Αναγνωρίζει ότι οι πολλές συγκρούσεις και αλληλοκατηγορίες αποτελούν διαδικασία φθοράς. Για τον νεοεκλεγέντα στη Βουλή, στέλεχος του ΑΚΕΛ, επαρχιακό γραμματέα Λευκωσίας- Κερύνειας, Χρίστο Χριστοφίδη, το σημαντικό πέρα από τα πρόσωπα είναι οι πολιτικές θέσεις, η σωστή αξιοποίηση του ιδεολογικού όπλου που έχει το κόμμα της Αριστεράς, στα χέρια του. Θεωρεί ότι είναι πρώτιστα ένα όργανο επιστημονικής ανάλυσης και τοποθέτησης, η βούληση για αλλαγές και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για το πώς θα αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της διακυβέρνησης του Συναγερμού. Τονίζει ότι σε αυτή τη φάση η προσπάθεια αλλαγών και μάλιστα ριζικών πρέπει να είναι μονόδρομος.
Ο Χρίστος Χριστοφίδης τοποθετείται ευθαρσώς σε ζητήματα που ενοχλούν πέρα από στερεότυπα και πλαίσια. Υπογραμμίζει πως αυτό που απουσιάζει είναι μια συνολική και ρεαλιστική πρόταση για το πώς το ΑΚΕΛ θα φτάσει στο σημείο να βοηθήσει στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης. Για το εκλογικό αποτέλεσμα αναγνωρίζει πως: «Θα πρέπει να θέσουμε κάποιες συγκεκριμένες προτεραιότητες για αλλαγές τις οποίες άμεσα να υλοποιήσουμε και να μην ανοίξουμε ταυτόχρονα δεκάδες ζητήματα τα οποία θα μείνουν και πάλι μετέωρα».
Παραδέχεται ότι καθόλη την προεκλογική περίοδο ακούγονταν παράπονα και κριτική για αναποτελεσματική αντιπολίτευση, για έλλειψη πρότασης προοπτικής, για αδυναμίες στελεχών του ΑΚΕΛ και για άλλα, αλλά είχαν την εντύπωση πως αυτά αντιμετωπίζονταν μέσα από την προεκλογική εκστρατεία. Καθαρά σημειώνει: «Προφανώς είχαμε λάθος. Όπως λάθος είχαμε για την αποτίμηση της επίδρασης μικρότερων σχηματισμών αλλά και υποψηφίων οι οποίοι προέρχονταν από τον δικό μας χώρο».
-Σας ξάφνιασε το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών; Καλά, δεν παίρνατε μηνύματα από την εκλογική βάση;
-Είναι αλήθεια ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μας εξέπληξε δυσάρεστα. Όλες οι μετρήσεις μέχρι και τη μέρα των εκλογών έδειχναν ότι το τελικό ποσοστό του ΑΚΕΛ επρόκειτο να κινηθεί γύρω από το ποσοστό του 2016, με μια σχετική αύξηση ή μείωση. Δεν νομίζω όμως ότι ανέμενε κανείς μία πτώση 3,5 περίπου μονάδων. Οι εκλογές έγιναν μέσα σε πολύ περίεργες συνθήκες λόγω κυρίως της πανδημίας. Οι συνθήκες εγκλεισμού δεν επέτρεψαν τον αριθμό και την ποιότητα των προσωπικών επαφών που το ΑΚΕΛ παραδοσιακά κάνει. Παρόλα αυτά είναι αλήθεια ότι κατά την ιδιόμορφη προεκλογική περίοδο ακούγονταν παράπονα και κριτική για αναποτελεσματική αντιπολίτευση, για έλλειψη πρότασης προοπτικής, για αδυναμίες στελεχών του ΑΚΕΛ και για άλλα. Είχαμε όμως την εντύπωση ότι αυτά αντιμετωπίζονταν μέσα από την προεκλογική εκστρατεία. Προφανώς είχαμε λάθος. Όπως λάθος είχαμε για την αποτίμηση της επίδρασης μικρότερων σχηματισμών αλλά και υποψηφίων οι οποίοι προέρχονταν από τον δικό μας χώρο.
