Η έλλειψη πρασίνου μπορεί να σκοτώσει χιλιάδες

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Η έλλειψη πρασίνου στα αστικά κέντρα είναι γεγονός, εξάλλου το βλέπουμε και στις πόλεις μας. Μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), αποκαλύπτει πως χιλιάδες κάτοικοι ευρωπαϊκών αστικών κέντρων χάνουν πρόωρα τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης χώρων πρασίνου.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 1.000 πόλεις σε 33 ευρωπαϊκά κράτη. Δεν προκαλεί έκπληξη πως θα μπορούσαν να αποτραπούν 43.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως αν τα κράτη εφάρμοζαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κάλυψη των αστικών κέντρων με πράσινο.

Όμως τι αναφέρουν αυτές; Πως πρέπει να υπάρχει ένας χώρος πρασίνου πέντε στρεμμάτων σε ευθεία απόσταση 300 μέτρων από κάθε κατοικία. Ποιος το εφαρμόζει άραγε; Κανένας!

Για κάποιους μπορεί να μη φανεί σημαντικό και ότι αυτή η μελέτη να είναι υπερβολική, όμως πέρα από τη μείωση των πρόωρων θανάτων, προσφέρει την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τον περιορισμό των ψυχικών διαταραχών, την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, την καλύτερη γνωσιακή λειτουργία παιδιών και υπερηλίκων και την καλύτερη υγεία των βρεφών. Δεν είναι και λίγα, καθώς ο κορωνοϊός τα έχει αυξήσει όλα αυτά.

Διαβάστε επίσης: Η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστρέψει 1 δις ανθρώπους

Πάνω από 42.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως

Βάσει δεδομένων του 2015, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 62% του πληθυσμού των ευρωπαϊκών πόλεων ζει σε περιοχές με πολύ μικρότερη κάλυψη σε πράσινο από τις συστάσεις του ΠΟΥ. Η έλλειψη αυτή συνδέεται με 42.968 πρόωρους θανάτους σε ετήσια βάση, δηλαδή το 2,3% των θανάτων από φυσικά αίτια, και θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί αν είχαν εφαρμοστεί οι συστάσεις του διεθνούς οργανισμού.

Που θερίζει ο θάνατος περισσότερο…

Η λίστα των πόλεων με τους περισσότερους θανάτους λόγω έλλειψης χώρων πρασίνου περιλαμβάνει πόλεις της Ελλάδας, της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Ιταλίας, μεταξύ των οποίων και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στη «μαύρη» λίστα, λόγω έλλειψης πρασίνου, περιλαμβάνονται η Αθήνα, η Βουδαπέστη, οι Βρυξέλλες, η Κοπεγχάγη και η Ρίγα.

Πρώτη στη λίστα της υψηλότερης θνησιμότητας λόγω έλλειψης πρασίνου βρίσκεται η Τεργέστη και ακολουθούν το Τορίνο, το Μπλάκπουλ στη Βρετανία, η Χιχόν στη βόρεια Ισπανία και οι Βρυξέλλες. Αντιθέτως, μικρότερη θνησιμότητα εξαιτίας της έλλειψης πρασίνου καταγράφεται στις ισπανικές πόλεις Ελτσε, Τέλντε και Καρθαγένη, στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας, όπως και στην Περούτζια της Ιταλίας.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα;

Η Πράσινη Ασπίδα έχει αναλάβει να κάνει σε όλη την Κύπρο δενδροφυτεύσεις, προκειμένου να μη φτάσουμε υψηλά σε αυτήν τη «μαύρη» λίστα, λόγω έλλειψης πρασίνου. Εάν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τότε πως θα σωθούμε; Εάν δε σας ενδιαφέρει το περιβάλλον, ενδιαφερθείτε για τον εαυτό σας.

Εάν κάνετε μια αναζήτηση στο Google ή σε όποια άλλη μηχανή αναζήτησης επιθυμείτε, θα δείτε έγκυρες μελέτες, από διαπιστευμένα ερευνητικά ινστιτούτα και επιστήμονες, πως η έλλειψη πρασίνου μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κακό. Δε το λέμε μόνο ως Πράσινη Ασπίδα, αλλά και ως μεμονωμένα άτομα, καθώς αναζητούμε διαρκώς για το τι γίνεται στον κόσμο και πόσο μάλλον στο περιβάλλον.

Διαβάστε κι άλλες απόψεις της Πράσινης Ασπίδας.

GREEN PRESS CYPRUS. NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img