Έκθεση: Δύο στους τρεις απόφοιτους στην Κύπρο εργάζονται σε θέσεις που δεν αντιστοιχούν στις σπουδές τους

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Τα δύο τρίτα των απασχολούμενων αποφοίτων αντιμετώπισαν κάποια μορφή αναντιστοιχίας με τις δεξιότητές τους, σύμφωνα με την Έκθεση Αποτελεσμάτων του δεύτερου κύκλου της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων της Κύπρου. Η έρευνα διεξήχθη από την PwC Κύπρου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Οι ομάδες-στόχοι για τον δεύτερο κύκλο της Εθνικής Έρευνας Παρακολούθησης Αποφοίτων για το 2023 ήταν όλοι οι απόφοιτοι των ακαδημαϊκών ετών 2017/18 και 2021/22 από όλα τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια.

Η έρευνα δείχνει ότι οι απόφοιτοι και από τις δύο ομάδες ανέφεραν υψηλή συνολική ικανοποίηση από την εκπαίδευσή τους. Οι υψηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης αναφέρθηκαν από πτυχιούχους στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης Εκπαιδευτικών (85%) και της Διοίκησης Επιχειρήσεων (80%) για την ομάδα του 2017/18. Στην ομάδα του 2021/22, οι τομείς με τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης των αποφοίτων ήταν η Νομική και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (87%).

Οι περισσότεροι απόφοιτοι ανέφεραν επίσης ότι το πρόγραμμα σπουδών τους δεν προσέφερε πολλές ευκαιρίες για συμμετοχή σε πρακτική άσκηση ή τοποθετήσεις σε εργασία, γεγονός που δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ μάθησης και εργασίας. Επιπλέον, τα επίπεδα ικανοποίησης με τις ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλες πτυχές των σπουδών, όπως το περιεχόμενο του προγράμματος και η ποιότητα της διδασκαλίας.

Μετάβαση στην εργασία

——————-

Μεταξύ των συμμετεχόντων που απάντησαν θετικά στην αναζήτηση αμειβόμενης εργασίας, οι περισσότεροι ανέφεραν ότι αναζητούν εργασία στον τομέα σπουδών τους, ιδίως απόφοιτοι από τους τομείς STEM και Υγείας, σύμφωνα με την έρευνα. Στους άλλους τομείς η κατάσταση ήταν ανάμεικτη, καθώς μια αξιοσημείωτη ομάδα αναζήτησε επίσης θέσεις εργασίας εκτός του τομέα της. Ο κύριος λόγος αναζήτησης εργασίας εκτός του τομέα σπουδών τους ήταν η έλλειψη διαθέσιμης εργασίας (50% της ομάδας του 2017/18 και 37% της ομάδας του 2021/22) και η έλλειψη απαραίτητης εμπειρίας (17% και 22% αντίστοιχα).

Συμμετοχή στην αγορά εργασίας

——————

Όπως αναφέρεται, το ποσοστό των αποφοίτων του 2017/18 που αποτελούν μέρος του εργατικού δυναμικού (93%) είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των αποφοίτων του 2021/22 (87%), καθώς οι πρώτοι είχαν περισσότερο χρόνο για να κάνουν τη μετάβαση στην απασχόληση. Συνεπώς, το ποσοστό των αποφοίτων που δήλωσαν ότι είναι άνεργοι ή εκτός εργατικού δυναμικού είναι υψηλότερο στην ομάδα του 2021/22. Σε σχέση με τους τομείς απασχόλησης, οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και στις δύο ομάδες. Όσον αφορά τον τόπο απασχόλησης (Κύπρος ή στο εξωτερικό), σημειώνεται ότι ένα υψηλό ποσοστό αποφοίτων και στις δύο ομάδες έχει βρει εργασία στην Κύπρο. Αυτό το ποσοστό είναι υψηλότερο στην ομάδα του 2017/18 σε σύγκριση με αυτήν του 2021/22 (59% και 48% αντίστοιχα).

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το ποσοστό των μετακινούμενων αποφοίτων και στις δύο ομάδες είναι σχετικά μέτριο, φτάνοντας στο 9% για την ομάδα του 2017/18 και ελαφρώς υψηλότερο στο 11% για την ομάδα του 2021/22. Και στις δύο ομάδες, οι άνδρες εμφανίζουν μεγαλύτερη τάση μετανάστευσης σε σύγκριση με τις γυναίκες συναδέλφους τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνδρες απόφοιτοι είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ευκαιρίες εκτός χώρας.

Αναντιστοιχίες δεξιοτήτων

——————–

Ένα σημαντικό ποσοστό αποφοίτων, πάνω από 40% και στις δύο ομάδες, ανέφερε ότι είναι υπερεκπαιδευμένοι για τις τρέχουσες θέσεις τους. Ένα σημαντικό ποσοστό αποφοίτων, 20% στην ομάδα 2017/18 και 16% στην ομάδα 2021/22, ανέφερε αναντιστοιχία μεταξύ της εκπαίδευσης και των επαγγελματικών τους ρόλων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι μόνο το ένα τρίτο των αποφοίτων και στις δύο ομάδες (33% για το 2017/18 και 35% για το 2021/22) είχαν μια εργασία που ευθυγραμμιζόταν με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, υποδεικνύοντας ότι τα δύο τρίτα των απασχολούμενων αποφοίτων αντιμετώπισαν κάποια μορφή αναντιστοιχίας, σημειώνει η έρευνα.

Ένα υψηλότερο ποσοστό αποφοίτων από την ομάδα του 2017/2018 (53%) ανέφερε τη συμμετοχή του σε αυτές τις δραστηριότητες σε σύγκριση με την ομάδα του 2021/22 (45%), υποδεικνύοντας ότι οι παλαιότεροι απόφοιτοι ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν πρόσθετη κατάρτιση. Η διαδικτυακή εκπαίδευση ήταν η επικρατέστερη μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρτιση.

Όσον αφορά τα σχέδια των αποφοίτων για το Φθινόπωρο του 2024, παρόμοια πρότυπα έχουν παρατηρηθεί και στις δύο ομάδες. Η πιο συνηθισμένη απάντηση ήταν «να συνεχίσω στην τρέχουσα θέση μου» (58% και 49% αντίστοιχα). Οι απόφοιτοι με πλήρη αναντιστοιχία φάνηκαν πιο πιθανό να αναζητήσουν νέες θέσεις εργασίας, ακολουθούμενοι από τους αποφοίτους με αναντιστοιχία στον τομέα σπουδών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι απόφοιτοι που αντιμετωπίζουν πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ των προσόντων τους και των επαγγελματικών τους ρόλων είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες εργασίας σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες αναντιστοιχίας.



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img