-Η μείωση των εκλογικών ποσοστών του ΑΚΕΛ είναι ένα συνεχές φαινόμενο στις τελευταίες πολιτειακές αναμετρήσεις. Προφανώς κάτι δεν πάει καλά και προφανώς χρειάζεται να κάνετε κάτι διαφορετικά για να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη της εκλογικής σας βάσης. Να αναμένουμε τέτοιες κινήσεις;
-Προσπάθεια αλλαγών, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ριζικών, πρέπει να είναι μονόδρομος αυτή τη φορά. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ διαφορετικοί άνθρωποι όταν λένε «αλλαγές» εννοούν πολύ διαφορετικά πράγματα. Η Κεντρική Επιτροπή έχει καταλήξει σε κάποια γενικά συμπεράσματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επίσης αυτή τη φορά έχω την άποψη ότι θα πρέπει να θέσουμε κάποιες συγκεκριμένες προτεραιότητες για αλλαγές τις οποίες άμεσα να υλοποιήσουμε και να μην ανοίξουμε ταυτόχρονα δεκάδες ζητήματα τα οποία θα μείνουν και πάλι μετέωρα. Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία αναλύοντας την κατάσταση να δούμε τη διαλεκτική σύνδεση των διαφόρων θεμάτων. Εάν για παράδειγμα υπάρχει οργανωτικό πρόβλημα αυτό σχετίζεται με τον βαθμό συσπείρωσης και ενθουσιασμού των στελεχών. Το ίδιο συμβαίνει και όταν δεν μπορείς να προσελκύσεις τη νεολαία.
Η έλλειψη ενθουσιασμού σχετίζεται τόσο με τις θέσεις όσο και με την εικόνα που εκπέμπεις. Σχετίζεται με το να μπορείς να εμπνεύσεις και να έχεις μια στάση αποδοχής από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, μεγαλύτερο από το ποσοστό που λαμβάνεις. Γίνεται επίσης πολύς λόγος για την απουσία συνολικής πρότασης. Νομίζω δεν υπάρχει απουσία θέσεων και προτάσεων ή ιδεών για το πώς θα γίνει καλύτερη η Κύπρος. Παρά τις αδυναμίες σε επιμέρους τομείς εκείνο που στη συνείδηση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας απουσιάζει είναι μια συνολική και ρεαλιστική πρόταση για το πώς το ΑΚΕΛ θα φτάσει στο σημείο να βοηθήσει στην ανάδειξη μιας κυβέρνησης την οποία να επηρεάζει ούτως ώστε μέρος έστω αυτών των θέσεων και προτάσεων να μπορέσουν να υλοποιηθούν.
-Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ένα γεγονός, ότι το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη δυσφορία του κόσμου προς τον Πρόεδρο, την κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα. Έχετε κάποιες εξηγήσεις;
-Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έντονη δυσφορία κατά της κυβέρνησης του Συναγερμού. Εξού και το κυβερνών κόμμα απώλεσε ένα ποσοστό της τάξης του 3% και πολύ κακώς κυβέρνηση και ηγεσία του Συναγερμού ερμηνεύουν το αποτέλεσμα ως νίκη, επειδή το ΑΚΕΛ δεν πήγε καλά στις εκλογές. Οι εξηγήσεις για αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλές. Πολιτικές και οργανωτικές αδυναμίες, οι αντικειμενικές συνθήκες στην κοινωνία που επιβάλλουν αποστασιοποίηση κυρίως των λαϊκών στρωμάτων από την πολιτική διαδικασία, η ευρύτερη κατάσταση στο λαϊκό κίνημα, η ολομέτωπη επίθεση του κατεστημένου κατά της Αριστεράς. Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε αυτή την ιστορική ήττα ως ένα «αντικειμενικό αποτέλεσμα». Αυτό το ποσοστό δεν είναι ποσοστό ΑΚΕΛ. Δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία και την προσφορά του κόμματος. Μπορούμε και πρέπει πολύ σύντομα να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό και να φέρουμε το κόμμα εκεί που του αξίζει.
– Η προεκλογική εκστρατεία με τα συνεχή «κατηγορώ» κρίνετε ότι ήταν επιτυχημένη; Γιατί ακούμε ότι απουσίαζαν οι θέσεις… η πολιτική συζήτηση σε προτάσεις.
-Είναι αλήθεια ότι μια από τις αδυναμίες που υπήρξαν κατά την προεκλογική περίοδο ήταν και η αδυναμία σε σχέση με την επικοινωνιακή πολιτική και τακτική του κόμματος. Ήμασταν ίσως το μόνο κόμμα που μέσα από θεματικές ενότητες παρουσίασε θέσεις και προτάσεις σε πολλά θέματα. Δυστυχώς η ένταση και ο τρόπος που διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία δεν επέτρεψε να προβληθούν επαρκώς αυτές οι προτάσεις. Επίσης στη σύγχρονη κοινωνία, όπως έχει διαμορφωθεί, οι πολλές συγκρούσεις και αλληλοκατηγορίες αποτελούν διαδικασία φθοράς, με την έννοια ότι δυστυχώς λίγοι είναι οι πολίτες που θα εμβαθύνουν όσο πρέπει για να φτάσουν στο συμπέρασμα ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι. Η δική μου εμπειρία λέει ότι χρειάζεται περισσότερη επαφή με τους πολίτες.
