ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ – H συνταγή των δύο μεγάλων κομμάτων ενόψει βουλευτικών εκλογών

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Οι επιλογές αλλά και οι λεπτομέρειες στα ψηφοδέλτια είναι αυτές που ρίχνουν φως σε πτυχές που μπορεί να φαντάζουν επιμέρους, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικές στην πορεία προς την κάλπη για τα δύο μεγάλα κόμματα. Ο ΔΗΣΥ επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει την πρωτιά με ένα ποσοστό που να μην αφήνει περιθώρια δημιουργίας δυναμικής από πλευράς αντιπολίτευσης (ζητούμενο το να μην χάσει έδρες στη Βουλή). Βασική επιδίωξη είναι μέσα από το εκλογικό αποτέλεσμα να εδραιωθεί η αντίληψη πως οι πολίτες -παρά τις επικρίσεις για όσα βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας για λανθασμένους χειρισμούς και σκάνδαλα που έχουν να κάνουν κυρίως με το κυβερνητικό στρατόπεδο- συνεχίζουν να στηρίζουν τον ΔΗΣΥ.

Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η επιλογή του συνθήματος «Στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις» καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα των εκλογών και στο πώς θα διαμορφωθούν τα δεδομένα εντός Βουλής, ενόψει και του μεσοδιαστήματος μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στρατηγικά και επικοινωνιακά κινήθηκε -ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις αριστίνδην επιλογές του- σε επιλογές ατόμων που όλο το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν ακόμα και επικριτικά προς ΔΗΣΥ – κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα διαμόρφωσε ψηφοδέλτια που φιλοξενούν άτομα με εμπειρία αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους στην πολιτική σκακιέρα. 15 νυν βουλευτές επαναδιεκδικούν εκλογή, ενώ 37 διεκδικούν εκλογή για πρώτη φορά. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 46 χρόνια, ενώ 12 υποψήφιοι έχουν μεταξύ άλλων πτυχίο Νομικής και 10 Οικονομικών-Χρηματοοικονομικών.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, αντιλαμβανόμενο τις δυσκολίες και τις αστοχίες ώς έναν βαθμό, επιδιώκει να ενισχύσει τα ποσοστά του για να καταφέρει να καρπωθεί έστω και σε μικρό βαθμό τη φθορά και τις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, ενώ θέλει να φέρει πίσω τους παλιούς ψηφοφόρους. Με σύνθημα «Δύναμη πολιτών, εγγύηση αλλαγής» στέλνει το μήνυμα πως ο στόχος είναι να διαμορφωθεί μέσα από την κάλπη η δυναμική για αλλαγή το 2023. 80% τουλάχιστον των ψηφοδελτίων σε όλες τις επαρχίες στελεχώνονται από τις τάξεις του κόμματος, ενώ έχει δοθεί έμφαση (όπως και στον ΔΗΣΥ) σε έναν συνδυασμό εμπειρίας αλλά και νέων προσώπων. 13 βουλευτές επαναδιεκδικούν εκλογή, ενώ 36 άτομα διεκδικούν για πρώτη φορά θέση στα έδρανα της Βουλής. Το 20% των ψηφοδελτίων αποτελείται από άτομα κάτω των 40 ετών, ενώ μέσος όρος ηλικίας είναι τα 48 έτη. 11 υποψήφιοι είναι πολιτικοί επιστήμονες – διεθνολόγοι, ενώ 7 έχουν πτυχίο Νομικής.

Οι αριθμοί έχουν σημασία…

Στα ψηφοδέλτιά του ο ΔΗΣΥ επέλεξε να συμπεριλάβει 14 γυναίκες, εκ των οποίων οι 4 είναι αριστίνδην επιλογές του Αβέρωφ Νεοφύτου και οι 5 είναι νυν βουλεύτριες που επαναδιεκδικούν εκλογή. Το ΑΚΕΛ συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά του 13 γυναίκες, εκ των οποίων 3 είναι νυν βουλεύτριες που επαναδιεκδικούν εκλογή. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε εκλεγεί για πρώτη φορά στη Βουλή το 1996, όμως αποχώρησε καθώς ανέλαβε χρέη υπουργού στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη το 1999. Από το 2006 μέχρι σήμερα επανεκλέγεται ανελλιπώς. Παράλληλα για τον ΔΗΣΥ από το 2001 μέχρι και σήμερα επανεκλέγεται ανελλιπώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης. Από πλευράς ΑΚΕΛ ο Άντρος Κυπριανού βρίσκεται στη Βουλή από το 2001.

Στον ΔΗΣΥ ο μεγαλύτερος ηλικιακά υποψήφιος είναι ο Αντρέας Πενταράς στην επαρχία Λευκωσίας (69 ετών), ενώ ο μικρότερος είναι ο Δήμος Γεωργιάδης, ετών 25. Ο υποψήφιος Λάρνακας Παντελής Ποιητής είναι 26 ετών και ο Νίκος Σπύρου στην επαρχία Λεμεσού 27 ετών. Για το ΑΚΕΛ μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος είναι ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού (65 ετών), ενώ ο μικρότερος είναι ο Σταύρος Αγαθού της επαρχίας Λάρνακας (29 ετών). Στη Λευκωσία νεαρότερος είναι ο Σεβήρος Κούλας, 30 ετών, και στην Αμμόχωστο η Γεωργία Τσαλακού, 31 ετών.

Κλάδοι και ειδικότητες

Και στα δύο κόμματα έχουν επιλεγεί άτομα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών τομέων και κατάρτισης, δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η εκπαίδευση (6 εκπαιδευτικούς-ακαδημαϊκούς ο ΔΗΣΥ και 6 το ΑΚΕΛ), ενώ ιδιαίτερη σημασία έδωσαν τα δύο κόμματα και σε υποψήφιους από τον κλάδο της επικοινωνίας-δημοσιογραφίας (5 υποψήφιους ο ΔΗΣΥ και 6 το ΑΚΕΛ). Σημαντικό στοιχείο στα ψηφοδέλτια και των δύο κομμάτων αποτελεί το γεγονός πως έχουν εντάξει προσωπικότητες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη διεκδίκηση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες (Δημήτρης Λαμπριανίδης (ΔΗΣΥ) και Μιχάλης Παυλίδης (ΑΚΕΛ).

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες διαφορές που έχουν να κάνουν κυρίως με την ιδιοσυγκρασία και τη διαμόρφωση του πυρήνα των στελεχών των δύο κομμάτων. Για τον ΔΗΣΥ στην πρώτη θέση των ειδικοτήτων (σε επίπεδο ψηφοδελτίων) βρίσκεται το πτυχίο της Νομικής (12 υποψήφιοι), ενώ ακολουθούν τα οικονομικά-χρηματοοικονομικά (10 υποψήφιοι) και στην τρίτη θέση (7 υποψήφιοι) οι πολιτικοί επιστήμονες – διεθνολόγοι. 5 υποψήφιοι άλλωστε ασχολούνται με τη διοίκηση επιχειρήσεων ή δηλώνουν επιχειρηματίες. Αντίθετα στο ΑΚΕΛ η πρώτη θέση ανήκει στους πολιτικούς επιστήμονες – διεθνολόγους (11 υποψήφιοι), ενώ ακολουθούν οι νομικοί-δικηγόροι (7 υποψήφιοι). Στην τρίτη θέση είναι οι δημοσιογράφοι (6 υποψήφιοι), ενώ 4 υποψήφιοι είναι καταρτισμένοι στη διοίκηση επιχειρήσεων και μόλις 3 είναι οι οικονομολόγοι.

