Μειώνεται το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για εμβολιασμό και το φαινόμενο παρατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη εξαιρουμένης της Κύπρου, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τον καθημερινό απολογισμό της Πύλης Εμβολιασμών η οποία λειτουργεί δίνοντας δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία στις διάφορες ηλικιακές ομάδες αλλά, ο αριθμός που διευθετούνται είναι κατά πολύ μικρότερος των διαθέσιμων εμβολίων.
Χθες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα αξιολόγηση κινδύνου για τη μετάδοση του κορωνοϊού, προειδοποιώντας ότι «η ανοσία του πληθυσμού, απέχει πολύ από το να επιτευχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δίνοντας παράλληλα, αυστηρές συστάσεις στα κράτη μέλη για τον ρυθμό χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην επικράτεια τους.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα το ECDC, «από τις 3 Ιουνίου, η μέση αθροιστική λήψη εμβολίων στον ενήλικο πληθυσμό ΕΕ / ΕΟΧ (ηλικίας 18 ετών και άνω) έφτασε το 46,2% για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 22,3% για την πλήρη πορεία εμβολιασμού». Το δε υψηλότερο επίπεδο πρόσληψης εμβολίου παρατηρήθηκε στους ηλικιωμένους 80+, κάτι το οποίο παρατηρείται και στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη στις διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της νέας αξιολόγησης, η Διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για να φτάσουμε στην ανοσία του πληθυσμού» και απευθυνόμενη προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τόνισε ότι «οι αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε τοπικό πλαίσιο, και πρέπει να περιλαμβάνουν εκτιμήσεις σχετικά με την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση, τον επιπολασμό των ανησυχητικών μεταλλάξεων και την κάλυψη εμβολιασμού, ανά περίσταση».
Ο ECDC καταγράφει στην αναφορά του ότι οι περισσότερες χώρες στην Ε.Ε., αναφέρουν «φθίνουσες τάσεις», σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων περιστατικών, την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και των θανάτων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι «η μετάδοση SARS-CoV-2 παραμένει διαδεδομένη σε μεγάλο μέρος της ΕΕ / ΕΟΧ τη στιγμή που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ευάλωτο στον ιό και η ανοσία του πληθυσμού απέχει πολύ από το να επιτευχθεί».
Τα στοιχεία από την Πύλη Εμβολιασμού τις τελευταίες ημέρες δίνουν σαφή ένδειξη για το μειωμένο πλέον ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό.
Ενδεικτικά, την περασμένη Τρίτη η Πύλη, έκλεισε για την ηλικιακή ομάδα 23-27 ετών και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της είχαν διευθετηθεί 5.450 ραντεβού τη στιγμή που τα διαθέσιμα εμβόλια ήταν 10.250.
Αντιστοίχως, στην ηλικιακή ομάδα των 18-22 ετών για την οποία η Πύλη λειτούργησε το πρωί της Τετάρτης και έκλεισε το απόγευμα χθες, οι αριθμοί που είχαν καταγραφεί ήταν 3.575 ραντεβού από 11.986 που ήταν διαθέσιμα.
Οι διαπιστώσεις και συστάσεις του ECDC
Στη χθεσινή του αναφορά το ECDC αναφέρει ότι «ένας από τους κύριους στόχους της δημόσιας υγείας στην τρέχουσα φάση της πανδημίας είναι η μείωση της σοβαρής νόσου και της θνησιμότητας COVID-19, διασφαλίζοντας τον πλήρη εμβολιασμό για ομάδες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις». Προσθέτει παράλληλα ότι, «χώρες με ευνοϊκή επιδημιολογική κατάσταση και πρόοδο προς την υψηλή πρόσληψη εμβολίων σε ομάδες προτεραιότητας ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής και σταδιακής κατάργησης των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεών τους, μετά από προσεκτική αξιολόγηση της τοπικής τους κατάστασης», επισημαίνοντας όμως ότι «κρίνει ότι οι αποφάσεις για τη διευκόλυνση των μέτρων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο τοπικό πλαίσιο».
«Η εμφάνιση και εξάπλωση των μεταλλάξεων ανησυχίας, που είναι δυνητικά πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια ή διαφεύγουν από φυσική ή ανοσία που προκαλείται από εμβόλιο, απαιτεί ισχυρά μέτρα επιτήρησης και ενισχυμένα μέτρα για να σταματήσει, να καθυστερήσει ή να μειωθεί η εξάπλωση», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο, υπογραμμίζοντας πως «ο κίνδυνος εισαγωγής νέων παραλλαγών στην ΕΕ σχετίζεται στενά με την εξέλιξη της πανδημίας τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ». Προειδοποιεί, εξάλλου ότι «η εισαγωγή του SARS-CoV-2 από περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων νέων παραλλαγών ιών, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ενεργοποίηση της αυξημένης κοινοτικής μετάδοσης του COVID-19, ιδιαίτερα όταν τα επίπεδα μετάδοσης στην τοποθεσία λήψης είναι χαμηλά». Ως εκ τούτου, «τα προσεκτικά και αυστηρά εφαρμοζόμενα ταξιδιωτικά μέτρα μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην εισαγωγή και περαιτέρω μετάδοση νέων μεταλλάξεων του ιού, ή στην επανεισαγωγή οποιασδήποτε μορφής ιού, εάν τα τοπικά επίπεδα μετάδοσης είναι χαμηλά».
green press cyprus.news