– Σε μερικές βδομάδες το ΑΚΕΛ οδηγείται σε συνέδριο. Συνέδριο εκλογικό που θα αναδείξει τον νέο γενικό γραμματέα. Γίνεται έντονα λόγος για δύο δελφίνους. Να αναμένουμε έκπληξη, ίσως κάποια τρίτη υποψηφιότητα;
-Το συνέδριο όπως κάθε παγκύπριο συνέδριο θα αναδείξει νέα Κεντρική Επιτροπή η οποία με τη σειρά της θα αναδείξει τον νέο Γενικό Γραμματέα του κόμματος, νέα Κεντρική Γραμματεία και νέο Πολιτικό Γραφείο. Υποψηφιότητα δικαιούται να υποβάλει κάθε μέλος της κεντρικής επιτροπής. Ακόμα και την ώρα των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί κάποιος να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του σώματος. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια παγιωμένη αντίληψη περί δεδομένων υποψηφιοτήτων, αλλά η παγιωμένη αντίληψη έξω στην κοινωνία πολλές φορές δεν ταυτίζεται με τις πραγματικές διεργασίες στο κόμμα. Για εμένα το σημαντικό πέρα από τα πρόσωπα είναι οι πολιτικές θέσεις, η σωστή αξιοποίηση του ιδεολογικού όπλου που έχουμε στα χέρια μας και είναι πρώτιστα ένα όργανο επιστημονικής ανάλυσης και τοποθέτησης, η βούληση για αλλαγές και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για το πώς θα αλλάξουμε τα πολιτικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της διακυβέρνησης του Συναγερμού. Ο κόσμος της Αριστεράς είναι ένας κόσμος περήφανος με αμέτρητες θυσίες και προσφορά σε αυτό τον τόπο και είναι άδικο να νιώθει απογοητευμένος.
-Εσάς θα σας ενδιέφερε αυτό το άλμα;
-Πρέπει να πω ότι στη βάση που έχω ήδη αναφέρει προβληματίζομαι πολύ, όπως φαντάζομαι και όλα τα μέλη του κόμματος για το ποια θα ήταν η καλύτερη λύση σε αυτές τις συνθήκες. Εάν επανεκλεγώ στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ (και δεν το λέω τυπικά) με τόλμη και με ξεκάθαρη ειλικρίνεια απέναντι στους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου θα κρίνω το τι θεωρώ καλύτερο για το μέλλον του κόμματος και το μέλλον της Κύπρου. Και είτε θα το κρατήσω για τον εαυτό μου είτε θα το ανακοινώσω στους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή και ούτε θα ήταν σωστό να αποκλείσω ή να προεξοφλήσω οτιδήποτε.
-Διάλογος για νέα αριστερή πρόταση μπορεί να μπει στο κάδρο ενόψει συνεδρίου ή θεωρείτε γενικά ουτοπία για τα πράγματα ως έχουν στο ΑΚΕΛ;
-Μια πρόταση για να είναι πραγματικά αριστερή πρέπει να έχει το στοιχείο της συνεχούς ανανέωσης και της προσαρμογής με τα σύγχρονα κοινωνικά και παγκόσμια δεδομένα. Υπό αυτή την έννοια μια τέτοια πρόταση είναι συνέχεια στο κάδρο και εάν δεν είναι στο κάδρο δεν είναι αριστερή. Είναι αλήθεια ότι χρειαζόμαστε ευδιάκριτες και κατανοητές από τον κόσμο προτάσεις που να κάνουν τη διαφορά για την παιδεία, την υγεία, την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ενίσχυση της δικαιοσύνης, την ισότητα, την καταπολέμηση του ρατσισμού και του φασισμού. Και εκεί που υπάρχουν τέτοιες προτάσεις να τις προτάξουμε όσο χρειάζεται. Ταυτόχρονα χρειάζεται διεύρυνση του κύκλου των ανθρώπων στους οποίους θα απευθύνεται αυτή η πρόταση.
Προέχει να δημιουργήσουμε συνθήκες για νίκες στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές
-Καταβλήθηκε προσπάθεια από την αντιπολίτευση να περάσει το μήνυμα συγκρότησης μετώπου ενόψει προεδρικών και είδαμε την απάντηση του εκλογικού σώματος στην κάλπη. Και απ’ εδώ και πέρα τι;
-Το ΑΚΕΛ έχει μια πλούσια παράδοση στη στρατηγική των συμμαχιών. Θα έλεγα ότι οι συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις για επίτευξη συγκεκριμένων στόχων προς όφελος του λαού και τα πατρίδας είναι στο DNA του ΑΚΕΛ. Πέρα από το προφανές ότι από μόνος σου δεν μπορείς να κερδίσεις προεδρικές εκλογές (ιδιαίτερα όταν το ποσοστό σου είναι 22.3%) η στρατηγική των συμμαχιών ήταν αποτέλεσμα και μιας βαθιάς πολιτικής ανάλυσης ότι:
1) Ένα κόμμα με τον ιδεολογικό χαρακτήρα του ΑΚΕΛ δεν μπορεί να βρίσκεται συνέχεια απέναντι από όλους με μια σεχταριστική προσέγγιση του τύπου «εγώ θα τα λέω και εάν η κοινωνία δεν συμφωνεί πρόβλημά της»
2) Ήταν μία στρατηγική συνεργασίας με συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και κοινωνικά στρώματα του λαού για να δημιουργηθεί πλειοψηφία απέναντι στον κύριο αντίπαλο που είναι η δεξιά και η ακροδεξιά.
Η βασική αντίθεση στην κοινωνία είναι μεταξύ εργαζομένων και κεφαλαίου. Είναι γι’ αυτό που ανέφερα πριν την ανάγκη αξιοποίησης των ιδεολογικών μας εργαλείων. Η συζήτηση περί συνεργασιών ξεκαθάρισε την εποχή της διάσπασης με το ΑΔΗΣΟΚ όταν ευτυχώς καταρρίφθηκε η προσέγγιση ότι τάχατες λόγω Κυπριακού, δυνητικός σύμμαχος είναι ο Συναγερμός και επιλέγηκαν πολύ σωστά στη βάση ιδεολογικών και πολιτικών κριτηρίων ως εν δυνάμει συνεργάτες τα κόμματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Σήμερα ο κύκλος των εν δυνάμει συνεργατών διευρύνεται σε κινήματα και ανεξάρτητους πολίτες. Προσωπικά δεν είχα ποτέ καμιά αυταπάτη για τις πραγματικές θέσεις και προσεγγίσεις του Συναγερμού.
Εμένα δεν με εξέπληξε η συμπόρευση με το φασιστικό ΕΛΑΜ γιατί για όσους ξέρουν στοιχειωδώς την κυπριακή ιστορία αλλά και κάποια βασικά από την κλασική ανάλυση για τον φασισμό, το από πού πηγάζει και τι εξυπηρετεί, αυτό θα έπρεπε να ήταν δεδομένο. Ούτε και με εξέπληξαν οι απαράδεκτες θέσεις και χειρισμοί Αναστασιάδη – Συναγερμού στο Κυπριακό και το φλερτ με τα δύο κράτη.
– Ούτε και στη διαδικασία για εκλογή Προέδρου της Βουλής κατάφερε η αντιπολίτευση να έχει κοινή πρόταση ή έστω αντίδραση την ώρα που είδε πού πήγαιναν τα πράγματα… Και δεύτερη ήττα σε μικρό χρονικό διάστημα είναι βαριά…
-Έχετε δίκαιο ότι αυτή η αποτυχία μας λύπησε πάρα πολύ γιατί είχαμε μεγάλη ανάγκη μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών να καταγράψουμε μια επιτυχία. Σε τέτοιες περιπτώσεις σημασία έχει ποιους πολιτικούς στόχους θέλεις να εξυπηρετήσεις, ποιους στρατηγικούς στόχους επιδιώκεις και πώς αυτοί εξυπηρετούνται καλύτερα. Δυστυχώς η εκλογή της αντιπροέδρου του Συναγερμού στην προεδρία της Βουλής έδωσε μια εικόνα παντοκρατορίας του Συναγερμού στην κυπριακή κοινωνία και επέτεινε την απογοήτευση στους ψηφοφόρους μας και ευρύτερα στην αντιπολίτευση. Τα πώς και τα γιατί είναι πολλά, τα έχουμε συζητήσει κατά κόρον και δημόσια, αλλά αυτό που τώρα έχει σημασία είναι να κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε πώς δημιουργούμε τις συνθήκες για νίκες στις επερχόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Όπως βέβαια και για να μπορέσουμε να ανακόψουμε στη Βουλή την ορμή μιας κυβέρνησης αντιλαϊκής και αυταρχικής.
GREEEN PRESS CYPRUS.NEWS