«Υπό πίεση βρίσκεται η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μετά από Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στην Κύπρο» γράφει η ιστοσελίδα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αναφερόμενη σε ρεπορτάζ του μαγκαζίνο Panorama με τίτλο: «Ο σύζυγος της Επιτρόπου Κυριακίδου ύποπτος για διαφθορά».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο (γερμανικό portal «Panorama», που αναδημοσιεύει η γερμανική Deutsche Welle), η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδη βρίσκεται υπό πίεση μετά από την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην Κύπρο. Ο σύζυγός της Επιτρόπου, Κυριάκος Κυριακίδης έλαβε προ ετών -σύμφωνα και με την Έκθεση του κ. Μιχαηλίδη- αρκετά δάνεια ύψους εκατομμυρίων από μια κρατική τράπεζα (Συνεργατική), αν και η Έκθεση σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να παράσχει επαρκές εγγυήσεις. Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται ο γερμανικός Τύπος, ο σύζυγος της Επιτρόπου φαίνεται να επωφελήθηκε λόγω της θέσεως της κας Κυριακίδου (αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ).
Η τράπεζα έπρεπε να σωθεί με χρήματα του φορολογούμενου
Οι πιστώσεις χορηγήθηκαν από τη Cyprus Cooperative Bank, δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, η οποία ανήκε στο κράτος και διασώθηκε πολλές φορές με χρήματα του δημοσίου, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Ο Κυριάκος Κυριακίδης δανείστηκε τα χρήματα από τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, τη Συνεργατική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία έπρεπε να σωθεί πολλές φορές μέσω χρημάτων των φορολογουμένων και η οποία άνηκε στο κυπριακό κράτος. Καθώς η τράπεζα παρουσίασε προβλήματα με αποτέλεσμα το κλείσιμο της, η Ελεγκτική Υπηρεσία διερεύνησε ποια επιχείρηση που συνδέεται με «πολιτικά εκτεθειμένα άτομα», τα λεγόμενα ΠΕΠ, είχε σύνδεση με την τράπεζα. Η Στέλλα Κυριακίδου (ΠΕΠ 8) εμφανίζεται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τέσσερις συμφωνίες στις οποίες εμπλέκεται ο σύζυγός της. Οι συναλλαγές ανέρχονται σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την εν λόγω Έκθεση, αναφέρει το δημοσίευμα, ο δανεισμός στον σύζυγο της θεωρείται «πολύ προβληματικός» επειδή όπως σημειώνεται, δεν είχε επαρκή εξασφάλιση. Τα δάνεια δεν εξασφαλίστηκαν με εισόδημα ή άλλα αγαθά (εγγυήσεις). Επιπλέον, σύμφωνα με την Έκθεση, ο λόγος της απόφασης για δανεισμό στον σύζυγο της Επιτρόπου δεν καταγράφηκε.
«Ο καθένας μπορεί να αποφασίσει»
Το γερμανικό μέσο «Πανόραμα», που ασχολήθηκε με το πιο πάνω θέμα, φιλοξενεί δηλώσεις τόσο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όσο και γραπτή απάντηση της Επιτρόπου Κυριακίδου. Ο Γενικός Ελεγκτής δήλωσε στο «Πανόραμα»: «Είμαστε εδώ για να παρέχουμε τα γεγονότα, όχι για να κάνουμε πολιτική κριτική. Κάθε πολίτης μπορεί να κάνει τη δική του εικόνα για το εάν τέτοιες συναλλαγές είναι νόμιμες ή όχι».
Στη διακήρυξή της για διαφάνεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Στέλλα Κυριακίδου είχε δηλώσει ότι ο σύζυγός της ήταν πολυάσχολος επιχειρηματίας. Σύμφωνα με τη «Δήλωση Οικονομικών Ενδιαφερόντων», εργάζεται ως «διευθυντής» ή «πρόεδρος» σε εννέα διαφορετικές εταιρείες, αλλά δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία. Η εταιρεία Maralo, για την οποία ο σύζυγος τής Επιτρόπου έλαβε το επίμαχο δάνειο, δεν εμφανίζεται ονομαστικά στην τρέχουσα δήλωσή της από τον Ιανουάριο του 2021, αν και ο σύζυγός της είναι εκεί επίσης ως “διευθυντής” σύμφωνα με το μητρώο της εταιρείας, αναφέρει το «Πανόραμα». “Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα, ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία δεν εμφανίζεται πρέπει να διευκρινιστεί”, κάτι που απαιτεί ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Sven Giegold. Επιπλέον, η Έκθεση απαριθμεί μια ανώνυμη εταιρεία στην οποία ο σύζυγος τής Κύπριας Επιτρόπου κατέχει μετοχές, πιθανώς η Marolo. Ο Giegold αναμένει τώρα διαφάνεια από την Επίτροπο της ΕΕ. «Λόγω της σοβαρότητας της κρίσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, χρειαζόμαστε πλήρη διευκρίνιση και πρέπει να πει εάν είχε κάποια επιρροή στις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Giegold.
Στέλλα Κυριακίδου: “Χωρίς προσωπική εμπλοκή”
Σε γραπτή δήλωση της προς το Πανόραμα, η Στέλλα Κυριακίδου λέει ότι «δεν είχε προσωπική εμπλοκή με το θέμα». Σε γραπτή δήλωση, ο σύζυγος της Κυριάκος Κυριακίδης δηλώνει ότι οι συμφωνίες στις οποίες εμπλέκεται ήταν πάντα βασισμένες στις οδηγίες των ρυθμιστικών αρχών της χώρας.
Η κυπριακή Ελεγκτική Υπηρεσία, καταλήγει το γερμανικό δημοσίευμα, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ανεξάρτητες αρχές για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Κύπρο. Τον περασμένο χρόνο, έπαιξε βασικό ρόλο στην αποκάλυψη της διαφθοράς σε σχέση με τις λεγόμενες «χρυσές βίζες» και τις πωλήσεις διαβατηρίων στην χώρα.
Με πληροφορίες από την Deutsche Welle
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS