Η μορφή της οικονομικής ανάπτυξης, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η αποσταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης του πλούτου στους ολίγους και της φτωχοποίησης των πολλών, καθώς και τα νέα εργασιακά και κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώνει η πανδημία του κορωνοϊού, οδηγούν ολοένα και περισσότερους πολίτες σε ακραίες συμπεριφορές.
Αυτό σταδιακά θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος με όλες τις συνέπειε,ς κοινωνικές και οικονομικές, που θα προκύψουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Τα κόμματα με δημοκρατικές και κοινωνικές ευαισθησίες όπως τα Σοσιαλιστικά, έχουμε αυξημένες ευθύνες να εργαστούμε και να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην προώθηση υιοθέτησης μέτρων κοινωνικής προστασίας και οικονομικής στήριξης των ευπαθών ομάδων πολιτών, για να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή και να προστατεύσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα όχι από εξωγενείς, αλλά από εσωτερικούς κινδύνους.
Η ΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια εγκαινίασε ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής με σύνθημα «Δίπλα στον πολίτη». Δεν παρέμεινε όμως στο σύνθημα. Το μετάτρεψε και σε πράξη με συγκεκριμένες ενέργειες κοινωνικής και οικονομικής στήριξης πολιτών.
Με την ευκαιρία του νέου αναθεωρημένου προϋπολογισμού, η ΕΔΕΚ με εποικοδομητικές και στοχευμένες προτάσεις προσπάθησε να προσδώσει σε αυτόν ακόμα μεγαλύτερη ανθρωποκεντρική μορφή, χωρίς να τον οδηγεί σε οικονομικό εκτροχιασμό και να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική αξιοπιστία της πατρίδας μας. Προσπάθησε να βοηθήσει έμπρακτα συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης.
Ένας αριθμός προτάσεων της ΕΔΕΚ μετά τις εντατικές επαφές με Υπουργούς της Κυβέρνησης, έγιναν αποδεκτές και έχουν ενσωματωθεί στον νέον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να υπερψηφιστεί.
Αυτές είναι:
1. Καθορισμός κατώτατης σύνταξης.
2. Παραχώρηση σύνταξης στα 63 σε εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα χωρίς την αποκοπή του 12%.
3. Επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
4. Προώθηση προγράμματος για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και στήριξης πολύτεκνων οικογενειών.
5. Επιπλέον αύξηση του ποσού επιδότησης απόκτησης κατοικίας στις 259 δυσπραγούσες κοινότητες από 10 μέχρι και 30 χιλ. ευρώ.
6. Ένταξη στο σχέδιο και των υπόλοιπων 134 κοινοτήτων που είχαν αποκλειστεί με ποσό 15-20 χιλ. ευρώ.
7. Επέκταση του χρόνου ρύθμισης πολεοδομικών εκκρεμοτήτων κατά ένα χρόνο (μέχρι 31.12.2022) και συμπερίληψη σε αυτές του δικαιώματος νομιμοποίησης του μεσοπατώματος για καταστήματα μέχρι 80 τ.μ.
8. Προώθηση προγράμματος επιχορηγημένης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες μόνιμων κατοίκων ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων, για τη μείωση της τιμής του ρεύματος που καταβάλλουν.
9. Προσθήκη στον προϋπολογισμό του αναγκαίου ποσού για την προαγωγή των ΣΥΠ και των εθελοντριών Υπαξιωματικών της Ε.Φ.
10.Πάταξη της φοροδιαφυγής και επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους του ΦΠΑ και του Φόρου Εισοδήματος.
11.Σύσταση του ειδικού τμήματος δικαιοδοσίας στο Δικαστήριο για Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις για να μπορούν να οι δανειολήπτες να προσφεύγουν σε περιπτώσεις όπου διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών ή τη διαδικασία εκποίησης.
12.Επαναφορά στο πλαίσιο συγκεκριμένων κριτηρίων της Δήλωσης Πολιτικής για τα αγροτεμάχια για σκοπούς οικιστικής ανάπτυξης των ιδιοκτητών ή/και των μελών της.
Για ακόμα μια φορά η ΕΔΕΚ δηλώνει ότι με εποικοδομητική συνέργεια θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και τα καθημερινά του προβλήματα.
Μαρίνος Σιζόπουλος – Πρόεδρος ΕΔΕΚ