Η τακτική των δύο

Το πρώτο στοιχείο που παρουσιάζεται στην τακτική των δύο μεγάλων κομμάτων από κοινού είναι η ανάγκη να διαμορφωθούν η αίσθηση και το κλίμα πως παραμένουν κυρίαρχα στην πολιτική σκακιέρα, παρά την τάση που παρατηρείται δημοσκοπικά για ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων, κυρίως με τη μορφή ψήφου διαμαρτυρίας. Τα δύο κόμματα επιδιώκουν να έχουν τον πρώτο λόγο στον καθορισμό της ατζέντας στον δημόσιο διάλογο μέσω κυρίως της πόλωσης του κλίματος που επιχειρείται στον δρόμο προς την κάλπη. Μπορεί ώς έναν βαθμό η προσέγγιση αυτή να εξακολουθεί να φέρνει αποτέλεσμα, ωστόσο πληθαίνουν οι πολίτες που δηλώνουν κουρασμένοι από τέτοιου τύπου τακτικές και αναζητούν στέγη σε άλλα κόμματα που έχουν ενδεχομένως να προτείνουν κάτι διαφορετικό ή πιο ήπιο. Δεν είναι τυχαία δημοσκοπικά η αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα ποσοστά του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, όπως ούτε και άλλων σχηματισμών, όπως για παράδειγμα το Κίνημα Ανεξάρτητων της Άννας Θεολόγου, ενώ την ίδια στιγμή το ΔΗΚΟ παρουσιάζεται να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά του. Την ίδια στιγμή το Κυπριακό αξιοποιείται ως ένα στοιχείο που ενώνει για την ώρα τα δύο κόμματα ενόψει Γενεύης, ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται ως συνενωτικό στοιχείο μετά την άτυπη συνάντηση «5+1». Δεν αποκλείεται, ανάλογα και με την έκβαση της συνάντησης, να λειτουργήσει για έναν μήνα (μέχρι την 30ή Μαΐου) ως επιπρόσθετο στοιχείο διαμάχης ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Στον ΔΗΣΥ πορεύονται επικοινωνιακά στη λογική πως κατανοούν ότι υπήρξαν κάποια λάθη από πλευράς κυβέρνησης, ωστόσο αναδεικνύουν τα θετικά και το επιχείρημα πως στα δύσκολα ο ΔΗΣΥ κινήθηκε με πράξεις. Σημαντικό στοιχείο στη φαρέτρα του ΔΗΣΥ αποτελεί το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθορίσει με αποφάσεις την καθημερινότητα των πολιτών μέχρι τις 30 Μαΐου, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, με την αβεβαιότητα και την κούραση να υπερισχύουν ανάμεσα στους πολίτες. Παράλληλα όμως ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να επαναφέρει ή να συγκρατήσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ειδικά στην αστική Λευκωσία αλλά και την Αμμόχωστο, με επίκεντρο το Κυπριακό. Στο κυβερνών κόμμα ευελπιστούν πως δεν θα προκύψει νέο κύμα πανδημίας που να γιγαντώσει ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης και πως θα υπάρξει μια συγκρατημένα θετική έκβαση στην «5+1» για το Κυπριακό.

Στο ΑΚΕΛ εστιάζουν στις επικρίσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα ζητήματα διαφθοράς. Παράλληλα αναφέρονται σε αυταρχισμό της κυβέρνησης και σε περιορισμό δημοκρατικών ελευθεριών. Παρά τους περιορισμούς το ΑΚΕΛ θέλει να αναδείξει αυτούς τους μήνες το προφίλ και τον ρόλο της διεκδίκησης, της συσπείρωσης των παραδοσιακών ψηφοφόρων και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θέλει επίσης να περάσει το μήνυμα πως τα περιστατικά συμμετοχής στελεχών του σε σκάνδαλα είναι μεμονωμένα και όχι ο κανόνας. Οι δύο μήνες που μας χωρίζουν από τις εκλογές της 30ής Μαΐου πολιτικά αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μεσολαβούν κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα κρούσματα να μην μειώνονται, ενώ η οικονομία και οι πολίτες βρίσκονται σε μια φάση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμα θα κινούνται με θετική προσέγγιση απέναντι στις εξελίξεις. Κλειδί στην εκλογική μάχη θα αποτελέσει άλλωστε το ποσοστό της αποχής, καθώς αν είναι μικρό αυτή τη φορά ενδεχομένως να μην ευνοήσει τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά τους μικρότερους σχηματισμούς.

GREEN PRESS CYPRUS.NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img