«Φωτιές» Γενικού Ελεγκτή για πλαστογραφία εγγράφων Τμήματος Δασών

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Φωτιές ανάβει επιστολή του διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, προς τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχετικά με τη διαχείριση συμβάσεων πυροσβεστικών πτητικών μέσων (ελικοπτέρων και αεροπλάνων) ισχυριζόμενος ότι στην έκθεση του τελευταίου διαπιστώνεται προκατάληψη, εχθρότητα και μη δίκαιος έλεγχος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ) παρέπεμψε το Τμήμα Δασών στην Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς για χειρισμό εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αφορούσαν συμβάσεις μίσθωσης ελικοπτέρων και αεροπλάνων.

Στις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή για πλαστογραφία εγγράφων, ο κ. Αλεξάνδρου υποστηρίζει πως είναι άνθρακες ο θησαυρός και του υποδεικνύει ότι ο ίδιος διενήργησε πληρέστερη έρευνα για τη συγκεκριμένη πτυχή.

Γιατί, όμως, ο Γενικός Ελεγκτής να ασχολείται τόσο πολύ με το Τμήμα Δασών και με τον διευθυντή του; Ο ίδιος ο κ. Αλεξάνδρου ισχυρίζεται ότι η όλη στάση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ανάγεται σε ζητήματα για τα οποία διαφώνησαν στο παρελθόν. Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξάνδρου καταγράφει στην απάντηση του, ότι η διένεξη προκλήθηκε για τους εξής λόγους:

  • Από το κατά πόσον η διάθεση κρατικής δασικής γης (σε εξαιρετικές περιπτώσεις) πρέπει να γίνεται με διαγωνισμό και από το θέμα της βόσκησης στο πλαίσιο της κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή «Γκρεμμοί του Χανουτάρη». Ως αποτέλεσμα αυτών των διαφωνιών, προσθέτει ο κ. Αλεξάνδρου, «είναι γεγονός και έκδηλη η προκατάληψη και η τήρηση εχθρικής στάσης από την Ελεγκτική Υπηρεσία έναντι του Τμήματος μου, με συνεπακόλουθο να μην τυγχάνουμε δίκαιου ελέγχου».
  • Ως προς το εύρημα της ΕΥ για διαφωνίες μέλους της Επιτροπής Παραλαβής των πτητικών μέσων, ο κ. Αλεξάνδρου εκφράζει τη θέση πως είναι εκτός του σκοπού και των κριτηρίων ελέγχου, ενώ δεν βασίζεται μόνο σε στοιχεία που έχουν δοθεί από το Τμήμα Δασών.

Πιο αναλυτικά, στην επιστολή του διευθυντή του Τμήματος Δασών καταγράφονται και τα ακόλουθα:

1. Τη διαχείριση της Σύμβασης μίσθωσης δύο ελικοπτέρων έπρεπε να έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία έχει και τη δικαιοδοσία για τις επιχειρήσεις τους. Έχει ανατεθεί στο Τμήμα μου παρά τη διαφωνία μας και παρά το ότι η Μονάδα Πτητικών Μέσων του Τμήματος μου δεν έχει τεχνογνωσία στα ελικόπτερα αλλά στα αεροπλάνα, ενώ υπήρχε τεχνογνωσία στην Αστυνομία στην οποίαν υπάγεται η Πυροσβεστική.

2. Είναι φανερό ότι έχουμε εργαστεί με μεγαλύτερο ζήλο και αποτελεσματικότητα απ’ ό,τι εσείς (σ.σ. αναφέρεται στην Ελεγκτική Υπηρεσία) αφού έχουμε ολοκληρώσει τη διερεύνηση του ενδεχομένου πλαστογραφίας. Το αποτέλεσμα αυτής της διερεύνησης ήταν πως δεν υπάρχει πλαστογραφία… Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Κύπρο με την επιστολή της ημερομηνίας 17/11 επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εν λόγω εγγράφων (τα οποία φέρονταν να πλαστογραφήθηκαν). «Άνθρακες ο θησαυρός» των ισχυρισμών/ καταγγελιών περί πλαστών εγγράφων και περί διαφθοράς.

3. Το εύρημα της Έκθεσης για διαγωνισμούς που αφορούσαν τη μίσθωση δύο αεροπλάνων (για πυρόσβεση και διενέργεια περιπολιών για άμεσο εντοπισμό και κατάσβεση πυρκαγιών) ότι η τιμή της Προσφοράς είναι υπερβολικά ψηλή, σε σχέση με την εκτίμηση δαπάνης, είναι αβάσιμο, ατεκμηρίωτο και αυθαίρετο.

