Η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να σχετίζεται με συγκεκριμένες μεταλλάξεις DNA που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη σε ανθρώπους που διαγνώστηκαν με τη νόσο χωρίς να έχουν καπνίσει ποτέ.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το γενετικό υλικό από όγκους πνεύμονα 871 μη καπνιστών από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ασία, στο πλαίσιο της μελέτης Sherlock-Lung. Διαπίστωσαν πως όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα ρύπανσης σε μια περιοχή, τόσο περισσότερες μεταλλάξεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη και πρόοδο του καρκίνου εντοπίζονταν στους όγκους των κατοίκων της.
Ιδιαίτερα η ρύπανση από μικροσωματίδια συνδέθηκε με μεταλλάξεις στο γονίδιο TP53, γνωστό από τη σχέση του με το κάπνισμα. Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι κάτοικοι περιοχών με υψηλή ρύπανση είχαν βραχύτερα τελομερή, δηλαδή προστατευτικές δομές του DNA που συνδέονται με τη γήρανση και τη φθορά των κυττάρων.
«Το φαινόμενο των μη καπνιστών με καρκίνο του πνεύμονα αυξάνεται και αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας», δήλωσε η Δρ Μαρία Τερέζα Λάντι από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. «Πλέον έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δρα με παρόμοιο τρόπο στο γενετικό υλικό με το κάπνισμα».
Καθώς το κάπνισμα υποχωρεί παγκοσμίως, αυξάνεται το ποσοστό των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές. Σήμερα, εκτιμάται ότι αφορούν το 10–25% των διαγνώσεων, κυρίως με τη μορφή αδενοκαρκινώματος.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, εντόπισε μικρή αύξηση μεταλλάξεων σε άτομα που είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, αλλά σημαντικό κίνδυνο από συγκεκριμένα κινέζικα φυτικά σκευάσματα που περιέχουν αριστολοχικό οξύ. Οι μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυτές τις ουσίες καταγράφηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε μη καπνιστές από την Ταϊβάν.