Το Έκτακτο Σχέδιο Ενισχύσεων, για στήριξη των πυρόπληκτων αγροτών οι οποίοι υπέστησαν ζημιές κατά τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο σε ορεινές κοινότητες των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, ενέκρινε η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου. Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου είναι €2 εκατ.
Η απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε προ ημερών στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, αναφέρει πως «το κοινοποιηθέν Μέτρο ενισχύσεων με τίτλο Έκτακτο Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 702/2014 της Επιτροπής – Πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου 2021 στις κοινότητες Αρακαπά, Επταγώνιας, Ακαπνού, Διερώνας, Οδού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Άγιοι Βαβατσινιάς και Βαβατσινιά, για αντιστάθμιση των σημαντικών ζημιών που προκλήθηκαν στη γεωργική παραγωγή και στα μέσα παραγωγής τους, πληροί σωρευτικά όλες τις προϋποθέσεις του Άρθρου 107, παράγραφος 1, της ΣΛΕΕ και συνεπώς συνιστά κρατική ενίσχυση».
Παράλληλα, η Έφορος, εγκρίνοντας το Έκτακτο Σχέδιο, απεφάνθη πως είναι συμβατό με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Το Μέτρο θα εφαρμοστεί εφάπαξ για την καταβολή ενίσχυσης στους δικαιούχους που πλήγηκαν από την πυρκαγιά. Θα καλύψει τις ζημιές που προκλήθηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, οι οποίες αφορούν τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, θα καλύψει υλικές ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτήρια, εξοπλισμό, μηχανήματα, αποθέματα και μέσα παραγωγής, απώλεια εισοδήματος λόγω της ολοσχερούς ή μερικής καταστροφής της γεωργικής παραγωγής και των μέσων παραγωγής. Βάσει του Έκτακτου Σχεδίου, σε όλες τις επιλέξιμες δαπάνες θα χορηγείται ενίσχυση σε ποσοστό μέχρι το 80% της αξίας για κάθε μια από τις κατηγορίες.
Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν τα εξής:
– Αντιστάθμιση των ζημιών για τις ετήσιες ή πολυετείς καλλιέργειες (ετήσιες, πολυετείς καλλιέργειες και επαναδραστηριοποίηση).
– Βελτιωμένα Συστήματα Άρδευσης.
– Σωλήνες μεταφοράς νερού.
– Γεωργικά μηχανήματα, ηλεκτρο-μηχανολογικός εξοπλισμός και γεωργικά εφόδια.
– Μόνιμες εγκαταστάσεις νοουμένου ότι είναι αδειούχες (αποθήκες, κτηνοτροφικά υποστατικά, υπόστεγα σανού).
– Αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και ζωοτροφές.
– Αιγοπρόβατα (ζώα που έχουν αποβιώσει από την πυρκαγιά).
Αξίζει να σημειωθεί πως το πιο πάνω ποσοστό μειώνεται στο 30% σε περίπτωση μη επαναδραστηριοποίησης των πληγέντων. Για τις πολυετείς καλλιέργειες, σε περίπτωση μη επαναδραστηριοποίησης, θα καλύπτεται το 30% της αξίας απολεσθείσας παραγωγής, μόνο για το έτος που σημειώθηκε η πυρκαγιά.
Σύμφωνα με την απόφαση, θα επιτρέπεται η σώρευση ενισχύσεων για ίδιες προσδιορίσιμες επιλέξιμες δαπάνες, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της κρατικής ενίσχυσης για μια δραστηριότητα ή ένα έργο δεν θα υπερβαίνει τα ανώτατα όρια της ενίσχυσης που προβλέπονται στον Κανονισμό 702/2014. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η σώρευση ενισχύσεων για ίδιες προσδιορίσιμες επιλέξιμες δαπάνες, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό της κρατικής ενίσχυσης για μια δραστηριότητα ή ένα έργο δεν θα υπερβαίνει τα ανώτατα όρια της ενίσχυσης που προβλέπονται στον Ευρωπαϊκο Κανονισμό.
Όπως ξεκαθαρίζεται, οι ενισχύσεις και κάθε άλλη πληρωμή που χορηγούνται ως αντιστάθμιση για τη ζημιά, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών βάσει ασφαλιστικών συμβάσεων, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 100% των επιλέξιμων δαπανών.
Μετά τη δημοσίευση της Απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή. Θα τερματιστεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2022, με δυνατότητα παράτασης 6 μηνών.
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS