσμευση θα γίνεται με την εξασφάλιση αρνητικού PCR ή rapid test την 7η ημέρα. Χθες συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μείωσης της καραντίνας στις 5 ημέρες, το οποίο δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο δρ Καραγιάννης, ο ίδιος θα κατέθετε πρόταση για αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του test to stay στα σχολεία. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τις προϋποθέσεις για να δικαιούται ένας μαθητής να συμμετέχει στο πρόγραμμα, καθώς υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής μόνο τα άτομα που δηλώνονται ως στενές επαφές εντός του σχολικού χώρου έχουν την επιλογή αυτή. Αν για παράδειγμα ένα παιδί είναι στενή επαφή κρούσματος από εξωσχολική δραστηριότητα είναι υποχρεωμένο να μείνει στο σπίτι για επτά ημέρες τουλάχιστον, ενώ ένας μαθητής που ήρθε σε επαφή με κρούσμα εντός του σχολείου μπορεί να πηγαίνει κανονικά στα μαθήματά του δεδομένου ότι προσκομίζει αρνητικό τεστ. Όπως ανέφερε ο δρ Καραγιάννης, αφού το πρόγραμμα πέτυχε, με τα κρούσματα να μειώνονται εβδομάδα με την εβδομάδα, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιτραπεί η συμμετοχή περισσότερων μαθητών, αλλά και η επέκταση του προγράμματος σε νηπιαγωγεία και προδημοτική. Μπορεί η επέκταση του μέτρου σε ουσιώδεις υπηρεσίες αλλά και στα νηπιαγωγεία να έχει περάσει ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο, ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλάνο για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κλειδώσουν και οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί σε νηπιαγωγεία και προδημοτική. Όσον αφορά τα σχέδια που υπήρχαν από πλευράς Υπουργείου Υγείας για επέκταση του προγράμματος σε ολόκληρη τη δημόσια υπηρεσία, δεν φαίνεται να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Ο δρ Καραγιάννης, πάντως, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επέκταση του μέτρου εκτός των σχολικών μονάδων, καθώς δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο αλυσίδες κρουσμάτων στο δημόσιο και γενικότερα σε χώρους εργασίας. Όσον αφορά, τώρα, τα κρούσματα που εντοπίζονται εντός των σχολικών μονάδων το τελευταίο δεκαήμερο, ανιχνεύτηκαν 1.155 νέα περιστατικά ύστερα από διενέργεια 234.857 εργαστηριακών εξετάσεων, με το ποσοστό θετικότητας να κυμαίνεται από 0,4-0,8%.

 

 

GREENPRESSCYPRUS.NEWS