Οδυσσέας Μιχαηλίδης: Σκάνδαλο μεγατόνων διάρκειας 15 χρόνων

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Πράματα και θάματα για το σκάνδαλο μεγατόνων το οποίο άρχισε πριν από 15 χρόνια με την εμπλοκή 11 κρατικών υπηρεσιών στις περιοχές Τριμίκλινης και Σιλίκου, όπου δημιουργήθηκαν παράνομα ιχθυοκαλλιέργειες και πολυτελές θέρετρο αναψυχής λέχθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να καταθέτει έκθεση κόλαφο, ξεμπροστιάζοντας τον κρατικό μηχανισμό. Όπως υπογραμμίστηκε, την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει έρευνα από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, ενώ το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος εξετάζει, ήδη, η ΜΟΚΑΣ.

Μεταξύ των αυθαιρεσιών συγκαταλέγεται η παράνομη εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη, η καταπάτηση κρατικής γης, η περιβαλλοντική καταστροφή, η παράνομη ανέγερση εγκαταστάσεων, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο διάπραξης απάτης που σχετίζεται με την εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι το θέμα ξεκίνησε το 2009 και αφορά μια ενιαία ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται σε δύο γειτνιάζοντα τεμάχια που εμπίπτουν σε δύο διαφορετικές κοινότητες, τη Σιλίκου και την Τριμίκλινη.

Όσον αφορά την Σιλίκου, ο έπαρχος Λεμεσού, ως οικοδομική Αρχή, παραχώρησε άδεια οικοδομής σε ιδιώτη με σκοπό την κατασκευή περίφραξης και υδατοδεξαμένης, η οποία θα στοίχιζε €800.000. Ωστόσο, η υδατοδεξαμενη κατασκευάστηκε κατά παράβαση των όρων της άδειας και διέφερε από τα σχέδια ως προς το μέγεθος, το σχήμα κ.α. Το 2016 ο ιδιοκτήτης/εταιρεία υπέβαλαν αίτηση για αλλαγή χρήσης της υδατοδεξαμένης άρδευσης σε ιχθυοκαλλιέργεια.

Η Πολεοδομία το 2017 δημοσίευσε την άρνησή της στην εν λόγω αλλαγή, αφού ανάμεσα σε πολλά άλλα, η υδατοδεξαμενή δεν τηρούσε τις προδιαγραφές της άδειάς της. Ωστόσο, χωρίς να αλλάξουν τα δεδομένα, συνεχίζει ο κ. Μιχαηλίδης, το 2020 η Πολεοδομία άλλαξε, τελικά, την άδεια σε άρδευσης/ιχθυοκαλλιέργειας, «ασκώντας τη διακριτική της ευχέρεια, χωρίς να τεκμηριώσει την απόφασή της».

Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιχθυοτροφείου, υπογραμμίζει ο κ. Μιχαηλίδης, εκδόθηκε και τροποποιήθηκε παράνομα από το Τμήμα Αλιείας. «Ο μεγάλος φταίχτης είναι το Τμήμα Αλιείας, καθώς οι απόψεις του αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για τη λήψη απόφασης της Πολεοδομίας». Με δεδομένη την παράνομη άδεια που εξέδωσε το Τμήμα Αλιείας, «όλες οι άλλες υπηρεσίες παραχωρούσαν και αυτές άδεια. Για αυτό λέω ότι είναι και η πηγή του κακού, αφού αποτέλεσε το άλλοθι», είπε και πρόσθεσε ότι το 2018 το Τμήμα Αλιείας σε διαβούλευση με άλλα τμήματα, υποστήριζε την ανάπτυξη. «Αυτή η τοποθέτηση μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση, δεδομένου ότι η άδεια που του εξέδωσε το 2011 ήταν παράνομη, αφού δεν υπήρχε πολεοδομική άδεια».

Η άδεια του 2011 αφορούσε καλλιέργεια 5 τόνων πέστροφας και οξύρυγχου, αλλά το 2013 μετετράπη σε 20 τόνους. Η άδεια αυτή ανανεώθηκε το 2022 για ακόμη 10 χρόνια ως το 2031, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση λειτουργούσε σε παράνομα υποστατικά, πράγμα, το οποίο υποδείκνυε σε πολλές εκθέσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η υδατοδεξαμενή άρδευσης, συνεχίζει ο κ. Μιχαηλίδης, έλαβε χρηματοδότηση το 2012 από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) ύψους €420.000. Παρά το γεγονός ότι έπρεπε να συνεχίσει τη λειτουργία της στη βάση της επιδότησης, εντούτοις, απέκρυψε ότι είχε εξασφαλίσει άδεια μετατροπής σε ιχθυοκαλλιέργεια. «Υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης απάτης», είπε.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img