Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, εδώ και πέντε χρόνια το κράτος ασχολείται με έναν μικροκαβγά αστυνομικών, από αυτούς που μπορεί να συμβαίνουν καθημερινώς σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Συνέβη το 2016 και το 2021 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έπεσε αυλαία. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια απασχολήθηκαν δεκάδες αστυνομικοί, εισαγγελείς, δικαστές και δικηγόροι, γιατί μία αστυνομικός φέρεται να αποκάλεσε μία συνάδελφό της «μαλακισμένη»!
Το επεισόδιο καταγράφηκε το 2016 σε αστυνομικό σταθμό της Λευκωσίας. Μία αστυνομικός φέρεται να είπε σε άντρα συνάδελφο της, στην παρουσία ενός ακόμη αστυνομικού: «Αυτή η Ε….. είναι πολύ μαλακισμένη, έκανε παράπονο στον σταθμάρχη ότι εγώ δεν πήγα τότε στη φρούρηση στο διαμέρισμα, αλλά δεν είχε τα α…..α να μου το πει κατάμουτρα και πες της το». Οι δύο αστυνομικοί το ανέφεραν στη συνάδελφό της και αυτή έκανε καταγγελία, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει τον δρόμο του δικαστηρίου. Το πρωτόδικο δικαστήριο βρήκε ένοχη την αστυνομικό για δημόσια εξύβριση «με τρόπο που ενδέχετο να προκαλέσει παριστάμενο πρόσωπο να διαπράξει επίθεση». Είχε απορριφθεί η εκδοχή της κατηγορούμενης περί χαλκευμένης ή ψευδούς καταγγελίας εις βάρος της και την καταδίκασε σε χρηματική ποινή 100 ευρώ και καταβολή των δικαστικών εξόδων.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφαση των δικαστών Π. Παναγή, Γ.Ν. Γιασεμή και Χ. Μαλαχτού, έκρινε πως το συμπέρασμα του πρωτόδικου δικαστηρίου, το οποίο αναφέρεται στην ενδεχόμενη αντίδραση των αστυνομικών (πρόκληση επίθεσης), δεν ήταν ορθή. Ο νόμος κάνει αναφορά στο πώς θα μπορούσε να εκληφθεί μία φράση από έναν μέσο λογικό άνθρωπο και δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους αναλόγως του επαγγέλματός τους. Οι τρεις δικαστές του Ανωτάτου αναφέρουν στην απόφασή τους πως «έχουμε την άποψη πως ο νόμος δεν προβαίνει σε ταξινόμηση των προσώπων που είναι παρόντα ανάλογα με το επάγγελμά τους. Ο νόμος ομιλεί για εξύβριση άλλου ‘με τέτοιο τρόπο που ενδέχεται να προκαλέσει σε παρευρισκόμενο πρόσωπο επίθεση’ και δεν περιέχει οποιαδήποτε ταξινόμηση. Το κριτήριο είναι κατά πόσο ο μέσος λογικός άνθρωπος θα προκληθεί. Το κριτήριο αυτό δεν διαφοροποιείται ανάλογα με το επάγγελμα των προσώπων που είναι παρόντα. Τα αστυνομικά όργανα αναμένεται να έχουν τις αυτές ευαισθησίες και αντιδράσεις όπως όλα τα ανθρώπινα όντα. Η ένταξή τους σε διαφορετική κατηγορία δεν προβλέπεται με οποιονδήποτε τρόπο – ρητό ή εξυπακουόμενο – από τον νόμο. Ακολουθεί πως η σχετική κατάληξη του πρωτόδικου δικαστηρίου ήταν εσφαλμένη.»
To Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση, απαλλάσσοντας και αθωώνοντας την αστυνομικό… Το κράτος έμεινε με τη σπατάλη εργατοωρών και την καταβολή των δικαστικών εξόδων.
GREEN PRESS CYPRUS .NEWS