Μείωση στο κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου ανάμεσα στους 16χρονους μαθητές στην Κύπρο, ανησυχητικά όμως ποσοστά καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και καθημερινή χρήση ναργιλέ, διαπιστώνει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ερευνών στο Μαθητικό Πληθυσμό σχετικά με το Αλκοόλ και τα άλλα Ναρκωτικά (ESPAD) που διεξήχθη για το έτος 2019 σε μαθητές ηλικίας 16 ετών από 35 χώρες της Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ διαπιστώνεται μείωση στην κατανάλωση, ωστόσο η Κύπρος συνεχίζει να ξεπερνά τον μέσο όρο της έρευνας, ενώ σε σχέση με τις παράνομες ουσίες η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης ανάμεσα στους μαθητές όμως η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες με χαμηλά ποσοστά. Τρίτη στον κατάλογο κατατάσσεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά τον στοιχηματισμό, με τους Κύπριους μαθητές να στοιχηματίζουν χρήματα κατά πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους μαθητές.
Η έρευνα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και κατά το έτος 2019 διεξήχθη η έβδομη σειρά της έρευνας. Η Κύπρος συμμετέχει στο πρόγραμμα από την αρχή, δηλαδή από το 1995, ενώ από το έτος 2011 η έρευνα γίνεται σε συνεργασία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, του ΚΕΝΘΕΑ και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Παρατηρείται μείωση στο κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου ανάμεσα στους μαθητές 16 ετών στην Κύπρο και το ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν κάπνισμα κατά τις τελευταίες 30 μέρες βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο της ESPAD. Ανησυχητικά όμως είναι τα ποσοστά καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου κατά τον τελευταίο μήνα από τους μαθητές της Κύπρου, καθώς και της καθημερινής χρήσης ναργιλέ.
Πιο αναλυτικά:
Όπως απεικονίζεται πιο κάτω, το ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν κάπνισμα κατά τις τελευταίες 30 μέρες μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης, μειώνεται και βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρος της έρευνας.
Παρόλα αυτά, όταν συνυπολογιστεί και η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία δεν
συμπεριλαμβάνονταν σε προηγούμενες σειρές της έρευνας, το ποσοστό χρήσης ανάμεσα σε μαθητές της Κύπρου αυξάνεται από 14% σε 23% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της έρευνας που ανέρχεται 27%.
Σε ό,τι αφορά τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ανάμεσα στα κορίτσια η μείωση στο κάπνισμα του συμβατικού τσιγάρου είναι πολύ πιο μικρή από την αντίστοιχη ανάμεσα στα αγόρια.
Παράλληλα, όταν συνυπολογιστεί και η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, το κάπνισμα κατά τον τελευταίο μήνα ανάμεσα στα αγόρια αυξάνεται στο 29%, ενώ ανάμεσα στα κορίτσια στο 18%.
Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου σε καθημερινή βάση, το οποίο αναφέρθηκε από το 7,6% των μαθητών κατά το έτος 2019, σημειώνει περαιτέρω μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκεται σε χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο της έρευνας (10%).
Σε ότι αφορά τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ το ποσοστό των μαθητών που ανέφεραν χρήση του έστω και μια φορά στη ζωή ξεπερνά σημαντικά τον μέσο όρο της έρευνας, ειδικά από τα αγόρια, όταν συγκριθεί η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τον τελευταίο μήνα, η διαφορά αυτή παύει να υφίσταται.
Εκεί που φαίνεται η Κύπρος να ξεπερνά τον μέσο όρο της έρευνας είναι στην καθημερινή χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.