Σε μια συνεδρία που δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι υψηλοί τόνοι, η Ολομέλεια της Βουλής έλαβε την απόφαση, σχεδόν ομόφωνα, όπως δώσει στη δημοσιότητα την λίστα με τα ονόματα των 22 Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, τα οποία σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ημερομηνίας 8 Μαρτίου 2021, έχουν ή είχαν δάνεια σε πρώην συνεργατικά ιδρύματα που ενδέχεται να έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.
Η απόφαση λήφθηκε κατόπιν εξέτασης του όλου ζητήματος από την Αd Hoc Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Υπέρ της δημοσιοποίησης ψήφισαν 41 βουλευτές, εναντίον ένας ενώ υπήρξαν και 2 αποχές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η λίστα θα δοθεί στη δημοσιότητα όπως έγινε και με την λίστα Γιωρκάτζη, δηλαδή ως μέρος πρακτικών συνεδρίασης.
Θυμωμένος με τον Οδυσσέα ο Αδάμου
Ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας, δεν έκρυψε τον “θυμό” του με “όσους φέρνουν λίστες στη Βουλή για να τις δημοσιοποιεί”. Πρόκειται για σαφή αναφορά προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία μετά την γνωμάτευση της Επιτρόπου για την προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δεν δημοσιοποίησε η ίδια τα ονόματα των ΠΕΠ και έστειλε λίστα στη Βουλή η οποία έλαβε την σχετική απόφαση για δημοσιοποίηση.
Ο κ. Αδάμου, σημείωσε επίσης ότι πρέπει ο κυπριακός λαός να διαβάσει το σχέδιο απόφασης της Βουλής, την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και κατόπιν να επικεντρωθεί στα ονόματα.
Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι υπάρχει χάσμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς τους πολιτικούς. Πρέπει να τερματιστούν τα φαινόμενα λαϊκισμού. Δεν σημαίνει ότι τα άτομα τα οποία περιλαμβάνονται στην λίστα διέπραξαν οτιδήποτε μεμπτό. Ζήτησε εκσυγχρονισμό του πόθεν έσχες, καθιέρωση του ασυμβίβαστου και οι βουλευτές να μην μπορούν να ασκούν άλλο επάγγελμα και την καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν πρέπει να θεωρούνται ένοχοι, όσοι καταγράφονται στην λίστα. Μας παρασύρει το ρεύμα του λαϊκισμού και αντί να δούμε αν εξυπηρετείται η διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον, παραμένουμε στα προσωπικά συμφέροντα. Διαπομπεύονται άνθρωποι, που δεν έχουν ευθύνη, όπως στην αρένα της αρχαίας Ρώμης, η οποία ήθελε να δει αίμα. Με αυτό τον τρόπο συγκαλύπτονται πραγματικά σκάνδαλα, όπως η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, όπως από τους συγγενείς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ δεν έχει να κρύψει οτιδήποτε.
Η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι δεν πρέπει να κρυφτούν πίσω από την δημοσιοποίηση όσοι παρανόμησαν. Πρέπει να δημοσιοποιηθούν ονόματα, όσων μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό ή έτυχαν διαγραφής δανείων.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να ελεγχθούν και οι διαγραφές δανείων. Υπέδειξε ότι δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης, αλλά και δέχθηκε και τρεις φορές έλεγχο από τον φόρο εισοδήματος.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι πρέπει να ανατεθεί σε ομάδα εμπειρογνωμόνων να εξετάσει τα δάνεια των πολιτικών εκτεθειμένων προσώπων, σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Το ζητούμενο δεν είναι η δημοσιοποίηση ονομάτων, αλλά η τιμωρία όσων εκμεταλλεύτηκαν την θέση τους προς ίδιον όφελος.
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS