Προ των ευθυνών τους θέτει, με σειρά ερωτημάτων, τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες το «Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας», ύστερα από την ανακοίνωση τεσσάρων θανάτων ηλικιωμένων με κορωνοϊό στις στέγες ευγηρίας στις οποίες φιλοξενούνταν. «Επιτέλους, πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει και τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αυτοί δεν μεταφέρθηκαν έγκαιρα σε νοσηλευτήρια για να τύχουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υπογραμμίζοντας ότι «τα κρούσματα στο ένα εκ των δύο γηροκομείων που έχουν ανακοινωθεί, εντοπίστηκαν στις 25 Νοεμβρίου και οι θάνατοι που μόλις χθες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, συνέβησαν μια εβδομάδα αργότερα».
Τη στιγμή όμως που υπουργείο Υγείας και υπουργείο Εργασίας θα κληθούν σήμερα μάλλον και δημόσια από το «Παρατηρητήριο» να δώσουν εξηγήσεις για τους θανάτους ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας, το Υπουργικό θα συνεδριάσει για να αποφασίσει κατά πόσον θα παραχωρήσει τελικά ή όχι κάποιες χαλαρώσεις στους πολίτες κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς.
Το σκηνικό μέχρι αργά χθες βράδυ ήταν μάλλον θολό, αν και οι επιστήμονες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τόνιζαν την αντίθεση τους στις όποιες χαλαρώσεις, υποστηρίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο της Κύπρου δεν επιτρέπει τέτοιους είδους ενέργειες αυτή τη στιγμή. Άφηναν ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν θα φέρουν την οποιαδήποτε ένσταση αφού και οι ίδιοι λαμβάνουν υπόψη τους και την κοινωνική διάσταση της πανδημίας.
Αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού των πιστών κατά τους εκκλησιασμούς, επέκταση της ώρας έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού προσώπων στις συναθροίσεις για το γιορτινό τραπέζι, στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού, αφού η Κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να επιτρέψει την επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων και χώρων εστίασης.
Χωρίς απαντήσεις έφυγε άλλωστε από το Προεδρικό και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος έθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας το αίτημα της Εκκλησίας για αλλαγή των περιορισμών που βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν τους εκκλησιασμούς. Ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να παρέπεμψε απλώς στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού.
Στον απολογισμό της ημέρας, πέντε θάνατοι (οι τέσσερις στα γηροκομεία), 31 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, 286 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 312 θετικά αποτελέσματα από ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Ο αριθμός θετικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τους ελέγχους ταχείας διάγνωσης που διενεργήθηκαν, στα ύψη, ενώ σταδιακή αύξηση παρατηρείται και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με το συνολικό αριθμό νοσηλευόμενων να φθάνει τους 127.
Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή ημέρα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική αφού τα ανοικτά μέτωπα είναι αρκετά και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα απασχολήσουν έντονα την επικαιρότητα.
Τώρα στάλθηκαν τα πιστοποιητικά θανάτου
Ανακοινώνοντας τους τέσσερις θανάτους ασθενών με κορωνοϊό οι οποίοι δεν νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία αλλά παρέμειναν εντός των γηροκομείων και απεβίωσαν από τις 2 μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η αρμόδια μονάδα επιδημιολογικής επιτήρησης ενημερώθηκε σχετικά και παρέλαβε τα τέσσερα πιστοποιητικά θανάτου, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η ενημέρωση μάλιστα, έγινε, «στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργείται σε όλους τους οίκους ευγηρίας».
Οι τέσσερις θάνατοι αφορούν, γυναίκα 100 ετών και άνδρα 86 ετών που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας «Κλημέντιο» και γυναίκα 90 ετών και άνδρα 78 ετών που διέμεναν στο γηροκομείο «Χρυσή Ηλικία».