Γενικός Εισαγγελέας: Δεν στοιχειοθετείται υπόθεση ποινική υπόθεση αναφορικά με τις καταγγελίες της Άντρης Ελευθερίου

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Ο Γενικός Εισαγγελέας που μελέτησε τον φάκελο της υπόθεσης των Καταγγελιών της πρωταθλήτριας σκοποβολής Άντρης Ελευθερίου, αποφάνθηκε πως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ποινική υπόθεση.

Η Άντρη Ελευθερίου είχε καταγγείλει σεξουαλική κακοποίηση και άσεμνη επίθεση από πρώην παράγοντα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, κατά την διάρκεια αγώνων στο εξωτερικό.

Άντρη Ελευθερίου Δεν ήταν σεξουαλική παρενόχληση, ήταν κακοποίηση»

Η κορυφαία Κύπρια αθλήτρια της σκοποβολής, Άντρη Ελευθερίου, σε δύο περιπτώσεις, με διαφορά δύο χρόνων, μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη -κατ’ επανάληψη- από μεγαλοπαράγοντα στον χώρο του αθλητισμού: το 2018 σε εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου και τέλη του 2020 πάλι στην κ. Μιχαηλίδου, στην εκπομπή του ΡΙΚ «Γυναίκα της Κύπρου». Ούτε την πρώτη φορά ούτε τη δεύτερη φορά ίδρωσε κανενός τ’ αφτί. Έπρεπε να ξεσπάσει σάλος στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου (χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα), για να ταράξουν τα βρομερά νερά και στον τόπο μας.
Η συνέντευξη έγινε μετά την καταγγελία/κατάθεση στην Αστυνομία και ήταν τηλεφωνική, λόγω των περιοριστικών μέτρων για πρόληψη και προφύλαξη από την Covid-19. Προσπαθούσε να είναι ψύχραιμη, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και ονόματα.

Όταν μίλησες για πρώτη φορά για το τι σου συνέβη, υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση ή πέρασε εντελώς απαρατήρητη η δημόσια εξομολόγησή σου;
Κατ’αρχάς να πω ότι το ανέφερα στην εκπομπή της Ελίτας Μιχαηλίδου το 2018 και πριν από έναν μήνα περίπου, πάλι στην Ελίτα, στην εκπομπή «Γυναίκα της Κύπρου». Δεν έγινε οτιδήποτε.

Ούτε ένα τηλέφωνο; Δεν σε πήρε κανείς;
Κανείς, τίποτα… τίποτα. Ούτε την πρώτη φορά ούτε τη δεύτερη. Σαν να μην λέχθηκε τίποτα.

Πώς ένιωσες; Είπες κάτι τόσο σημαντικό και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.
Να σου πω την αλήθεια, όταν έγινε αυτό με τη Σοφία (Μπεκατώρου) ένιωσα κάπως, με λύπησε το γεγονός ότι έπρεπε να γίνει αυτό με τη Σοφία στην Ελλάδα, για να βγει και το δικό μου στη φόρα. Αλλά, εντάξει, κάλλιο αργά παρά ποτέ, είπα.

Ήταν ένα τραγικό περιστατικό, μία φορά σου συνέβη ή μερικές φορές;
Αρκετές φορές. Δηλαδή άρχισε το 2006, στους Κοινοπολιτειακούς στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και συνέβηκε αρκετές φορές το ίδιο. Και το 2008, στο Πεκίνο, στην Κίνα.

Όταν λες αρκετές φορές, εννοείς πάνω από δέκα φορές;
Ναι, ναι, ναι… να προσπαθεί να έρθει σε επαφή αυτό το άτομο.

Και ήταν λεκτική παρενόχληση ή σωματική;
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες… ήταν σεξουαλική κακοποίηση.

Ήταν κακοποίηση, όχι παρενόχληση;
Όχι παρενόχληση, ήταν κακοποίηση.

Πόσο χρόνων ήσουν τότε;
Ήμουν 20… 21 εκεί, το 2006.

Το είπες κάπου; Υπήρχε κάποιος που εμπιστευόσουνα, που του το εκμυστηρεύτηκες;
Όταν ήρθα πίσω στην Κύπρο, το είπα στον πατέρα μου. Αυτός μίλησε με κάποια άτομα, απ’ όσο γνωρίζω, της Ομοσπονδίας μου. Και λόγω του ότι είχαν εξουσία αυτά τα άτομα, και αυτός ο συγκεκριμένος είχε μεγάλη δύναμη, έμεινε εκεί το θέμα, δεν προχώρησε.

Ξανασυζήτησες αυτό το θέμα με τον πατέρα σου ή το αφήσατε να ξεχαστεί;
Το αφήσαμε να ξεχαστεί, δεν το ξανακουβεντιάσαμε καθόλου.

Με φίλες σου ή το άφησες μέσα σου;
Όχι, όχι, το άφησα μέσα μου.

Ένα άτομο σε κακοποίησε ή περισσότερα;
Ένα άτομο ήταν, ναι, ένα άτομο.

Όταν συμβαίνει αυτό το πράγμα και είσαι 20 ετών, τι σκέφτεσαι, πώς νιώθεις;
Φοβάσαι και δεν το λες.

Σκέφτηκες να εγκαταλείψεις τον αθλητισμό για να γλυτώσεις;
Ναι, έκανα αυτή τη σκέψη, να σταματήσω. Γιατί υπάρχει βρομιά, υπάρχει βρομιά. Έκανα πάρα πολλές φορές τη σκέψη να σταματήσω γι’ αυτό τον λόγο, για τη βρομιά που υπάρχει. Δεν μπορείς να μιλήσεις, αυτό είναι το χειρότερο, δεν μπορείς να μιλήσεις. Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις. Ειδικά σε αυτή την ηλικία, είσαι μικρή… όταν τα βάζεις με αυτά τα άτομα, που έχουν δύναμη, με εξουσία, είναι δύσκολο, δεν είναι απλό. Όταν μου λένε γιατί δεν βγήκες να τα πεις τότε, όταν ακούω γιατί δεν βγήκε εκείνη τη στιγμή να το πει, νευριάζω, αλήθεια νευριάζω.

Έχω ακούσει πολλά τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν, λέει, προπονητές, που εάν δεν περάσεις από το κρεβάτι τους δεν σε αφήνουν να πας παρά κάτω.
Ναι, είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν. Τώρα νομίζω ότι είναι η στιγμή να ανοίξουν τα στόματα. Ελπίζω να έκανα την αρχή. Ζητώ από τις κοπέλες που το περάσαν, από όσους το έχουν περάσει, να μην φοβηθούν και να μιλήσουν, και πλέον είμαι και εγώ δίπλα τους. Θέλω να πω, γιατί πρέπει να το λέμε και τούτο, ότι τα μέσα ενημέρωσης βοήθησαν πάρα πολύ, χρειάζεται η δημοσιότητα, δεν πρέπει να συγκαλυφθεί όλο αυτό, και ευχαριστούμε πραγματικά, και εγώ, είναι δύσκολο ναι, επέλλανα από τα τηλεφωνήματα, αλλά η δουλειά σας είναι πάρα πολύ σημαντική.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img