Εδώ και δυόμιση έτη μας ταλανίζει η πανδημία του κορωνοϊού. Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων είναι μερικά από τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στις κοινωνίες. Βέβαια, ίσως ένα καλό με αυτό ήταν η ολιγόχρονη παύση λειτουργίας των εργοστασίων και η αρκετά μειωμένη οδική κυκλοφορία, καθώς ο πλανήτης μας έκανε ένα διάλειμμα από την τοξική ανθρώπινη δραστηριότητα. Όμως πώς επηρεάζει τόσο ο κορωνοϊός όσο και η ρύπανση το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου; Ο Πνευμονολόγος MD, MSc στο Πνευμονολογικό – Ογκολογικό τμήμα Α.Ν.Θ. «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Μπίκος, μας απαντάει στα ερωτήματά μας.
-Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός το αναπνευστικό;
Ο κορωνοϊος, πιο συγκεκριμένα ο SARS-CoV II, είναι ένας ιός που απαντάται στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό. Μπορεί να δώσει συμπτώματα ελαφράς νόσησης σε άτομα με καλό ανοσοποιητικό νεαρής ηλικίας, όπως φαρυγγοδυνία, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, αδυναμία και καταβολή συμπτώματα που εμφανίζουν και εμβολιασμένα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όταν έρχονται σε επαφή με τον ιό. Τα άτομα που νοσούν σοβαρά εμφανίζουν υποξυγοναιμία, παρατεταμένο πύρετο και λόγω αυτών θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια δομή υγείας, μαζί με άτομα που έχουν κάποιο συνοδό νόσημα και μπορούν να λάβουν πιο εξειδικευμένες θεραπείες.
-Τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι όταν έχουμε έντονο βήχα από κορωνοϊό;
Πρώτα από όλα θα πρέπει να προφυλάξουμε τους γύρω μας. Να φοράμε πάντα μάσκα και να μην ερχόμαστε σε επαφή με άλλα άτομα, διότι η μετάδοση του ιού είναι αερογενής και ο έντονος βήχας τη βοηθάει. Καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον πνευμονολόγο ή τον παθολόγο μας. Αν αυτός κρίνει ότι χρειάζεται σε άτομα με ελαφρά νόσηση, μπορεί να δοθεί αγωγή με εισπνεόμενα. Βοηθούν τον παροξυσμικό βήχα που εμφανίζουν αυτά τα άτομα.
Για να διαβάσετε τη συνέχεια της συνέντευξης, γίνετε συνδρομητής της μηνιαίας εφημερίδας μας. Με τη συνδρομή σας, υιοθετείτε αυτομάτως και πέντε δενδρύλλια, που θα φυτευτούν στις περιοχές της Κύπρου, οι οποίες έχουν υποστεί ζημιά από τις πυρκαγιές.
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS