Πώς τα καμένα δάση θα αναγεννηθούν – Τι λένε δασολόγοι και περιβαλλοντολόγοι

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Δασολόγοι και Περιβαλλοντολόγοι μιλούν στο green press cyprus  επισημαίνοντας πως αυτό που προέχει είναι: «Να αφήσουμε τη φύση να δράσει από μόνη της»

Οι Δασικές Υπηρεσίες, σε περιοχές που έπληξε ο πύρινος όλεθρος στην Περιοχές Αρακαπά και σε  άλλα μέρη έχουν ήδη αποτυπώσει τις καμένες εκτάσεις. Τα δορυφορικά στοιχεία και οι αεροφωτογραφίες, δίνουν το πλήρες μέγεθος της καταστροφής, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις και πως το καμένο δάσος θα ξαναγίνει δάσος.

Αυτό που κρίνεται αναγκαίο στην παρούσα φάση, είναι η δρομολόγηση άμεσων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων προτού ξεκινήσουν οι μεγάλες βροχές του επόμενου χειμώνα και απομακρύνουν το χώμα από τις καμένες εκτάσεις.
«Να αφήσουμε τη φύση να δράσει από μόνη της».

«Μετά από μία καταστροφή, αφήνουμε το οικοσύστημα να επανέλθει. Τα μεσογειακά πεύκα, έχουν μηχανισμούς επιβίωσης μετά την πυρκαγιά γιατί αναπτύσσονται σε τέτοια περιβάλλοντα, όπου «περιμένουν» και είναι προσαρμοσμένα να δεχτούν μια φυσική καταστροφή. Έχουν ώριμα σπόρια που μετά τη φωτιά οι κώνοι ανοίγουν, πέφτουν στο έδαφος και με τις πρώτες βροχές έχουμε αναγέννηση και τα πρώτα φυτά αρχίζουν να εμφανίζονται» επισημαίνει η πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος καθηγήτρια κυρία Θέκλα Τσιτσώνη, συμπληρώνοντας: «Ας αφήσουμε τη φύση ν’ αναγεννηθεί και όπου έχουμε μεγάλες κλίσεις η αραιές συστάδες που δεν υπάρχουν ώριμα σπόρια, εκεί θα χρειαστεί αναδάσωση. Οπότε πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός. Φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης».
kammena__1_

«Στα εδάφη που υπάρχουν πεύκα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν πλατύφυλλα δέντρα, τα οποία για να επανέλθουν και να γίνουν δάσος, χρειάζονται 80 και πλέον έτη, σε σχέση με τα 25-30 της χαλεπίου και τραχείας πεύκης. Ωστόσο σε σημεία που υπάρχει κατάλληλο έδαφος, μπορούν να φυτευτούν κάποια είδη πλατύφυλλων, ώστε να γίνει το δάσος μεικτό» λέει η κυρία Τσιτσώνη, επισημαίνοντας : «Το δάσος θα το ξαναδούμε σε 25-30 χρόνια. Για τον άνθρωπο είναι μεγάλη περίοδος αλλά για το δάσος θεωρείται μικρή».

«Σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία. Ούτε αποκλειστικότητα στη Δασική Υπηρεσία, ούτε στην Πυροσβεστική. Το Πυροσβεστικό Σώμα προσφέρει τα μέγιστα,  Επιβάλλεται σύμπνοια, με τη δασική υπηρεσία να έχει τον πρώτο λόγο επειδή απλά γνωρίζει το δάσος. Τονίζω πως το κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η πρόληψη. Η καταστολή έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Η φωτιά προλαμβάνεται εν τη γένεση της. Αν σου ξεφύγει δεν μπορείς να την ελέγξεις για διάφορους παράγοντες. Άρα η φύλαξη και τα αναγκαία μέσα, δρόμοι, δεξαμενές κλπ είναι αναγκαία. Θα έλεγα πως το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι τα 3 «Π». Δηλαδή : ‘‘Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη’’» καταλήγει η κυρία Θέκλα Τσιτσώνη, πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img