Για την επιβίωση του συνόλου του κυπριακού λαού είναι μονόδρομος η λύση, τονίζει ο Νεοκλής Συλικιώτης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στενεύουν τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας για επίλυση του προβλήματος. «Η οριστικοποίηση της διχοτόμησης θα επισωρεύσει νέα δεινά στις πλάτες των Ε/Κ και των Τ/Κ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τις συγκυρίες που ολοένα και περιορίζονται για να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού.
Η βούληση της πλειοψηφίας και στις δύο κοινότητες μαζί με τη συνεχή πάλη του λαού και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πιέσουμε τις ηγεσίες και των δύο κοινοτήτων, όπως και την Τουρκία, ώστε στη νέα διαδικασία που ξεκινά με την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη να οδηγηθούμε στη λύση του προβλήματος», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, «μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου και της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό, όπως και οι διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».
Η Τουρκία, σημειώνει, οφείλει να τερματίσει τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. «Όμως, παράλληλα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και το φυσικό αέριο ως καταλύτες για λύση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας ώστε να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για δημιουργία σχέσης καλής γειτονίας και συνεργασίας στην περιοχή. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ως γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», συμπληρώνει.
Ο Νεοκλής Συλικιώτης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό. Διετέλεσε υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, υπουργός Εσωτερικών καθώς και ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Θέση και σχέσεις
Τι πρόβλημα ακριβώς είναι σήμερα το Κυπριακό;
Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα ξένων επεμβάσεων, εισβολής και κατοχής. Αιτία για όλα αυτά είναι η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου μάλιστα τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν μεγάλα κοιτάσματα ενεργειακών πηγών. Είναι ταυτόχρονα και εσωτερικό πρόβλημα αποκατάστασης των σχέσεων των δύο κοινοτήτων.
Η χώρα μας βρίσκεται κοντά σε μία από τις πιο εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη, όπου συγκρούονται μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα καθώς και συμφέροντα περιφερειακών δυνάμεων όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, χώρες που επιδιώκουν περιφερειακή πρωτοκαθεδρία. Ταυτόχρονα, η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου όπως και στην ΑΟΖ των γειτονικών χωρών δημιουργεί περισσότερες επιπλοκές όσον αφορά τα ενεργειακά συμφέροντα μεγάλων χωρών και μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών.
Δεν απάντησε ο ΠτΔ
Ποιες κινήσεις πρέπει να κάνουν η ε/κ πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ώστε να πείσουν ότι εννοούν τα περί λύσης του Κυπριακού στη βάση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα;
Το ΑΚΕΛ από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου έχει υποβάλει προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πρόταση που αποσκοπούσε, μέσω συγκεκριμένων κινήσεων τις οποίες υποδείξαμε, στο να πείσει για τις καλές προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η πρόταση εστιάζεται σε δύο άξονες. Πρώτος, η ε/κ πλευρά οφείλει να διακηρύξει ότι εμμένουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Να εκφράσει την ετοιμότητά της για συνέχιση της διαπραγμάτευσης με βάση την Κοινή Διακήρυξη του 2014, το πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο και της μίας τ/κ ψήφου στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο δεύτερος άξονας αφορούσε το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες.
Η πλευρά μας να επαναβεβαιώσει τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ ότι οι θαλάσσιες ζώνες και οι φυσικοί πόροι θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, καθώς και τη σύγκλιση για τον διαμοιρασμό των ομοσπονδιακών εσόδων. Με την κατάληξη στις συνομιλίες σε στρατηγική συναντίληψη, να εμπλακούν οι Τ/Κ στα θέματα φυσικού αερίου. Με τη λύση του Κυπριακού η ε/κ πλευρά να εκφράσει την ετοιμότητά της για δημιουργία Ομοσπονδιακού Ταμείου Υδρογονανθράκων, έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την οριοθέτηση ΑΟΖ Κύπρου – Τουρκίας και σύναψη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος από οικονομικής και τεχνικής άποψης. Δυστυχώς, δεν πήραμε καμιά απάντηση σε αυτήν την πρόταση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Παλινδρομήσεις
Συμφωνείτε με την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι έχουμε αποδεχτεί την πολιτική ισότητα; Ή μπορούμε ακόμα να τη διαπραγματευτούμε με ένα πάρε-δώσε όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ;
Την πολιτική ισότητα όπως καθορίστηκε με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας το 1992 την έχουμε αποδεχτεί. Παράλληλα μέσα από την πολύχρονη διαπραγμάτευση υπήρξε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ στη λήψη των αποφάσεων με την οποία εκφράζεται η πολιτική ισότητα. Μάλιστα, ο γ.γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του τον Σεπτέμβρη του 2017 κατέγραψε ότι το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής με το πέρας της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά ήταν ουσιαστικά λυμένο.
Δυστυχώς, είχαμε παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μία τ/κ ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο, την οποία θέλει να περιορίσει μόνο στα ζητήματα που αφορούν την τ/κ κοινότητα. Αυτές οι τοποθετήσεις μαζί με τις «νεορεαλιστικές» τοποθετήσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, ότι δεν αποδέχεται ούτε απορρίπτει την πολιτική ισότητα, όχι μόνο συνιστούν πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα συμφωνηθέντα αλλά δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία και στην τ/κ ηγεσία να θέτουν στο τραπέζι τα δύο κράτη και τη θέση για κυριαρχική ισότητα, που οδηγεί σε συνομοσπονδιακές δομές.
