Αρχική Κόσμος Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τα εγκλήματα των Ρώσων στη Μπούσα
ΚόσμοςΚύριες Ειδήσεις

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τα εγκλήματα των Ρώσων στη Μπούσα

Share
Default Featured Image
Share

Μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τους New York Times αντικρούει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η δολοφονία αμάχων στην Μπούσα, προάστιο του Κιέβου, συνέβη αφού οι στρατιώτες της είχαν αποχωρήσει από την πόλη.

Όταν το Σαββατοκύριακο εμφανίστηκαν εικόνες με πτώματα νεκρών πολιτών που κείτονταν στους δρόμους της Μπούκα -κάποιοι είχαν δεμένα τα χέρια τους, κάποιοι είχαν τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι- το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε την ευθύνη.

Σε μια ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή, το υπουργείο ισχυρίστηκε ότι τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στους δρόμους αφού «όλες οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν πλήρως από την Μπούσα» γύρω στις 30 Μαρτίου.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι οι εικόνες ήταν «άλλη μια φάρσα» και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «προκλήσεις των ουκρανών ριζοσπαστών», όπως τις χαρακτήρισε, στην Μπούσα.

Όμως, τα βίντεο και οι εικόνες των δορυφορικών εικόνων από τους Times δείχνουν ότι πολλοί από τους αμάχους σκοτώθηκαν πριν από τρεις και πλέον εβδομάδες, όταν ο ρωσικός στρατός είχε τον έλεγχο της πόλης.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου την 1η Απριλίου δείχνει πολλά πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος της οδού Γιαμπλόνσκα στην Μπούσα.

Οι δορυφορικές εικόνες που παραχώρησε στους Times η Maxar Technologies δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 από αυτά βρίσκονταν στο δρόμο από τις 11 Μαρτίου, όταν η Ρωσία, σύμφωνα με τον δικό της απολογισμό, κατέλαβε την πόλη.

Οι εικόνες δείχνουν «σκοτεινά αντικείμενα» παρόμοιου μεγέθους με ένα ανθρώπινο σώμα να εμφανίζονται στην οδό Yablonska μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου.

Τα αντικείμενα εμφανίζονται στις ακριβείς θέσεις στις οποίες βρέθηκαν τα πτώματα μετά την ανακατάληψη της Μπούσα από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως δείχνουν τα πλάνα από την 1η Απριλίου.

Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι τα αντικείμενα παρέμειναν σε αυτές τις θέσεις για πάνω από τρεις εβδομάδες.

Τονίζεται πως μέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να βρίσκουν νεκρούς στις αυλές και στους δρόμους, μεταδίδουν από τη Μπούκα στους NYT οι δημοσιογράφοι Carlotta Gall και Andrew Kramer

Οι δύο δημοσιογράφοι πήραν επίσης συνέντευξη από τον τοπικό ιατροδικαστή, Σέρχι Καπλίσνι, ο οποίος είπε ότι η πόλη ήταν αναγκασμένη να σκάψει έναν ομαδικό τάφο αφού το τοπικό νεκροτομείο είχε γεμίσει.

 

GREENPRESSCYPRUS.NEWS

Share
Σχετικά Άρθρα
ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

Νέα στήριξη στους κτηνοτρόφους: €4,75 εκατ. για αποζημιώσεις λόγω αφθώδους πυρετού

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η παραχώρηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 4,75 εκατομμυρίων ευρώ για την...

ΚύπροςΚύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Στήριξη Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο με 9,21 εκατ. ευρώ για πυρκαγιές 2025

Τη διάθεση 9,21 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο από το Ταμείο Αλληλεγγύης της...

ΚύπροςΚύριες ΕιδήσειςΠεριβάλλον

Παγκύπριο το φαινόμενο της ξήρανσης δέντρων – Σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης

Το φαινόμενο της ξήρανσης δέντρων δεν περιορίζεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας,...

ΚύπροςΚύριες Ειδήσεις

«Κράτος Μαφία»: Σε αναμονή η Αστυνομία για την έναρξη του έργου των ανεξάρτητων ανακριτών

Τον επίσημο διορισμό των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, με δημοσίευση των ονομάτων τους...