Κορυφώνεται η κλιματική κρίση: Η χθεσινή 4η Ιουλίου η πιο θερμή ημέρα που έχει ποτέ καταγραφεί στον κόσμο

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Κλιματική κρίση: Η χθεσινή ημέρα ήταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε, για λίγο, η Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις αμερικανικού μετεωρολογικού παρατηρητηρίου.

Κατά την Τρίτη 4η Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C από οργανισμό που υπάγεται στην Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Η μέτρηση ξεπερνά κατά πολύ τους 17,01°C που μετρήθηκαν την προηγούμενη ημέρα, της Δευτέρας 3 Ιουλίου, κατά την οποία καταρρίφθηκε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92°C, που είχε μετρηθεί στις 14 Αυγούστου 2016 και επαναλήφθηκε στις 24 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης της NOAA και χρονολογούνται από το 1979.

Η θερμοκρασία του αέρα, που κυμαίνεται ανάμεσα στους 12°C και 17°C κατά μέσο ημερήσιο όρο κατά την διάρκεια του έτους, βρισκόταν κατά μέσον όρο στους 16,20°C στις αρχές του Ιουλίου στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο 1979 και το 2000, σύμφωνα με αυτό το σύστημα μέτρησης.

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δικές του μετρήσεις για την Δευτέρα 3 Ιουλίου επιβεβαίωσαν ότι ήταν η θερμότερη ημέρα στην «βάση δεδομένων ERA5» που χρονολογείται από το 1940, όμως τα στοιχεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα για τις 4 Ιουλίου.

Καιρός καύσωνας 45 βαθμοί

Τα ρεκόρ αυτά, που θα πρέπει ακόμα να επιβεβαιωθούν, κινδυνεύουν και πάλι να καταρριφθούν σύντομα, καθώς στο βόρειο ημισφαίριο ξεκινά η θερινή περίοδος και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου-αρχές Αυγούστου.

Στις αρχές του Ιουνίου, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί για την περίοδο αυτή του έτους από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ με αρκετή απόσταση.

Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν πιθανόν πρόγευση της επίδρασης του φαινομένου Έλ Νίνιο – το οποίο συνδέεται με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών – ενισχυόμενου από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις δραστηριότητες του ανθρώπου

Στις 8 Ιουνίου, η NOAA είχε ανακοινώσει την επίσημη έλευση του Έλ Νίνιο εκτιμώντας ότι «πιθανόν να προκαλέσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών» σε ορισμένες περιοχές.

Τον Ιούνιο, σειρά ρεκόρ καταρρίφθηκαν στην Ασία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο γνώρισε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει ποτέ καταγραφεί. Το Μεξικό και το Τέξας επλήγησαν από ακραία κύματα ζέστης.

Κλιματική κρίση:


Κλιματική κρίση: «Καζάνι που βράζει» η Γη – Η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,3°C


Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων των έξι πόλεων. Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του, εκτός από τη θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης από την κατηγορία Ο (υψηλές θερμοκρασίες) ως την κατηγορία 3 (ακραίες θερμοκρασίες).

Σύμφωνα με την εν λόγω κατηγοριοποίηση, την Παρασκευή 7 Ιουλίου αναμένονται θερμοκρασιακές συνθήκες κατηγορίας 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) για τις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας. Προβλέπονται, δηλαδή, κίνδυνοι για την υγεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα.

Κορυφώνεται η κλιματική κρίση με το Ελ Νίνιο

Η κλιματική πραγματικότητα αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη με την έλευση του φαινομένου Έλ Νίνιο, που προκαλεί ξηρασίαπλημμύρεςκυκλώνεςακραίες θερμοκρασίες και έξαρση λοιμωδών ασθενειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προβλέπει 90% πιθανότητα εμφάνισης του Έλ Νίνιο από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023. Πρόκειται για ένα κλιματικό φαινόμενο που εμφανίζεται περιοδικά. Είχε να εμφανιστεί 7 χρόνια, από το 2016, που μέχρι στιγμής κρατά τα πρωτεία ως το θερμότερο έτος όλων των εποχών. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το 2023 είναι πιθανόν να πάρει τη σκυτάλη με το 2024 να αναμένεται ακόμη θερμότερο, ενώ θα ξεπεραστεί ο κλιματικός στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Το Έλ Νίνιο αρχικά θα είναι ήπιο όμως στη 12μηνη διάρκεια του θα φέρει κλιματικές ανατροπές. Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε Κεντρική και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία, ενώ πλημμύρες θα πλήξουν τμήματα της Νότιας Αμερικής, τις Νοτιοδυτικές ΗΠΑ, το Κέρας της Αφρικής και την Κεντρική Ασία. Σε ΑυστραλίαΙνδονησία, τμήματα της Νότιας Ασίας και των νότιων ΗΠΑ αναμένονται ξηρασίες ενώ στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν σφοδροί κυκλώνες.

Τέλος, αναμένεται έξαρση των λοιμωδών ασθενειών που σχετίζονται με τα κουνούπια, όπως η ασθένεια Ζίκα, ο Δάγκειος πυρετός και η νόσος Τσικουνκούνια (Chikungunya).

Εν όψει όλων αυτών, ο ΟΗΕ με μήνυμά του προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία, στα οικοσυστήματα και στην οικονομία.

GREEN PRESS CYPRUS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img