«Κυπριακό και Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» της Μαργαρίτας Καϊμακλιώτη

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Προχωρώντας σε μια συνολική θεώρηση από την παράνομη τουρκική εισβολή έως σήμερα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ των θέσεων μας. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν συγκρίνουμε τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν με τη ρητορική και τις διαφαινόμενες επιδιώξεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και της Τουρκίας σήμερα.

Και αν για πολλούς τα ευρήματα φυσικού αερίου ενδεχομένως διευκόλυναν την επίλυση του Κυπριακού, οι πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δείχνουν να θέτουν αυστηρά χρονικά όρια για την εμπορική εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.

Ήδη, μία από τις βασικές συνιστώσες της αναπτυξιακής στρατηγικής της ΕΕ, είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Στόχος της να καταστήσει την Ευρώπη πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050 μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα «κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030», σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε αυτήν τη μετατόπιση της ενεργειακής πολιτικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το φυσικό αέριο αποτελεί το μεταβατικό καύσιμο. Για πόσο όμως; Η έρευνα, η εξόρυξη και η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου συνιστούν μια ολόκληρη αλυσίδα που θα πρέπει να είναι εμπορικά βιώσιμη. Να αποσβέσει δηλαδή το κεφάλαιο που θα επενδυθεί στις εν λόγω υποδομές. Οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα ώστε τα αποθέματα του φυσικού αερίου να αξιοποιηθούν στο έπακρο προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Επείγει, λοιπόν, να βρεθεί μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και υπό την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Μια λύση που θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να συμβιώνουν αρμονικά, ειρηνικά και να ευημερούν.

Η προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών μέσω της επικείμενης πενταμερούς διάσκεψης είναι πολύ καλή είδηση, αλλά ενδεχομένως και τελευταία ευκαιρία.

Αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλες τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου.

47 χρόνια μετά τη μαύρη εκείνη μέρα της 20ης Ιουλίου, να μην επιδοθούμε στο λαϊκισμό, τη συνωμοσιολογία, ή την υπεραπλούστευση.

Αντίθετα, οφείλουμε να τείνουμε ευήκοα ώτα στο αληθές. Γιατί όπως είπε και ο Εθνικός μας ποιητής, «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».

*ΗΜαργαρίτα Καϊμακλιώτη είναι πολιτική επιστήμονας και υποψήφια βουλεύτρια με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην επαρχία Αμμοχώστου.

GREEN PRESS CYPRUS . NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img