Ο 2024 YR4 είναι αστεροεις ο οποίος εντοπίστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες να πέσει πάνω στον πλανήτη μας το 2032 είναι σίγουρα περισσότερες από μηδέν.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει 1,2% πιθανότητα ο αστεροειδής να χτυπήσει τη Γη με βάση πολύ προκαταρκτικούς υπολογισμούς, ένα μικρό ποσοστό αλλά και πάλι αρκετό για να προκαλέσει ανησυχία.
Εδώ να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες προβλέψεις για 1,2% πιθανότητα πρόσκρουσης είναι προκαταρκτικές και οι αστρονόμοι θα βελτιώσουν αυτές τις εκτιμήσεις με την πάροδο του χρόνου καθώς συλλέγουν περισσότερα δεδομένα. Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη της NASA (CNEOS), οι πιθανότητες πρόσκρουσης «μπορούν εύκολα να είναι ανακριβείς κατά μερικούς συντελεστές και περιστασιακά κατά δέκα ή και περισσότερους». Έτσι, με αυτή την επιφύλαξη, ας ασχοληθούμε με το 2024 YR4 και με το τι είδους κίνδυνο μπορεί να αποτελέσει για τη χλωμή μπλε κουκίδα μας.
Το 2032 η πιο πιθανή ημερομηνία σύγκρουσης με τον αστεροειδή
Το CNEOS αναφέρει ότι ο αστεροειδής έχειδιάμετρο 55 μέτρα και η ταχύτητά του κατά την (πιθανή) σύγκρουση υπολογίζεται στα 17,32 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο. Το κέντρο αναφέρει έξι διαφορετικές πιθανές συγκρούσεις μεταξύ 2032 και 2074, με τη μεγαλύτερη πιθανότητα σύγκρουσης στις 22 Δεκεμβρίου του 2032. Η πιθανότητα μειώνεται με κάθε επόμενο πέρασμα που κάνει ο αστεροειδής, με την ημερομηνία του 2032 να είναι η μόνη που χαρακτηρίζεται ως κίνδυνος επιπέδου Τορίνο 3. Η Κλίμακα Κινδύνου Σύγκρουσης του Τορίνο είναι ένας τρόπος μέτρησης της επικινδυνότητας των αστεροειδών. 0 2024 YR4 έχει τραβήξει την προσοχή των αστρονόμων, καθώς μία πιθανή συνάντηση απέχει λιγότερο από μια δεκαετία, αλλά η σύγκρουση με τη Γη δεν είναι καθόλου σίγουρη.
Η αξιολόγηση του αντικειμένου σε επίπεδο τρία σημαίνει επίσης ότι «οι τρέχοντες υπολογισμοί δίνουν 1% ή μεγαλύτερη πιθανότητα σύγκρουσης ικανής να προκαλέσει τοπική καταστροφή», αναφέρει η ιστοσελίδα του CNEOS. Ωστόσο, «το πιθανότερο είναι ότι νέες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις θα οδηγήσουν σε επαναπροσδιορισμό στο επίπεδο 0» ή σε αξιολόγηση «Χωρίς κίνδυνο».
Τι θα συνέβαινε αν ο αστεροειδής προσέκρουε στη Γη
Παρόλο που ο αστεροειδής δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να αποτελεί παγκόσμια απειλή, θα απελευθέρωνε όμως τεράστια ποσότητα ενέργειας εάν επρόκειτο να προσκρούσει στη Γη.Σύμφωνα με τη NASA, ένα χτύπημα από τον αστεροειδή θα απελευθέρωνε περίπου8 μεγατόνους ενέργειας, περισσότερο από 500 φορές την ενέργεια που απελευθερώθηκε από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945 και συγκρίσιμη με την ενέργεια που απελευθερώθηκε από την έκρηξη της Τουνγκούσκα το 1908.
Η Έκρηξη της Τουνγκούσκα ήταν μια μεγάλη έκρηξη που συνέβη σε μία ακατοίκητη περιοχή κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα, στη Ρωσία, ισοπεδώνοντας 1000 τετρ. χιλιόμετρα δάσους. Θεωρείται η μεγαλύτερη χερσαία πτώση μετεώρου ή αστεροειδή στη Γη στην καταγεγραμμένη Ιστορία.
Όπως επισημαίνει το EarthSky, ο μόνος άλλος αστεροειδής που έχει καταγράψει υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα του Τορίνο είναι ο 99942 Άποφις, ο οποίος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το 2004 είχε καταγραφεί στην κλίμακα του Τορίνο ως επίπεδο 4. Η απειλή που συνιστά ο Άποφις έχει έκτοτε υποβαθμιστεί σε μηδέν στην κλίμακα, καθώς οι αστρονόμοι απέκλεισαν κάθε σημαντικό κίνδυνο πρόσκρουσης για τα επόμενα 100 χρόνια.
Τα χαρακτηριστικά του αστεροειδούς, όπως η ταχύτητά, το μέγεθός, το ύψος, ακόμη και η μάζα του, υπόκεινται σε αλλαγές καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία του στο διάστημα. Η κατάσταση θα μπορούσε να αποδειχθεί λιγότερο απειλητική, αλλά θα μπορούσε επίσης να γίνει πιο ανησυχητική καθώς ο αστεροειδής επιστρέφει προς τον πλανήτη μας.
Έτσι, είναι ζωτικής σημασίας οι επιστήμονες να συνεχίσουν να παρακολουθούν το διάστημα, το οποίο είναι γεμάτο με αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα όπως ένας άλλοσ αστεροειδήσ που εξαφάνισε τουσ δεινόσαυρους πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια.