Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα για το Ιράν βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, του υπουργού Εξωτερικών και ακόμη 7 αξιωματούχων.
Τον Ραΐσι θα διαδεχθεί ως μεταβατικός πρόεδρος ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ. Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών ορίστηκε ο έως τώρα επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ θα προκηρυχθούν εκλογές εντός 50 ημερών.
Η κληρονομιά που αφήνει ο Ιρανός πρόεδρος είναι άκρως σκοτεινή. Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι τι σημαίνει για το Ιράν και τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο θάνατός του. Οι προκλήσεις για το θεοκρατικό σύστημα, αρκετές.
Oι τελετές για την κηδεία του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε συντριβή ελικοπτέρου, θα ξεκινήσουν αύριο Τρίτη από την πόλη Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά, ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο Irna.
Οι αντίπαλοι του Ραΐσι θα χαιρετίσουν την αποχώρηση ενός πρώην εισαγγελέα που κατηγορήθηκε για καθοριστικό ρόλο στις μαζικές εκτελέσεις πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του 1980. Ορισμένοι ίσως ελπίζουν ότι το τέλος της διακυβέρνησής του θα επισπεύσει το τέλος αυτού του καθεστώτος. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Για την ιρανική ηγεσία οι δημόσιες τελετές της κηδείας θα είναι μια περίσταση γεμάτη συγκίνηση. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να αρχίσουν να στέλνουν σήματα συνέχειας. Ξέρουν ότι ο κόσμος παρακολουθεί.