Πολλές έρευνες έχουν διερευνήσει τον δεσμό μεταξύ ανθρώπων και σκύλων, αποδεικνύοντας ότι οι σκύλοι σύντροφοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση των ανθρώπων, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Με ένα απλό βλέμμα στα μάτια ενός σκύλου μπορεί ακόμη και να αυξηθούν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με συναισθήματα αγάπης και εμπιστοσύνης. Αλλά ελάχιστες μελέτες έχουν προηγουμένως αποκαλύψει το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων όταν αλληλεπιδρούν με έναν σκύλο.
«Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη των αλληλεπιδράσεων με τα ζώα συχνά ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση, συγκρίνοντας τη διάθεση ή τα επίπεδα ορμονών των ανθρώπων προτού και αφότου περάσουν χρόνο με έναν σκύλο», δήλωσε ο Onyoo Yoo, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Konkuk στη Νότια Κορέα. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Είναι ένα σημαντικό εύρημα ότι η ενασχόληση με ορισμένες δραστηριότητες με σκύλους μπορεί να αυξήσει τη συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα», πρόσθεσε ο Yoo. Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, η ομάδα του Yoo ζήτησε από τους συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε οκτώ δραστηριότητες για τρία λεπτά ο καθένας: συνάντηση, παιχνίδι, τάισμα, μασάζ, περιποίηση, φωτογράφιση, αγκαλιά και βόλτα με την 4χρονη Aro.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν τα ακουστικά ανίχνευσης εγκεφαλικών κυμάτων κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και στη συνέχεια συμπλήρωσαν έρευνες μετά από κάθε μία για να περιγράψουν πώς ένιωθαν συναισθηματικά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύματα άλφα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, που υποδεικνύουν σταθερότητα και χαλάρωση, έγιναν πιο δυνατά όταν έπαιζαν με την Aro χρησιμοποιώντας παιχνίδια που τρίζουν και όταν την πήγαιναν βόλτα σε ένα μονοπάτι στο πάρκο. Αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι βίωναν μια αυξημένη κατάσταση ξεκούρασης και χαλάρωσης. Μετά και από τις οκτώ δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος, κούραση και κατάθλιψη. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι οι βετεράνοι και το προσωπικό πρώτων βοηθειών, που είχαν σκύλο υπηρεσίας εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα PTSD από εκείνους που δεν είχαν – αν και το να έχουν ένα σκύλο ως κατοικίδιο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό.