British Council: Εκπαιδευτικά «πράσινα» προγράμματα

Δημοφιλή Άρθρα

More articles

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ φιλοξενεί και τη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ, COP26, στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο του 2021. Συγκεκριμένα έθεσε ως στόχο να μειώσει έως το 2035 κατά 78% τις εκπομπές ρύπων, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μια δραστική μείωση 15 χρόνια νωρίτερα, από το 2050 και τις μηδενικούς ρύπους που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το British Council συνεργάζεται με εταίρους παγκοσμίως για να διασφαλίσει την επιτυχία και την κληρονομιά του COP26 δημιουργώντας ευκαιρίες συνεργασίας, διαλόγου και δράσης που θα αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το British Council στηρίζει έμπρακτα τη μετάβαση προς ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον προσφέροντας ένα πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία επικεντρώνονται στα «πράσινα» επαγγέλματα.

Το υψηλό επίπεδο σπουδών των βρετανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, προσφέρουν τα εχέγγυα για τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες του αύριο, ούτως ώστε να αποκτήσουν το υπόβαθρο εκείνο για να απορροφηθούν στην «πράσινη» και κυκλική (κλάδοι των οποίων η παραγωγική τους διαδικασία στηρίζεται στην ανακύκλωση προϊόντων και πρώτων υλών) οικονομία.

Τα προσφερόμενα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από τα βρετανικά πανεπιστήμια εκτείνονται σε ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων και συγκεκριμένα:

τον πράσινο χρηματοοικονομικό κλάδο
την πράσινη ναυτιλία
τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
την πράσινη μηχανική
την πράσινη αρχιτεκτονική
Ειδικότερα τα 97 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από 31 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ως αντικείμενο από τη βιώσιμη αρχιτεκτονική και τις κατασκευές, τη βιώσιμη και ανανεώσιμη μηχανική και μηχανολογία για το περιβάλλον και την ενέργεια, έως τον κλάδο της χημικής μηχανικής.

Από την άλλη ο αριθμός των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ανέρχεται στα 196, με ευέλικτους τρόπους παρακολούθησής τους, όπως διαδικτυακά μαθήματα εξ αποστάσεως, μερικής παρακολούθησης ή ευέλικτου προγραμματισμού τους.

Τα γνωστικά αντικείμενα αφορούν τη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, τη διαχείριση ενέργειας, την τεχνολογία και τη διαχείριση ΑΠΕ, τον κλάδο εξόρυξης πρώτων υλών, τις έξυπνες μετακινήσεις, τη ναυτιλία, τον γεωργικό κλάδο και το περιβάλλον, έως τις υπηρεσίες για τις κατασκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκτός από πτυχία Masters, προσφέρουν και διδικτορικά πτυχία.

to-british-council-prosferei-ekpaideytika-programmata-poy-epikentronontai-sta-prasina-epaggelmata0
Μέσα από την ιστοσελίδα https://study-uk.britishcouncil.org/find/subject-areas/environmental-engineering και στις υποκατηγορίες Search for undergraduate environmental engineering courses και Search for postgraduate environmental engineering courses, υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τα πανεπιστήμια και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα.

Σύμφωνα με έρευνα των βρετανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η αξία της βιομηχανίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανέρχεται επί του παρόντος στη Βρετανία στα 46,7 δισ. στερλίνες, καθιστώντας την μια αγορά εργασίας με πολλές προοπτικές και ευκαιρίες.

Η υψηλή κατάρτιση των σπουδαστών, λειτουργεί ως εφαλτήριο για την απορρόφησή τους στην πράσινη οικονομία, με μισθούς που κυμαίνονται από τις 18.000 έως 28.000 στερλίνες για τους νεοεισερχόμενους στα επαγγέλματα αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, του οποίου το ποσοστό των σπουδαστών που βρίσκουν εργασία μετά το πέρας των σπουδών τους φθάνει στο 90%.

Το Βρετανικό Συμβύλιο μέσα από την ιστοσελίδα του στο Facebook, προσφέρει ειδικά βίντεο που αφορούν την καριέρα στην πράσινη οικονομία.
Μέσα από την ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, είναι προγραμματισμένες έως τις 23 Σεπτεμβρίου ενημερωτικές διαδικτυακές ημερίδες για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πληροφορίες για τις σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία.

Η θέση της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα – Daniel Hong, Γραμματέας Α’ του Πολιτικού Τμήματος της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το εκπαιδευτικό του σύστημα τις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή;

«Είναι ζωτικής σημασίας οι μαθητές και οι σπουδαστές να εκπαιδεύονται για την κλιματική αλλαγή, γι’ αυτό τα ζητήματα αυτά έχουν συμπεριληφθεί στο εθνικό πρόγραμμα σπουδών του Ηνωμένου Βασιλείου στα σχολεία και σε ένα ευρύ φάσμα πτυχίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πλέον η βιωσιμότητα θα συμπεριλαμβάνεται στις σπουδές τεχνικής φύσης, όπως για παράδειγμα, οι σπουδαστές στον κλάδο των κατασκευών θα διδάσκονται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης.»

Οι σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο στα λεγόμενα «πράσινα» επαγγέλματα προσφέρουν τις εγγυήσεις για μια μεταγενέστερη επαγγελματική σταδιοδρομία, που θα είναι σε θέση να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη βιώσιμη οικονομία;

«Τα “πράσινα” επαγγέλματα προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας στις επόμενες γενιές. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το πρώτο κράτος που θέσπισε με νόμο το στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, έναν στόχο τον οποίο ενθαρρύνουμε να ακολουθήσουν όλες οι χώρες. Αλλά η επίτευξή του απαιτεί τεράστια κινητοποίηση και σε ο,τι αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο. Γνωρίζουμε ότι ήδη ένα μεγάλο ποσοστό νέων στρέφεται σε επαγγέλματα σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναγνωρίζοντας τη μεγαλύτερη πιθανότητα σταδιοδρομίας. Η βρετανική κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους με υψηλής ποιότητας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης».

Διαβάστε τη συνέχεια.

GREEN PRESS CYPRUS. NEWS



- Advertisement -spot_img

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -spot_img