H ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια : Πόσο δικαιολογημένη είναι; Πότε θα σταματήσει;

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Η υπάρχουσα οικονομική  κρίση, που αποτελεί προϊόν δύο συνεχόμενων διαφορετικών παγκόσμιων γεγονότων (πανδημία και ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – μέτρα κατά της Ρωσίας), είναι πως έχει προκαλέσει και μια τρίτη κρίση, την ενεργειακή, η οποία είναι τόσο πολύ συνδεδεμένη με γεωπολιτικά παιχνίδια και μεγάλα διεθνή συμφέροντα, που οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις εξελίξεις είναι πραγματικά πολύ δύσκολη

Στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί σημαντικές αυξήσεις στις τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης και δυστυχώς  αυτές οι αυξήσεις θα συνεχιστούν. Υπάρχουν, πάντως, περιπτώσεις που αυξήσεις τιμών δεν μπορούν με τίποτε να δικαιολογηθούν. Κάτι που δικαιολογημένα μας κάνει  να διερωτόμαστε πού είναι οι αρμόδιες Αρχές. Την ίδια στιγμή, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, με αποτέλεσμα αρκετοί συμπολίτες μας να δυσκολεύονται πλέον να έχουν ακόμα και τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Εκτόξευση τιμών και κυπριακό νοικοκυριό

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας – Eurostat, με έτος αναφοράς το 2020, το κυπριακό νοικοκυριό δαπανά σχεδόν το ένα πέμπτο του εισοδήματός του σε στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό, υγραέριο κι άλλα καύσιμα (23,5%), σε μεταφορές το 13,1% και σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά το 13%. Είναι επίσης παρατηρημένο ότι το μερίδιο των τροφίμων αυξάνεται στον οικογενειακό προϋπολογισμό όσο μειώνεται το εισόδημα του νοικοκυριού. Γενικά, όμως, περίπου 50% των δαπανών ενός κυπριακού νοικοκυριού αφορά στη σίτιση, στέγαση και μεταφορές. Και στις τρεις αυτές κατηγορίες, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Τα πάντα έχουν ανέβει. Οι τιμές σε βασικά αγαθά όπως το γάλα και το ψωμί έχουν αύξηση της τάξης του 11-17%, ενώ το χοιρινό κρέας και τα πουλερικά έχουν ανέβει 14-17% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Στο υγραέριο, η τιμή τον φετινό Απρίλιο είναι αυξημένη κατά 57,16%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Στο ηλεκτρικό ρεύμα η τιμή τον Απρίλιο του 2022 ήταν αυξημένη κατά 60,16%, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2018.Στα υγρά καύσιμα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι τιμές τον Απρίλιο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 72,47% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2016.

Με βάση ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφορικά με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης 2020, με οικονομικό έτος αναφοράς το 2019, 21,3% του πληθυσμού ή 188.000 άτομα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό. Σύμφωνα πάντα  με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2020ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είχε ακαθάριστο μισθό κάτω από 1000 ευρώ. Υπολογίστε ότι οι μισθοί υπόκεινται σε αποκοπές 8,3% για κοινωνικές ασφαλίσεις και 2,65% για το ΓΕΣΥ. Επομένως, ένας ακαθάριστος μισθός των 1000 ευρώ μετά τις αποκοπές περιορίζεται στα 890,5 ευρώ. Υπάρχει λοιπόν μια δυσαναλογία ακρίβειας και μισθών με αποτέλεσμα εύλογα να αναρωτιόμαστε για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες!Μεχρι πού θα φτάσει όλο αυτό και πότε θα σταματήσει; Καλούμε τους αρμόδιους να δώσουν απαντήσεις!



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img