1600 περίπου οικογένειες δεν έχουν τα προς το ζειν φέτος τις γιορτές

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

«Καταγράφουμε τη μεγαλύτερη ζήτηση βοήθειας από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Ξεπεράσαμε ακόμη και τις ανάγκες που είχαν δημιουργηθεί κατά την οικονομική κρίση και το κούρεμα του 2013. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά κατά την οποία φοιτητές ζητούν χρήματα και τροφή, καθώς δεν μπορούν να τους στηρίξουν οι γονείς τους». Πρόκειται για όσα ανέφερε  με έντονη ανησυχία και προβληματισμό, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβούλιου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου. Αφορμή στάθηκε η εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια τα Χριστούγεννα», η οποία κάθε χρόνο επιδιώκει να προσφέρει ένα πλούσιο τραπέζι, γλυκίσματα, δώρα και τη θαλπωρή των γιορτών σε ανθρώπους χρειάζονται στήριξη.

«Μέχρι τώρα περίπου 1.600 οικογένειες απηύθυναν έκκληση για βοήθεια. Είναι διπλάσιες από πέρσι, όπου είχαμε προσφέρει πακέτα βοήθειας σε 800», ανέφερε ο κ. Δημητρίου και πρόσθεσε ότι οι αριθμοί μαρτυρούν ότι πέρα από 4.800 παιδιά βρίσκονταν σε απόγνωση και αδυνατούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. «Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μας ζητούν βοήθεια και στήριξη. Ακόμη και για να εξασφαλίσουν τα απολύτως βασικά, εκείνα που οι περισσότεροι θεωρούν αυτονόητα. Πρόκειται για τις συνέπειες που επέφερε η πανδημία, κάτι που προδίδεται και από το ποσοστό της ανεργίας. Άλλοι μας αναφέρουν ότι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Άλλοι ότι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια. Άλλοι λόγω φτώχειας και δυσκολίας να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Μας αναζήτησαν ακόμη και φοιτητές, οι οποίοι εξηγούσαν ότι δεν περισσεύουν χρήματα στους γονείς τους, ώστε να μπορούν να ψωνίσουν και εκείνοι τρόφιμα και γλυκίσματα».

Όπως εξηγεί, στην εφταετία του θεσμού είναι πρώτη φορά που νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση και αναγκάζονται να ζητήσουν βοήθεια. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο και θλιβερό ότι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε τέτοιες καταστάσεις, να ζητούν ένα κουπόνι για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν κρέας, ψάρι, φαγητό». Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Δημητρίου, οι φοιτητές δεν είναι η μοναδική ανησυχητική περίπτωση, αφού φαίνεται πως πολύ άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά πολύ δύσκολες συνθήκες. «Μας κάλεσαν κάποιοι πολίτες, οι οποίοι μας ενημέρωσαν ότι επισκέφτηκαν σπίτι γειτονικής τους οικογένειας και διαπίστωσαν ότι δεν είχαν να φάνε. Είδαν άδεια ψυγεία και ντουλάπια. Σε άλλη περίπτωση μας ενημέρωσαν ότι στο τάδε σπίτι δεν έχει ούτε ψυγείο», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τίποτε, ούτε κρεβάτι για να κοιμηθούν. «Βλέπουμε καθημερινά περιπτώσεις που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απολύτως βασικά».

Αναζητούν και συντροφιά

«Παρατηρήσαμε, παράλληλα, ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη γραμμή ψυχολογικής στήριξης 22-000001, την οποία δημιουργήσαμε τον περασμένο Μάρτιο. Το τηλέφωνο δεν σταματάει να χτυπά. Ο κόσμος έχει ανάγκη να πει μια κουβέντα, να βρει έναν άνθρωπο στην άλλη άκρη της γραμμής». Όπως είπε, απαντούν ειδικοί, οι οποίοι βγάζουν για λίγο τον κόσμο από τη μοναξιά του και παράλληλα τον βοηθούν να μη νιώθει θλίψη. «Δεν είναι μόνο τα υλικά αγαθά είναι και η συντροφιά από την οποία έχουν ανάγκη».

Βοήθεια από τα εγκλωβισμένα παιδιά 

Μαζί με την εκστρατεία, ο κ. Δημητρίου υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος συνήθιζε να επισκέπτεται με δώρα ενόψει των Χριστουγέννων και το σχολείο του Ριζοκαρπάσου. «Εξαιτίας της πανδημίας δεν κατέστη δυνατό. Ωστόσο λάβαμε ένα τηλεφώνημα από τη διευθύντρια του σχολείου. Ενημερωθήκαμε ότι τα παιδιά συγκέντρωσαν από το χαρτζιλίκι και το υστέρημα τους €320 για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη στις ελεύθερες περιοχές». Είναι μια συγκινητική πράξη εθελοντισμού, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, καθώς τα παιδιά στις κατεχόμενες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόσθετες προκλήσεις σε μια, ήδη, δύσκολη χρονιά.

«Ακόμη και το ένα ευρώ είναι πολύ σημαντικό»

Τα αγαθά, τα τρόφιμα, τα παιχνίδια, τα γλυκίσματα, τα κουπόνια, τα χρήματα και οτιδήποτε επιθυμεί να προσφέρει κάποιος πολίτης ή οργανωμένο σύνολο, συγκεντρώνονται στα σώματα εθελοντών σε όλες τις επαρχίες. Εκεί, όπως εξηγεί ο κ. Δημητρίου, διαχωρίζονται και διαμοιράζονται. Αν κάποιος δεν μπορεί να παραλάβει το πακέτο, τότε τα μεταφέρουν οι εθελοντές στις οικογένειες. «Ο κόσμος μπορεί να ζητήσει ή να προσφέρει βοήθεια, επικοινωνώντας στο τηλέφωνο του Συνδέσμου, 22514786». Ακόμη, μπορεί να επικοινωνεί με τα γραφεία στη Λευκωσία στο τηλέφωνο 22512602, στη Λεμεσό στο 25737761, στη Λάρνακα στο 24650525, στην Πάφο στο 26953725, στην Αμμόχωστο στο 99124521 και στην Κερύνεια στο 97743185. «Ακόμη και το €1 που θα προσφέρει κάποιος είναι πολύ σημαντικό».

Η δύσκολη περίοδος της πανδημίας που διανύουμε, σημείωσε ο κ. Δημητρίου, επέφερε πολλά προβλήματα σε συνανθρώπους μας και στην κοινωνία γενικότερα αλλά ταυτόχρονα έφερε ξανά στην επιφάνεια το μεγαλείο του εθελοντισμού. «Εκατοντάδες πολίτες κινητοποιήθηκαν προσφέροντας απαραίτητα είδη σε ευάλωτες οικογένειες, ενώ ακούραστοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους οι εθελοντές του Συμβουλίου, συντονίζοντας τη διανομή της βοήθειας στις οικογένειες».



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img