Η μαύρη επέτειος, που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, με τις «βροντερές» κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί σε πάνω από 300 πόλεις σε Ελλάδα και εξωτερικό να βρίσκονται προ των πυλών, φαίνεται να αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης και στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία αφιερώνουν σχετικά ρεπορτάζ, αποτυπώνοντας τον κοινωνικό αναβρασμό που επικρατεί.
Το Πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για «Ακινησία στην Ελλάδα ενόψει μαζικής διαμαρτυρίας για την επέτειο του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος», σε ένα κείμενο που μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί τόσο στον οργισμένο λαό, όσο και στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Στην αρχική σελίδα του Guardianεμφανίζεται θέμα με τίτλο «Οργή στην Ελλάδα καθώς η δεύτερη επέτειος της σιδηροδρομικής τραγωδίας πυροδοτεί μαζικές διαδηλώσεις». Όπως υπογραμμίζει το βρετανικό μέσο: «Από την πρώτη εκλογή του τον Ιούλιο του 2019, ο Μητσοτάκης, δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια κοινωνική αναταραχή. Η δημόσια οργή για τη διαχείριση του δυστυχήματος έχει επιδεινωθεί από την αυξανόμενη αίσθηση συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης».
Στις διαδηλώσεις και την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της και η Deutsche Welle, τονίζοντας: «Δύο χρόνια αργότερα, οι οικογένειες των θυμάτων και η ελληνική κοινή γνώμη εξακολουθούν να περιμένουν απαντήσεις.
Αυτή τη φορά, οι ερωτήσεις τους είναι πιο συγκεκριμένες: Πώς μπόρεσε να συμβεί η σύγκρουση; Τι προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη; Μετέφερε το εμπορικό τρένο παράνομο, επικίνδυνο φορτίο; Και ποιος ευθύνεται για το δυστύχημα;».
Στη Washington Post, κάνουν λόγο για τις δραματικές εξελίξεις Ελλάδα από το βράδυ της σιδηροδρομικής τραγωδίας δύο χρόνια πριν έως και σήμερα, περιγράφοντας παράλληλα το κλίμα που επικρατεί στην χώρα. «Η μαζική κινητοποίηση, με επικεφαλής τους συγγενείς των 57 θυμάτων, τροφοδοτείται από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την αδράνεια της συντηρητικής κυβέρνησης. Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι πολιτικοί πρέπει να λογοδοτήσουν για τις αποτυχίες που οδήγησαν στο δυστύχημα, αλλά μέχρι στιγμής μόνο στελέχη των σιδηροδρόμων έχουν κατηγορηθεί ποινικά», αναφέρει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.
Το Politico μιλά για την οργή του λαού απέναντι στην ατιμωρησία για το τραγικό δυστύχημα σε δημοσίευμά του με τίτλο: «Η Ελλάδα παραλύει από μαζικές απεργίες καθώς η δυσπιστία και η οργή ξεχειλίζουν»
Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Η εθνική απεργία είναι πρωτοφανής σε εύρος στη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Αν και επιφανειακά οι διαμαρτυρίες σηματοδοτούν την επέτειο δύο ετών από τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία της χώρας — ένα δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους — στην ουσία τους εκφράζουν τα συναισθήματα και τα ανησυχητικά ερωτήματα που προκάλεσε η σύγκρουση, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το ίδιο το δυστύχημα».