4. Η Έκθεση δεν έχει περιοριστεί στα στοιχεία που έχουν τεθεί ενώπιον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από το Τμήμα Δασών ως ελεγχόμενης οντότητας, ως απαιτούν οι Αρχές του ελέγχου, αλλά περιέλαβε στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της από άλλους.

5. Η Έκθεση δεν περιορίστηκε σε θέματα συμμόρφωσης ως ήταν ο σκοπός του ελέγχου, αλλά περιέλαβε και άλλα θέματα.

6. Η Έκθεση δεν περιορίστηκε στα καθορισθέντα κριτήρια ελέγχου, αλλά περιέλαβε και άλλα κριτήρια.

7. Ο έλεγχος δεν ήταν δίκαιος.

8. Σχεδόν στο σύνολο τους τα ευρήματα της Έκθεσης είναι αβάσιμα, αστήρικτα και ατεκμηρίωτα και κατ’ επέκταση και οι συνδεδεμένες με αυτά συστάσεις ανυπόστατες και/ή αυθαίρετες.

9. Υπήρξε δυσφήμηση του ονόματος του Τμήματος μου, έμμεσα δε και εμένα προσωπικά ως αποτέλεσμα των ανυπόστατων ευρημάτων και ειδικά του ευρήματος ενδεχόμενης διαφθοράς η οποία φιγούραρε στους πρωτοσέλιδους τίτλους των εφημερίδων.

10. Σε σχέση με το εύρημα ότι υπήρξε εκ των υστέρων τροποποίηση της εκτίμησης δαπάνης, διαφωνούμε κατηγορηματικά και δηλώνουμε ότι δεν υπήρξε αλλαγή της εκτίμησης δαπάνης εκ των υστέρων, αλλά τεκμηρίωση της με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς όπως είχαν διαμορφωθεί τον επίμαχο χρόνο.

11. Το ότι δεν πρέπει η εκτίμηση δαπάνης να κρίνεται ψηλή (όπως υπέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής) τεκμηριώνεται και με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα οποία διαφαίνεται ότι οι τιμές για τη μίσθωση ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης είναι υψηλότερες κατά 35% από την τιμή κατακύρωσης του διαγωνισμού και μάλιστα με σαφώς μικρότερη μεταφορική δυνατότητα.

12. Από τη στιγμή που η τιμή δεν κρινόταν εξωπραγματική, ήταν και είναι η άποψη μας πως έπρεπε να γίνει κατακύρωση του Διαγωνισμού κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Προσφορών στις 24 Ιουνίου, ως ήταν η εισήγηση μας, και να μη γίνει ακύρωση του Διαγωνισμού.

13. Πέραν των πιο πάνω η εκτίμηση δαπάνης είναι ένα τεχνικό θέμα και η υπέρβαση της ενέπιπτε στη διακριτική μας ευχέρεια ως Αναθέτουσα Αρχή να την τεκμηριώσουμε, η δε θέση μας αυτή υποστηρίζεται και από τη νομολογία. Σημειώνεται ότι υπήρχε και έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.

«Γράψαμε ιστορία ως Τμήμα»

Στην κατακλείδα του ο κ. Αλεξάνδρου καταγράφει και τα ακόλουθα:

  • Φέραμε σε πέρας Διαγωνισμούς με δύσκολα αντικείμενα, με ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου.
  • Δεν χωρεί η παραμικρή αμφιβολία ότι ακολουθήσαμε τη Νομοθεσία και τις διαδικασίες.
  • Αναζητήσαμε και είχαμε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους υπηρεσιακούς φορείς.
  • Βοηθήσαμε τον ανταγωνισμό, ενώ η ίση μεταχείριση των προσφοροδοτών εφαρμόστηκε σε επίπεδα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρότυπο.
  • Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών συνιστά θέμα ασφάλειας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
  • Εχέγγυο για το έργο που επιτελέστηκε σε αυτές τις Συμβάσεις αποτελεί το έργο που επιτελείται σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων του Τμήματος Δασών.
  • Τα χρήματα του φορολογούμενου που δαπανήθηκαν για κάλυψη του αυξημένου κόστους των πτητικών μέσων και της αύξησης των δασοπυροσβεστών το ανταποδώσαμε με τον καλύτερο τρόπο υπερκαλύπτοντάς το στο πολλαπλάσιο, γράφοντας και ιστορία, αφού το 2022 ήταν η καλύτερη χρονιά από το 1960 στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι, μπορεί να έχει επιτελεστεί σημαντικό έργο και να έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος, πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι απομένουν ακόμη πολλά για να γίνουν τόσο στα θέματα των πυρκαγιών όσο και στα άλλα θέματα.
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS

 



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img