Τα τελευταία δυο χρόνια ο κορονοϊός έχει κάνει την καθημερινή μας ζωή αγνώριστη: οδηγούμε λιγότερο, συνδεόμαστε και επικοινωνούμε διαδικτυακά κ.α. Εξαιτίας των παραπάνω, αλλάζει επίσης και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Σε μερικές περιπτώσεις ο κορονοϊός βοήθησε, ως ένα βαθμό, το πράσινο της Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, το κατέστρεψε.
Από την μια πλευρά, σε ατομικό επίπεδο, αποδείχθηκε πως υπάρχουν τρόποι για να έχουμε μια πιο «πράσινη» ζωή, λόγω του ιού και των περιοριστικών μέτρων. Αυτό συμβαίνει διότι αγοράζουμε λιγότερα ρούχα, δεν πίνουμε πλέον τον καφέ μας σε φλιτζάνι μιας χρήσης και δεν τρώμε το μεσημεριανό γεύμα εν κινήσει και σε πλαστική συσκευασία. Ακόμα, σημαντική έξοδος για όλους αποτέλεσε στο παρελθόν ένα γραμμικό πάρκο για περπάτημα και τρέξιμο, αλλιώς μια βόλτα στη φύση.. Έτσι, αποφύγαμε τη μεταφορά μας με το αυτοκίνητο και προτιμήσαμε τα πόδια μας, δίνοντας οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.
Φυσικά, δεν είναι όλες οι συνήθειες της καραντίνας και του περιορισμού φιλικές προς το περιβάλλον. Μπορεί να εγκαταλείψουμε μερικές από τις καθιερωμένες πράσινες δραστηριότητές μας, καθώς η προσοχή μας επικεντρώνεται αλλού. Ίσως πετάμε ορισμένες συσκευασίες κατευθείαν στον κάδο σκουπιδιών και όχι στον κάδο ανακύκλωσης, γιατί φοβόμαστε την μόλυνση ή μπορεί να αγοράζουμε περισσότερα πλαστικά είδη μίας χρήσης, όπως τα πλαστικά γάντια. Πρόσθετο των παραπάνω είναι φυσικά και οι περιβόητες μάσκες που αποτελούν προέκταση του προσώπου και κεφαλιού μας, αλλά και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας. Οι μάσκες, λοιπόν, συχνά οδηγούνται στον κάλαθο απορριμμάτων και πιο συχνά κάτω στον δρόμο, σε ένα χωράφι ή στο πάρκο της γειτονιάς.
Αυτές οι πεταμένες μάσκες γίNονται…ένα με το περιβάλλον της Κύπρου. Ουδείς, δυστυχώς, μπορεί πλέον να διαφωνήσει για αυτό: Αν ο κορονοϊός έχει σήμα κατατεθέν, τότε αυτό, είναι οι μάσκες. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα πάντα γύρω μας, πλέον, περιτριγυρίζονται από μάσκες. Με lockdown ή χωρίς, η πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση των κρουσμάτων τις κατέστησε υποχρεωτικές, ενώ σε αρκετούς χώρους η χρήση τους καθίσταται απαραίτητη από την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας.
Από την άρση των πρώτων κάθετων περιοριστικών μέτρων που επέβαλλε η κυβέρνηση από την άνοιξη του 2020, οι μάσκες έχουν μετατραπεί σε αναφαίρετο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, εδώ και μήνες και το πιθανότερο είναι να μας συντροφεύουν για αρκετό, ακόμη, καιρό. Μαζί τους, ωστόσο, στη ζωή μας εισήλθαν κι άλλα είδη διατήρησης της υγιεινής, όπως αντισηπτικά τζελ, προστατευτικά γάντια και μαντηλάκια. Όλο αυτό, τώρα, έχει ένα εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αφού μάσκες και γάντια βρίσκονται πλέον… παντού!
Κι αν το μάτι μας είχε συνηθίσει να αντικρίζει περιτυλίγματα από σνακς, αλουμινένια κουτάκια και αποτσίγαρα στο έδαφος, τότε, σίγουρα, αυτό με το οποίο δεν μπορεί να συμφιλιωθεί, είναι η συγκεκριμένη, νέα «μόδα» της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Μάσκες χρησιμοποιημένες, χειρουργικές και υφασμάτινες, αλλά και μαντηλάκια, «κοσμούν» πλέον δεκάδες σημεία της Κύπρου.
Ολοκληρώνοντας, αν οι ντροπιαστικές αυτές εικόνες, που εκθέτουν κατά μονάς ορισμένους πολίτες της Κύπρου δεν είναι ικανές και αρκετές να τους κάνουν να σκεφτούν δεύτερη φορά πριν πετάξουν όπου βρουν ότι κρατούν στα χέρια τους, τότε, σίγουρα, εκείνο που θα πρέπει να σκεφτούν αμέσως, είναι ότι και η παραμικρή διαστρέβλωση της αισθητικής όλων όσων μας περιβάλλουν, τούτες τις «μαύρες» μέρες, έχει σημασία.
Προστατεύουμε το περιβάλλον, προστατεύουμε την αισθητική μας και κυρίως, προστατεύουμε την υγεία μας και δε δρούμε με ένστικτα βγαλμένα από το «βαθύ» παρελθόν. Και όχι, δεν οι μάσκες στο έδαφος, τη δεδομένη χρονική στιγμή, το κύριο πρόβλημά μας. Είναι, ωστόσο, πρόβλημα. Και αυτό είναι που έχει σημασία. Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν οι μάσκες μιας χρήσης να τοποθετούνται μέσα σε σακουλάκια και στη συνέχεια να πετιούνται στους κάδους και όχι απευθείας μέσα σε αυτούς, καθώς μόνο έτσι περιορίζεται η πιθανότητα μετατροπής της μάσκας, σε νέα εστίας διάδοσης του κορονοϊού. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο βλαβερό είναι να τις πετάμε όπου βρούμε…
GREENPRESSCYPRUS.NEWS