Η ΕΕ θέλει να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών και να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την πρόταση του κοινού φορτιστή μιλήσαμε με την Άννα Καφατσίνι, επικεφαλής της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Κοινοβουλίου. Παρακάτω παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης που μας παραχώρησε μέσω Facebook.
Η πρόταση για τον κοινό φορτιστή
“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί εδώ και 10 χρόνια να προωθήσει την ιδέα ενός φορτιστή για όλες τις συσκευές ώστε να μην χρειάζονται πλέον πολλά καλώδια, παρά μόνο ένα”. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να ενθαρρύνει εταιρίες να συμμετάσχουν στο εγχείρημα μέσω εθελοντικών συμφωνιών. Δεν βρήκε σύμφωνες, ωστόσο, όλες τις εταιρείες, γι’ αυτό και η Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση ενός κοινού προτύπου για τους φορτιστές.
Τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές;
Η πρόταση μας αποτελείται από δυο μέρη: από την μια πλευρά τη δημιουργία ενός κοινού προτύπου για καλώδια και συσκευές, το οποίο σημαίνει ότι στο μέλλον θα είναι εναλλάξιμες. Αυτό θα ωφελήσει τους καταναλωτές καθώς θα μπορούν να φορτίζουν το κινητό τους με οποιοδήποτε καλώδιο.
Από την άλλη πλευρά έχουμε τη “στρατηγική αποσύνδεσης”: “Όταν αγοράζω ένα νέο τηλέφωνο, συχνά παίρνω αυτόματα και νέο καλώδιο”, τονίζει η Καφατσίνι. “Στο μέλλον, τα τηλέφωνα και οι συσκευές δε θα πωλούνται μαζί με τα καλώδια, κάτι που θα μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα”. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν το καλώδιο ξεχωριστά. Επειδή όμως οι περισσότεροι καταναλωτές διαθέτουν ήδη καλώδια, δε θα επιβαρύνονται πολύ οικονομικά.
Διαβάστε επίσης: Επιστήμονες έφτιαξαν την «Πυξίδα Φαγητού»
Πότε να αναμένουμε τον κοινό φορτιστή στην ΕΕ;
Αν όλα πάνε καλά, οι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ το 2024. Η Καφατσίνι ελπίζει ότι το ΕΚ θα ολοκληρώσει τις εργασίες του και θα συνάψει συμφωνία με το Συμβούλιο των υπουργών, το οποίο συνομοθετεί με το ΕΚ, μέχρι το τέλος του 2022. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη συνέχεια δυο χρόνια στη διάθεση τους για να εφαρμόσουν τη νομοθεσία
Οι ιδέες του Κοινοβουλίου
Παρόλο που η επεξεργασία της πρότασης δεν έχει ξεκινήσει επίσημα στο Κοινοβούλιο, μερικοί ευρωβουλευτές έχουν ήδη ζητήσει να συμπεριληφθούν όλες οι συσκευές. “Η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει πολλές συσκευές αλλά όχι όλες, όπως για παράδειγμα είναι οι συσκευές ανάγνωσης (e-readers)”, αναφέρει η επικεφαλής της επιτροπής. Άλλοι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η νομοθεσία πρέπει να λάβει υπόψη της και τις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις και να συμπεριλάβει, για παράδειγμα, την ασύρματη φόρτιση.
Τροχοπέδη στην καινοτομία;
Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, οι βιομηχανίες συχνά προβάλουν το επιχείρημα ότι η νομοθεσία μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία. “Δεν το πιστεύω. Η πρόταση δηλώνει ξεκάθαρα ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τους κανόνες αν εμφανιστούν τεχνολογίες που είναι καλύτερες από το USB-C”.
Πόσο θα μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα;
Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις, αλλά συχνά κάνουμε λόγο για 11.000 τόνους το χρόνο. “Τα ηλεκτρονικά απόβλητα συνιστούν μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ροές αποβλήτων στην ΕΕ. Αν θέλουμε πραγματικά να εφαρμόσουμε την Πράσινη Συμφωνία και να προστατέψουμε τους φυσικούς μας πόρους, πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά”, υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής.
Ιστορικό
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον κοινό φορτιστή τον Σεπτέμβριο του 2021, κατόπιν συνεχόμενων πιέσεων από το το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο φορτιστής USB-C θα είναι κοινός για όλα τα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, κάμερες, ακουστικά, φορητά μικρόφωνα και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός.
GREEN PRESS CYPRUS. NEWS