ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΓΙΟΛΙΤΗ .. ΜΑ ΚΑΛΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ …
Αυταρχισμό και επικίνδυνη εκτροπή από τη δημοκρατία καταγγέλλουν τα κόμματα της
αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν την άμεση παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στην κοινωνία για την πρωτοφανή βία που ασκήθηκε από πλευράς της Αστυνομίας κατά της διαδήλωσης ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και επικίνδυνη εκτροπή από τη δημοκρατία, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι ζήτησαν επιτακτικά την άμεση παραίτηση της Υπουργού Δικαιοσύνης, Έμιλυς Γιολίτη.
Μάλιστα το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε την εγγραφή του θέματος στη Βουλή και προανήγγειλε ότι «η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει […] τόσο για τις εντολές που έδωσε στην Αστυνομία κατά τη χθεσινή (προχθεσινή) διαδήλωση όσο και για τη συνεχιζόμενη αντισυνταγματική απαγόρευση των διαδηλώσεων». «Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τα κρούσματα κρατικού αυταρχισμού και η παραίτηση της Υπουργού (Δικαιοσύνης) αποτελεί μονόδρομο», υπέδειξε χαρακτηριστικά το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι η «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού να μετέλθει, ανάμεσα σε άλλα, τον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή απέναντι στη λαϊκή οργή για τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε τη χώρα, αποτελεί πορεία επικίνδυνη για τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών και το κράτος δικαίου».
Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ κατήγγειλε ότι «ο τρόπος που ενήργησε η Αστυνομία συνιστά επικίνδυνη εκτροπή από τη δημοκρατία και συμπεριφορά αυταρχικού καθεστώτος», ενώ οι Οικολόγοι επεσήμαναν ότι «η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ξεπεράσει κάθε όριο» και υπέβαλαν το ερώτημα «μήπως τα γεγονότα αποτελούν ακόμα ένα λόγο για παραίτηση (της Ε. Γιολίτη)».
Πιο χαμηλούς τόνους κράτησαν η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία, αφού περιορίστηκαν στην καταδίκη των επεισοδίων αποφεύγοντας να κάνουν αναφορά σε πολιτικές ευθύνες. Επίσης η Αλληλεγγύη, αν και έκανε λόγο για «δικτατορικές συμπεριφορές που παραπέμπουν στα μαύρα χρόνια του ολοκληρωτισμού», κατηγόρησε παράλληλα τους διαδηλωτές κάνοντας λόγο για «δήθεν αυθόρμητες κινητοποιήσεις», οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, «είναι κατευθυνόμενες από το ΑΚΕΛ και άλλους “νεοφανείς” επαναστάτες που για χρόνια απομυζούσαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την εξουσία».
Από την άλλη πλευρά, ο ΔΗΣΥ, διά του Αβέρωφ Νεοφύτου, παραδέχθηκε ότι ασκήθηκε «υπέρμετρη βία», αλλά παράλληλα κατηγόρησε τους διαδηλωτές κάνοντας λόγο για «παραβίαση των διαταγμάτων κατά του κορονοϊού». Επιχείρησε επίσης να τριπλάρει τις πολιτικές ευθύνες, ενώ ανέφερε ότι «η έρευνα θα πρέπει να διενεργηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή, αφού η Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό της».
Νηπτει τας χείρας της η Γιολίτη
Νίπτει τας χείρας της η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, για την πρωτοφανή βία που ασκήθηκε από πλευράς της Αστυνομίας κατά της διαδήλωσης ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Σε ανακοίνωσή της επιχείρησε να απαλλαγεί από τις ευθύνες για τις εντολές οι οποίες δόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας μεταθέτοντας όλο το βάρος στην ηγεσία της Αστυνομίας.
Ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Ζήτησα όπως ετοιμασθεί έκθεση γεγονότων για να πληροφορηθώ για τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ηγεσία στα μέλη της Δύναμης που βρέθηκαν στα γεγονότα εν ώρα υπηρεσίας», υπονοώντας ουσιαστικά ότι δεν γνώριζε τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν. Παραδέχθηκε πάντως ότι «οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία»
Έρευνα από ΑΑΔΙΠΑ
Νίπτει τας χείρας της η Γιολίτη Νίπτει τας χείρας της η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, για την πρωτοφανή βία που ασκήθηκε από πλευράς της Αστυνομίας κατά της διαδήλωσης ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Σε ανακοίνωσή της επιχείρησε να απαλλαγεί από τις ευθύνες για τις εντολές οι οποίες δόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας μεταθέτοντας όλο το βάρος στην ηγεσία της Αστυνομίας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Ζήτησα όπως ετοιμασθεί έκθεση γεγονότων για να πληροφορηθώ για τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την ηγεσία στα μέλη της Δύναμης που βρέθηκαν στα γεγονότα εν ώρα υπηρεσίας», υπονοώντας ουσιαστικά ότι δεν γνώριζε τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν.
Παραδέχθηκε πάντως ότι «οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία». Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων ανακοίνωσε χθες την «αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ενδεχόμενο άσκησης υπέρμετρης βίας από μέλη της Αστυνομίας, καθώς επίσης επειδή περιήλθε σε γνώση της η πρόθεση του Αρχηγού Αστυνομίας να απευθύνει επιστολή στην Αρχή εντός της ημέρας για διερεύνηση των επεισοδίων».
Όπως αναφέρεται, σήμερα «θα ζητηθεί η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για διορισμό ποινικών ανακριτών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία». Νωρίτερα η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, δήλωσε ότι: «Συμφώνησα με τον Αρχηγό της Δύναμης να απευθυνθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ώστε να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα».
Επίσης, η Υποδιεύθυνση Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι «ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, θα αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της ΑΑΔΙΠΑ με σκοπό να διενεργηθεί από μέρους της Αρχής έρευνα για το κατά πόσον ασκήθηκε υπέρμετρη ή δυσανάλογη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας». Διαβεβαίωσε επίσης ότι «η διερεύνηση από πλευράς της ΑΑΔΙΠΑ θα διασφαλίσει την αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση του θέματος»
green press cyprus