Δυνάμεις της λύσης
Υπάρχουν σήμερα ικανές δυνάμεις της λύσης… στον βορρά και στον νότο για να στηρίξουν μια συμφωνία στο Κυπριακό σε περίπτωση που αυτή επιτευχθεί το επόμενο διάστημα;
Ναι, υπάρχουν και στις δύο κοινότητες. Στην ε/κ κοινότητα η επιθυμία για λύση και επανένωση στη βάση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα στηρίζεται από την πλειοψηφία του λαού και των πολιτικών δυνάμεων. Στην τ/κ κοινότητα, η βούληση για λύση και επανένωση εκφράζει την πλειοψηφία των Τ/Κ παρά την αλλοίωση της βούλησής τους μέσα από τις παρεμβάσεις της Τουρκίας και των εποίκων στην τελευταία ψηφοφορία για ανάδειξη της ηγεσίας τους. Η πραγματική βούληση των Τ/Κ εκφράζεται με την έντονη τοποθέτηση και τις κινητοποιήσεις της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών.
Υποκρισία… στον νότο
Σας ενοχλούν αναφορές τύπου «η κυβέρνηση στον νότο» ή είναι αναμενόμενες από κινήματα που αμφισβητούν το κατεστημένο;
Είναι λανθασμένη αυτή η αναφορά σε συνθήκες κατοχής. Η στήριξη της οντότητας και νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ένα σημαντικό όπλο στον αγώνα μας για αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης. Όμως, είναι εντυπωσιακή η υποκρισία του ΔΗΣΥ και όσων δεν καταδέχονται να κρατούν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσων ερωτοτροπούν ή καλύπτουν όσους ερωτοτροπούν πίσω από τις πλάτες του λαού για λύση δύο κρατών να κατηγορούν άλλους για έλλειψη πατριωτισμού.
Οργή, αντίδραση
Τι είναι οι «Ως Δαμέ;» Είναι χρήσιμες η εμφάνιση και η δράση τους;
Η αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που οδήγησε σε δραματικά αδιέξοδα, στη θεσμική διαφθορά και διαπλοκή, στον αυταρχισμό και στην περιστολή της Δημοκρατίας. Η πλατφόρμα «Ως Δαμέ», στην οποία συμμετέχουν δεκάδες κινήματα και εκατοντάδες πολίτες, εκφράζει την οργή μιας μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας απέναντι στις πολιτικές και πρακτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.
Είναι συνδεδεμένη με το ΑΚΕΛ αυτή η πολιτική πλατφόρμα;
Το ΑΚΕΛ στηρίζει και υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται, να εκδηλώνουν και να διαδηλώνουν τις θέσεις τους. Αυτό επιβάλλει η Δημοκρατία. Η πλατφόρμα έχει συντονιστικό όργανο και εκπροσώπηση και δεν έχει καμία οργανωτική ή άλλη πολιτική σχέση με το ΑΚΕΛ. Βεβαίως ως ενεργοί πολίτες, μέλη, φίλοι και υποστηρικτές του κόμματος συμμετέχουν σε πολλά κινήματα και οργανώσεις, και αυτό αφορά και τις κινητοποιήσεις της πλατφόρμας.
Ώς δαμαί
«Ως Δαμέ» ή «Ως Δαμαί»;
Το ορθό είναι να πούμε στις 30 Μαΐου «ώς δαμαί» και να μεταφέρουμε την οργή και τα αιτήματα από τους δρόμους στην κάλπη. Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ για τη διαφθορά, τον αυταρχισμό και τα δραματικά αδιέξοδα στα οποία οδήγησαν τον τόπο σε όλα τα επίπεδα.
Πλουραλιστικό ή μονολιθικό;
Γιατί δεν είναι πλουραλιστικό κόμμα το ΑΚΕΛ; Βγάζει μονολιθικότητα… Γιατί δεν αντέχει ταλαντώσεις / αποχρώσεις της Αριστεράς και τις αποβάλλει;
Στο ΑΚΕΛ όλα τα μέλη και στελέχη συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις και στις συζητήσεις, εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Φυσικά υπάρχει πλουραλισμός στις απόψεις, στις θέσεις τους και στις προτάσεις. Με τη λήψη των συλλογικών αποφάσεων, όλα τα μέλη συνειδητά συμμετέχουν στην υλοποίησή τους. Έτσι μπορεί ένα κόμμα συλλογικά να είναι αποτελεσματικό, στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγούμαστε σε ένα συνονθύλευμα θέσεων και απόψεων, χωρίς αρχή και τέλος, που οδηγεί στην αδράνεια και στην αναποτελεσματικότητα.
Η εμπειρία μου από τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς δείχνει ότι η κοινή δράση κομουνιστικών, σοσιαλιστικών, οικολογικών, αριστεροπατριωτικών, προοδευτικών, φιλοζωικών κομμάτων και κινημάτων μπορεί να φέρνει αποτελέσματα. Η κοινή δράση της πλουραλιστικής Αριστεράς είναι ο μόνος δρόμος αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό και διεκδίκησης της προοδευτικής αλλαγής. Αυτόν τον δρόμο ακολουθεί το ΑΚΕΛ στην Κύπρο, με την κοινή δράση και συνεργασία με κινήματα και οργανώσεις της ευρύτερης Αριστεράς και της Οικολογίας.
Γιατί το ΑΚΕΛ δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου για την κυβέρνηση;
Η γενικότερη απαξίωση και ισοπέδωση των πολιτικών δυνάμεων από την κυβέρνηση και την πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης αναπόφευκτα επιδρά και στο ΑΚΕΛ. Ιδιαίτερα μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες ευνοούνται και επιβραβεύονται οι λαϊκιστές και όχι εκείνοι που ακολουθούν με συνέπεια πολιτικές θέσεις και εκφράζουν ορθό πολιτικό λόγο.
GREEN PRESS CYPRUS.NEWS