Με αποφασιστικότητα θα συνεχίσει την πολιτική της «λύσης δύο κρατών» δήλωσε στην ομιλία του πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, απόψε στην κατεχόμενη Λευκωσία για την 51η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Ερσίν Τατάρ.
Επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά ενώ είπε όχι στο σχέδιο Ανάν, μπήκε στην ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι ήταν η ε/κ πλευρά που αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2017 στο Κραν Μοντάνα. «Η ε/κ κυβέρνηση συνεχίζει επίμονα να παρατείνει αυτό το παιχνίδι καθυστερώντας τον τ/κ λαό σε μια διαδικασία λύσης της οποίας το χρονοδιάγραμμα είναι αβέβαιο, με την εσφαλμένη αντίληψη ότι η εθνική μας βούληση θα αποδυναμωθεί με την πάροδο του χρόνου» ανέφερε.
«Δήλωσα για πρώτη φορά πριν από 4 χρόνια στη σύνοδο κορυφής στη Γενεύη ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να ξεκινήσει με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας του λαού μας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε αποφασιστικά τα δικαιώματά μας για απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας επαφές, τα ‘3 Α’» συνέχισε.
Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι σε αυτές τις άτυπες συναντήσεις συμμετέχει ως «πρόεδρος» του ψευδοκράτους και δήλωσε περηφάνεια γι’ αυτό.
«Παρά την αλαζονική και μαξιμαλιστική στάση του ε/κ ηγέτη, επιτεύχθηκε κοινή αντίληψη σε 4 νέους τομείς, επιπλέον των 6 θεμάτων που συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής. Αυτό καταδεικνύει ότι το όραμα που έχουμε επιδιώξει με αποφασιστικότητα είναι μια κρατική πολιτική που παράγει αποτελέσματα» είπε, αναφερόμενος στην άτυπη διευρυμένη συνάντηση της Νέας Υόρκης.
Κατά τον Ερσίν Τατάρ η ε/κ πλευρά σε αυτή την συνάντηση διατήρησε την ασυμβίβαστη στάση και νοοτροπία της, η οποία απορρίπτει τη συνεργασία σε θέματα όπως η ενέργεια και το νερό που θα ωφελούσαν και τους “δύο λαούς”. «Έχει επίσης μπλοκάρει τις προτάσεις μας σχετικά με τα οδοφράγματα με διάφορες δικαιολογίες. Αν και οι δύο λαοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα οδοφράγματα σήμερα, ο μόνος λόγος γι’ αυτό είναι η ε/κ διοίκηση» ισχυρίστηκε.
Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, επιμένει να αρνείται να συνεργαστεί με την «αστυνομία» και τους «αρμόδιους θεσμούς», ακόμη και στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, κι απέρριψε τη συνεργασία ακόμη και σε ένα τόσο ανθρωπιστικό ζήτημα.
«Όπως έχει δηλώσει σαφώς η μητέρα πατρίδα Τουρκία, θα συνεχίσουμε να απαιτούμε επίμονα την άρση όλων των περιορισμών στο νησί και μια ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας που θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές στο νερό και την ενέργεια, τις πιο βασικές ανάγκες του νησιού μας. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμη λάβει θετική απάντηση από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε όλες αυτές τις προτάσεις για διάλογο και συνεργασία».
Ο κ. Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν να προχωρούν δίπλα στη Δημοκρατία της Τουρκίας, τηρώντας τις εθνικές αξίες και «ακλόνητοι στο δρόμο μας παρά τις άδικες επιθέσεις και την κριτική από το εσωτερικό και το εξωτερικό».
Έχουν επίσης σκιαγραφήσει μια νέα πολιτική εντός του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, είπε και ανέφερε ότι με την υποστήριξη του Τούρκου Προέδρου, αναμφίβολα θα επιτύχουν στη διεθνή σκηνή και ο τ/κ «λαός θα πάρει τη θέση που του αξίζει στον κόσμο».
Ερσίν Τατάρ και Ταγίπ Ερντογάν είχαν συνάντηση στο «προεδρικό» μετά την τέλεση των εγκαινίων και πριν μεταβούν στο χώρο της παρέλασης. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται ν’ αναχωρήσει από τα κατεχόμενα απόψε.